Контрабандна вакцина врятувала життя 5-річної дівчинки (відео)

​У Дніпрі матір п’ятирічної дівчинки, яка ледь не померла від правця, судитиметься з медиками.

Контрабандна вакцина врятувала життя 5-річної дівчинки (відео)

Маленька пацієнтка опинилась на межі смерті від звичайної подряпини об дерево – через відсутність в Україні протиправцевої сироватки. Дитину врятували контрабандним препаратом за приватні гроші меценатів. Хто саме винен у цій конкретній історії , і чи застраховані ви та ваші діти від хвороб, які для усього цивілізованого світу нині є середньовічною дикістю?

Два тижні без правильного діагнозу

Аби страшні судоми не вигинали маленьке тіло – дівчинку тримали у медикаментозному сні. На цьому аматорському відео – п’ятирічна Надійка Савушкіна. Перша дитина за останні тридцять років, якій на Дніпропетровщині поставили страшний діагноз – правець. Але навіть зараз, після ін’єкцій рятівної дози протиправцевої сироватки, загроза життю ще не минула.

«Стан дитини залишається важким, намітилася позитивна динаміка по неврологічному статусу: судомний синдром у неї дещо менше. Ми просто боїмося говорити про якісь райдужні прогнози, але принаймні дитині не стає гірше», - каже заступник головного лікаря дніпровської дитячої лікарні Ліна Чегринец.

Матір дівчинки Ірина розповідає, що фатальною для її маленької Надійки ледь не стала звичайна подряпина об дерево.«Старе дерево яблуня. Ми якраз збирали яблука, і вона проходила. Ніжкою зачепилася об кору. А вночі вона лежить і каже: мамо, у мене нога болить», - розповідає Ірина.

А далі – два тижні без правильного діагнозу, і три доби без життєво необхідної сироватки. Українські чиновники її просто не закупили. Дика і вже давно забута для усього цивілізованого світу хвороба – правець – в Україні стає смертельним вироком.

Крихкий шанс на життя дівчинка отримала не завдяки, а всупереч. Надію медикам довелось рятувати нелегально: контрабандою за гроші меценатів.

«Є розпорядження Кабміну за 2014 рік, у якому заборонено купувати за бюджетні гроші всі ці товарі російського виробництва. На сьогодні немає жодних – ані російської, ані будь-якого іншого виробника даної сироватки на території нашої держави. Директор департаменту вирішила цю проблему тільки через постачальників – нелегально», - визнає начальник відділу департаменту охорони здоров’я Дніпропетровщини Наталія Шмалько.

От тільки висновки з цієї конкретної історії виявились не такими вже й однозначними. Провина Мінохорони здоров’я у відсутності запасів сироватки – очевидна. Але потреби у ній могло б і не бути, якби діти вакцинувалися при народженні. У Надійки цього щеплення просто не виявилося. Ба більше – якби одразу після подряпини дитині вкололи звичайну профілактичну вакцину – ця історія не гриміла би на всю країну.

Медики показують розписки, де матір просто відмовилася від запропонованої ін’єкції. «Ось запропоновано зробити протиправцеву вакцинацію АДС – мама відмовилася. В цій ситуації просто шкода дитини, але так сталося, що на цій дитині все ось це зійшлося. Якби дитина була щеплена – вона б не захворіла», - каже начальник відділу департаменту охорони здоров’я Дніпропетровщини Тетяна Бойко.

Матір свою провину не визнає, і вже збирається судитися із медиками. Твердить: про загрозу правця її ніхто не попереджав.

В Україні немає екстрених вакцин

Це може статися з кожним із нас. Адже не лише правець – і коклюш, і туберкульоз – в Україні вже забирають життя. Зокрема, і у немовлят. Причина – тотальне зменшення рівня вакцинації українців. І не тому, що українці не хочуть.

Ось так виглядає обласний склад вакцин у Дніпрі. Там має зберігатися вакцина. Нині склад – пустий.

Медики не приховують: через відсутність міністерських поставок медпрепаратів програма імунопрофілактики провалена. І вся область – на межі масових інфекційних недуг.

«На сьогоднішній день отримано всього лише близько 30 відсотків вакцин, які повинні були бути отримані за 2015 рік. За 2016 рік ми не отримали ще жодної вакцини», - каже начальник відділу департаменту охорони здоров’я Дніпропетровщини Тетяна Бойко.

Найгіршою ситуація залишається з протитуберкульозним щепленням БЦЖ. Приміром, обласний перинатальний центр Дніпра останній раз отримував її ще рік тому.

Зробити перше у житті щеплення малюкам просто нічим. На свій страх і ризик за власні гроші батьки купляють вакцину у приватній клініці.

Уряд заборонив препарати з Росії, але альтернативу – не запропонував

Так само, як і в ситуації з протиправцевою сироваткою, ще 2014-го Кабмін заборонив закупівлю всіх препаратів російського виробництва. Але за два роки – жодної альтернативи. Ані вітчизняного, ані європейського офіційно зареєстрованого препарату в Україні просто немає. Бюрократія чи корупція – простим українцям все одно. Наслідок єдиний – в разі зараження рятувати людей банально нічим.

«Коли відбуваються реформи, завжди страждають звичайні люди. Зараз російських виробників взагалі не закуповують, принаймні, на державному рівні. Але це більше питання до нашого уряду, а не до звичайних лікарів. Лікарі працюють тим, що дає держава. А держава вже рік нічого не дає – тому доводиться якось виживати», - лікар-епідеміолог Дніпропетровської обласної дитячої лікарні Юлія Вербинська.

Чи довго українці зможуть виживати без життєво необхідних вакцин? Коли МОЗ нарешті розпочне державні закупівлі? Нова міністр охорони здоров’я обіцяє: це питання – серед головних. Вона вже п’ята за останні два з половиною роки, хто каже одне й те саме. Тим часом такі, як хвора на правець п’ятирічна Надійка із Дніпра, сподіватися можуть лише на диво.

«Ручки у неї відійшли від судоми, ніжки начебто теж, але трошки напружені. Сподіваюся, все буде добре, що вона швидко встане. Але говорять, що місяць-два ось таке буде, а далі – не знаємо що», - розповідає матір дівчинки Ірина.

Про те, як Україна опинилася у червоній зоні епідеміологічного ризику, читайте в матеріалі «Надзвичайних новин» Вакцинація по-українськи: в жодній лікарні немає вакцини від туберкульозу (відео).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення