​Ідеологічний розкол у США: що станеться з Америкою після виборів?

Вже у листопаді на мапі світу може з’явитися ще одна «гаряча точка» антивладних протестів. Із великою ймовірністю масові заворушення виникнуть у Америці, де на 3 листопада призначені вибори президента США. Нині ж у країні передвиборча кампанія набирає агресивних обертів, а діючий голова Білого дому не фільтрує емоції та вирази на адресу свого конкурента Джо Байдена.

​Ідеологічний розкол у США: що станеться з Америкою після виборів?

Наразі зарано прогнозувати, хто стане наступним президентом США, проте за будь-якого варіанту невдоволених вистачить. Але найголовніше питання: коли будуть об’явлені результати виборів? Адже за умов пандемії коронавірусу процедура підрахунку голосів може затягнутися досить надовго, що не властиво для Америки.

Про настрої в США перед президентськими виборами у інтерв'ю каналу Ukrlife.tv.розповів відомий історик і політолог, професор Ратгерського університету (США) Олександр Мотиль. Він також поділився своїм баченням наслідків виборів, яке доволі песимістичне.

За крок до революції: дві частини США не розмовляють одна із одною

Американський політолог описує ситуацію у США як критично погану через поляризацію у суспільстві. У публічному дискурсі домінують ліві радикали Демократичної партії та праві радикали Республіканської партії, яких представляє в основному сам Дональд Трамп. При цьому 60-70% населення є відносно поміркованими. Вони поділяють дещо консерваторські, ліберальні погляди, але в основному займають центристські позиції. То ж кому віддасть свої голоси мовчазна більшість?

«Для демократів перемога Трампа – це перемога правих радикалів. Для поміркованих республіканців перемога лівих радикалів – це не Джозеф Байден. Це «Black Lives Matter», інші якісь прогресивні сили, які представляють якраз ліві крила. Для них ця перемога є перемогою тих лівих радикалів, які готові знищити, змінити, зреволюціонувати Америку в різний спосіб. Одна і друга частина (громадян з різними політичними поглядами, - Ред.) – вони не розмовляють, вважають себе втіленням зла. Праві республіканці з лівими демократами абсолютно не мають нічого спільного», - резюмує політолог Олександр Мотиль.

У США в рамках компанії «Black Lives Matter» були знищені або вандалізовані чимало історичних пам’яток через звинувачення в расизмі. Для американців наслідки цього – черговий фактор для розділення суспільства.

Посол України в США у 2015-2019 роках Валерій Чалий наголошує, що питання «Black Lives Matter» стало політизованим з двох сторін.

«Є офіційні дані розвідки США, що в деяких випадках це підігрівається з трьох країн (Росія, Китай, Іран - Ред.). Є велика небезпека втручання у вибори, в тому числі Росії», - сказав він у ефірі телеканалу «Прямий».

Як відомо, на початку вересня Facebook викрив і забанив новий проєкт російської «фабрики тролів», так зване «Агентство інтернет-досліджень». Аби створювати враження «глобальної новинної організації», Росія втягнула до ботоферми справжніх американців, а також штучно згенерованих осіб та зображення. До того, як на проєкт звернуло увагу ФБР, він встиг залучити близько 14 тисяч користувачів. Метою російської «фабрики тролів», як і у 2016 році, є втручання у президентські вибори в США.

Чи визнають вибори у США?

Валерій Чалий констатує, що наразі важко коментувати перспективи американської політики: час дуже динамічний, за два місяці може змінитись багато чого.

«Соціологія недостатня для прогнозу. Треба дивитися на розвиток ситуації: економіка, коронавірус, ситуація по рішенням в Конгресі. Дуже багато факторів», - каже він і закликає не вірити у прогнози.

Але найголовніше, наголошує експосол, полягає у підрахунку голосів.

«Це будуть такі вибори, де не тільки ми можемо не отримати одразу результат в Америці (що дуже дивно для них), але може затягнутись ця процедура досить надовго. Такого останні десятиліття не бувало – хіба перерахунки на різних виборах. Раніше не виникало питань: коли надійдуть бюлетені по пошті, і чи надійдуть вони вчасно, як підвести підсумки, чи визнають вибори?», - прогнозує Чалий.

Водночас професор Ратгерського університету (США) Олександр Мотиль розкриває це питання глибше. По-перше, враховуючи коронавірус, хто піде голосувати? Люди старшого віку можливо захочуть убезпечити себе і залишаться вдома. По-друге, на виборчих дільницях чергують волонтери, переважно пенсіонери. Якщо їх не буде – хто там буде сидіти? По різних штатах впровадили, навіть в Нью-Йорку, голосування поштою. А якщо пошта запізно доставить бюлетені? Це величезне перевантаження для пошти – там немає стільки робітників. «Хто буде рахувати бюлетені? Республіканці, демократи, старі, молоді, ліві радикали, праві радикали? Буде бійка щодо того», - каже він.

«Якщо різниця у голосах виборців буде невелика, сторона, яка програла, скаже: було шахрайство, крадіжка голосів, можливо пошта завинила, можливо хтось підпалив бюлетені, - прогнозує політолог і додає. - Резерв демонстрантів існує, вони вже на вулицях. Якщо будуть контраверсійні вибори, то вони підуть ще більшою силою на вулиці. І тоді що? Америка тоді дуже нагадує Венесуелу чи Білорусь… Це чорний варіант. Можна уявити, що прийдуть до якогось розуму, зрештою це країна з довгою традицією. Але я дещо більш схильний до того песимістичного варіанту. Я бачу, що відбуваються деякі дуже небезпечні речі».

Трамп і Байден: агресія проти анархії

Чинний президент Дональд Трамп звинуватив свого суперника Джо Байдена в тому, що той «47 років продавав Америку».

«Якщо переможе Байден – переможе Китай, якщо переможе Байден – переможуть анархісти, ті, хто влаштовують погроми», - так відгукнувся Трамп про колишнього міністра оборони та держсекретаря.

Джо Байден

Водночас демократ Байден звинувачує у створенні хаосу Трампа: «Він може вірити, що його гасло «закон і порядок» робить його сильним. Але його нездатність закликати своїх прихильників припинити діяти в цій країні як збройне ополчення показує, наскільки він слабкий. Хто-небудь вірить, що в Америці буде менше насильства, якщо Дональда Трампа переоберуть?».

«Цей президент давно позбувся всякого морального лідерства в цій країні. Він не може зупинити насильство, тому що роками він же його й розпалював», - каже Байден про Трампа.

На це Дональд Трамп відповідає, що повинен бути агресивним: «Тому що мене оточують багато некомпетентних, дурних і жорстоких людей. Дуже жорстоких людей. Цій країні та її громадянам потрібен закон і порядок. У вас ніколи не буде закону і порядку з Байденом».

Дональд Трамп

Як свідчать дані досліджень одного з найбільших банківських холдингів JPMorgan Chase, шанси Трампа перемогти на президентських виборах зростають. Відставання Трампа від Байдена майже зійшло нанівець.

Автор Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення