​«Чорних нотаріусів» побільшає: Рада готується ухвалити зміни до закону «Про нотаріат»

Законодавці замість того, аби усунути прогалини, які дозволяють «віджимати» майно у законних власників, розширяють права шахраїв. «Чорних нотаріусів», які у змові з організованими злочинними угрупуваннями та під прикриттям державних органів допомагають красти чужу нерухомість, дуже скоро може побільшати.

​«Чорних нотаріусів» побільшає: Рада готується ухвалити зміни до закону «Про нотаріат»

Законопроект про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (щодо усунення законодавчих колізій та прогалин) очікує на друге читання у Верховній Раді. У першому читанні зміни до закону про нотаріат підтримали 338 нардепів, проте при голосуванні «в цілому» законопроект №1220 може провалитися. Його ухвалення в чинній редакції призведе до масових злочинних зловживань під час вчинення нотаріальних дій, вважає депутат з профільного парламентського комітету.

«На перший погляд цей законопроект відповідає меті, відповідно до якої його розробили. Прописані зміни усувають застарілу термінологію у Законі «Про нотаріат», і приводять їх у відповідність до чинних нормативно-правових актів. Але якщо уважно проаналізувати запропоновані правки у порівняльній таблиці до законопроекту, то побачимо, що під виглядом усунення законодавчих колізій та прогалин насправді пропонується не просто зацементувати схеми рейдерського захоплення та шахрайства з нерухомістю, які дозволять заволодіти нею. Це – мрія «чорних нотаріусів», бо рейдерам будуть надані безперешкодні можливості», - стверджує джерело у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики.

Дійсно, сьогодні в інтернеті можна знайти «чорних нотаріусів», які за «символічну плату» можуть перереєструвати будь-яку власність, зняти чи накласти арешт на об’єкт. Раніше ми вже писали про те, що звести бодай загальну статистику без подробиць у справах незаконного відчуження майна та по нотаріусам, які проходять по таким справам, неможливо. Адже доступ до Єдиного реєстру досудових розслідувань є тільки у слідчого і у прокурора. Вся інформація, яка там знаходиться, вважається таємницею слідства. Без сумнівів, кількість таких випадків в Україні чимала, тому для контролю за реєстраційними діями щодо своєї нерухомості запустили сервіс SMS-Маяк. Щоправда, дуже недешевий для звичайних громадян.

Шкідливий законодавчий спам

З порівняльної таблиці законопроекту до другого читання бачимо, що крім технічно-редакційних правок вносяться нечіткі процедури, які втілюють чорну діяльність реєстраторів у Закон «Про нотаріат».

Наприклад, у статті 1 слова «У населених пунктах, де немає нотаріусів» пропонується замінити на «У сільських населених пунктах». Це означає, що у всіх сільських населених пунктах нотаріальні дії можуть вчинятись особами органів місцевого самоврядування незалежно від того, чи є там нотаріус.

У статті 3 вимога до нотаріуса «мати повну вищу юридичну освіту» замінена вимогою «присуджено ступінь вищої освіти не нижче магістра». Це означає, що відсутність вимоги щодо юридичної освіти у нотаріуса дасть можливість незаконно заходити у професію особам без фахової підготовки.

Висновок з цих правок однозначний: розширення кола суб’єктів, які мають право надавати нотаріальні послуги, призведе до збільшення кількості так званого «чорного списку» нотаріусів. Такі люди, зловживаючи своїми правами нотаріуса, працюють в парі з рейдерами: підписують будь-які угоди без участі реальних осіб. Дані у паспортах, які приносять самозванці, співпадають із даними жертв рейдерських схем (серія, номер, ім’я та прізвище тощо). І байдуже, що обличчя «не співпадають». Адже не існує в Україні єдиного реєстру громадян, по якому можна було б звірити особу не лише за паспортом та ідентифікаційним кодом, а й за обличчям. Є й другий варіант, як злочинці відбирають нерухомість. Фіктивний представник може пред’явити повний дублікат паспорта – із фото реального власника. На шахрайську оборудку з квартирою може потрапити навіть добросовісний нотаріус, адже механізми перевірити особу повністю відсутні.

«Чорні нотаріуси» діють безкарно. Максимум, що їм загрожує: позбавлення ліцензії. В подальшому ці ліцензії поновлюються, оскільки вину «чорних нотаріусів» не вдається довести навіть на рівні Мінюсту.

От над чим варто працювати чинному парламенту із молодими обличчями, які прагнуть реформ, але на словах. Адже нотаріуси та юристи, які пройшли у Верховну Раду IX скликання, прекрасно знають про прогалини в українському законодавстві, що дозволяють «віджимати» майно у законних власників. І так вже майже 29 років незалежності.

Нагадаємо, що зміни до закону «Про нотаріат» були подані головою підкомітету Комітету з питань правової політики Ігорем Фрісом, який раніше працював приватним нотаріусом. Представляючи документ, він зазначив, що починаючи з 1995 року в Україні працює приватний нотаріат, а з 2004 року діє новий Цивільний кодекс, втім досі нотаріуси у своїй діяльності продовжують використовувати термінологію, яка була в старих нормативно-правових актах. Зокрема, не знайшли свого відображення в чинному законодавстві такі терміни, як «угода», «доручення», «правочин» тощо.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення