Коронавірус з'являтиметься сезонно: кому це вигідно, і як житиме світ далі

Країни Європи під коронавірус вирішують свої проблемні питання, тому людей увігнали у стан істерії свідомо.

Коронавірус з'являтиметься сезонно: кому це вигідно, і як житиме світ далі

Світова економіка мала увійти в фінансово-економічну кризу у найближчі роки чи навіть місяці, і нинішня фінансова ситуація у світі аж ніяк не пов'язана із коронавірусом. Втім, саме на коронавірус можна списувати негаразди. Навряд чи люди, яких увігнали у стан депресії та істерики, запитуватимуть у можновладців про те, чому немає робочих місць тощо. Як заповідав віртуоз нацистської пропаганди Йозеф Геббельс, найкращий спосіб підкорити натовп своїй волі – використати образ зовнішнього ворога. У цілого світу зараз єдиний ворог – коронавірус.

«Людей налякали, вони вірять у те, що ми всі можемо загинути. Це завжди мобілізує та підтримує орієнтацію на владу, яка може тебе захистити», - пояснює соціолог Євген Головаха.

Економічні та політичні експерти сходяться на думці, що коли Україна почне відновлювати економіку, то світ перебуватиме в абсолютно новій економічній архітектурі. Що стосується саме України, то у нас буде значно менше надходжень від заробітчан. Очевидно, що дуже багато хто лишиться на батьківщині, і це буде додатковим тиском на фінансову систему України.

Звідки взялася світова фінансова криза-2020, чому у Італії та Іспанії від коронавірусу помирають більше людей, ніж в інших країнах, і як це пов’язано з грошима від Європейського союзу? Про це – далі.

Закриті кордони від заробітчан і мігрантів. Назавжди?

Політичний аналітик Дмитро Корнійчук вважає, що після коронакризи країни не відкриють свої кордони: у світі не буде міграції в звичному для нас розумінні. Що стосується вірусу – він з’являтиметься щосезонно,

«Пограють всі в паніку, скільки треба, обвалять світову економіку, а потім всі світові лідери скажуть про те, що коронавірус – це надовго і він буде з'являтися сезонно. Ну, тому що це ж насправді різновид звичайного грипу», - зазначив Корнійчук у ефірі Ukrlife.TV.

Втім, оскільки сидіння по домівках не може тривати вічно і людям треба працювати, країни будуть знімати карантин. «Але пускати з інших країн до себе нікого не будуть. Тому що у них там точно є коронавірус!», - з іронією пояснює аналітик.

«Ми побачимо припинення людської міграції в світі. Не буде заробітчан, які мільйонами хиталися. Європа закриє кордони також від мігрантів – сирійців тощо. Тобто, всі зараз під коронавірус вирішують свої питання. Нам скажуть, що коронавірус буде постійно з'являтися і ми будемо до цього готуватися. Але оскільки у більшості людей вже буде імунітет, то ми і далі житимемо з коронавірусом. Адже живемо ж якось з грипом і ГРВІ», - прогнозує Корнійчук.

Раніше про те, що новий коронавірус лишиться назавжди і остаточно ніколи не зникне, заявив доктор Брюс Айлворд. Він – старший радник генерального директорату Всесвітньої організації охорони здоров'я і один із головних чиновників, відповідальних за боротьбу з пандемією коронавірусу. Айлворд має майже 30-річний досвід боротьби з поліомієлітом, еболою й іншими хворобами.

Як Італія та Іспанія заробляють на коронавірусі

Дмитро Корнійчук каже, що з січня стежив за тим, як розганяється паніка. Нагадаємо, що перший офіційно підтверджений випадок на COVID-19 було зафіксовано 31 грудня у Китаї. «Весь світ увігнали не просто в стан істерії, а того, що у людей вже розвинулась параноя», - каже аналітик.

Він скептично ставиться до повідомлень у ЗМІ про сотні померлих у Італії. Пояснює, що минулі роки ніхто не роздував сенсацію про те, що у 2017-2018 роках Італія вже переживала найбільшу за 14 років епідемію грипу. Тоді більшість загиблих від грипу мали проблеми зі здоров'ям, які й призвели до ускладнень.

«У них кожного сезону хворіє 3-4 мільйони людей. І при цьому від грипу люди також помирали із пневмонією. Втім, цю статистику тоді ніхто не роздував. А зараз навпаки – роздувається статистика смертей, що все більше людей помирають від коронавірусу. В Італії та Іспанії до померлих від коронавірусу записують всіх. Чому? З одного боку показати, що вони постраждали більше за інших і їм треба найбільше грошей від Євросоюзу. Остання відеоконференція (26 березня, - Ред.) з Євросоюзу мала лише одну тему: Італія, Іспанія та Франція сказали – нам потрібно сотні мільярдів євро на підтримку економіки, бо ми постраждали більше за усіх», - розповідає Корнійчук.

Від вимагання грошей до погроз вийти з Євросоюзу

Йдеться про першу в історії ЄС емісію загальноєвропейських бондів для залучення запозичень з метою стимулювання економіки. На їх випуску наполягають Італія та Іспанія. В ході шестигодинної відеоконференції лідери 27 країн – членів Євросоюзу так і не змогли виробити єдиної позиції з цього питання. Днями спливає термін, коли міністри фінансів мають сформулювати підхід, який буде прийнятним для Риму і Мадрида.

Так, Італія першою з європейських країн – 12 березня – заморозила практично весь свій бізнес, і їй фактично загрожує економічний колапс. Проте паралельно із фінансовими вимогами Італія виступила із погрозами на адресу ЄС.

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив не просто про «розбіжності» між ним і канцлером Німеччини Ангелою Меркель, що мали місце 26 березня, а про «жорстку і відверту конфронтацію» щодо подальшого курсу ЄС.

Це, до речі, грає на руку Росії, яка запускає сценарій по вигнанню Італії з Євросоюзу. Як відомо, у березні РФ передала Мілану обладнання для дезінфекції території та діагностики захворювань. Італійське газета La Stampa повідомила, що 80% цієї допомоги для Італії виявилися мало корисними. Втім, «коронавірусна» пропаганда спрацювала. Державні медіа Росії та прокремлівські блогери використали рейд військового медперсоналу в Бергамо. Ось лише кілька заголовків із новинних сюжетів: «Курс на північ: російські військові вирушили на італійську передову боротьби з коронавірусом», «З Росії з любов'ю: як охоплена коронавірусом Італія зустріла російських фахівців».

Паралельно в соціальних мережах, наприклад, у Telegram, створюються групи, які цькують ЄС за начебто байдужість. Їх звинувачують в тому, що вони не допомогли Італії в скрутну хвилину, хоча саме європейські медики, зокрема з Німеччини, перші простягнули руку допомоги італійцям. Але на відміну від Росії, яка показово встановлювала свої триколори на флагштоки, німці не їздили по Італії з прапорами ФРГ. То ж, мабуть, саме тому їх допомога не врахована.

У Італії визнали: показники смертей від коронавірусу малюють

Аналітик Дмитро Корнійчук наголошує, що Італія та Іспанія знаходяться у глибокій кризі і без коронавірусу, а сам Євросоюз – на межі розвалу.

«Вони вирішили взяти гроші у Німеччини як основного донору Євросоюзу. Але Меркель не збирається цього робити, бо задає логічне питання: звідки у вас така смертність?», - каже аналітик і проводить паралель із Німеччиною, в якій один із найвищих показників захворюваності і при цьому зареєстрована найменша кількість смертей від коронавірусу.

Фактично, у Італії та Іспанії 90% хворих помирають від супутніх захворювань. Всім, хто вмирає, роблять тест на COVID-19. Але замість причини смерті «помер з коронавірусом» лікарі вказують «помер від коронавірусу».

Читайте також: «Правдоподібність» тестів на коронавірус: якщо результат «можливий» - зараховують як смерть від COVID-19

Президент Вищого інституту охорони здоров'я Сільвіо Брузаферро навів такі цифри: 48,5% померлих від коронавірусу мали три або більше супутніх патологій, по 25% — дві або одну. Менше 1% померлих не мали жодної іншої хронічної хвороби. Середній вік пацієнтів у лікарнях — 63 роки. Офіційні дані свідчать, що серед померлих від коронавірусу в Італії 62,7% людей були старшими за 70 років.

Корнійчук наголошує, що літні італійці вмирають, зокрема, від серцево-судинних захворювань – в них стаються інфаркти, інсульти тощо.

«Італія заперла своїх стареньких по домівках, розвела страшну істерію. Вони налаштовані помирати у безнадії. У 70-80-річних людей від цієї паніки, навіть якщо вони просто грипом захворіли, серце не витримує», - резюмує він.

Радник міністра здоров’я Італії Вальтер Річчарді пояснює, що на статистику в Італії має вплив також те, як рахують померлих:

«Статистика ведеться на регіональному рівні і дуже часто вказує коронавірус як пряму причину смерті. Однак, як показали перевірки Вищого інституту охорони здоров’я, лише у меншості випадків вірус прямо спричинив смерть, хоча він, безсумнівно, вплинув на погіршення стану пацієнта».

То ж фактично Річчарді визнав, що у Італії надвисокі показники смерті від коронавірусу – намальовані.

Аналітик Дмитро Корнійчук наголошує, що у кожної людини із критичним мисленням ситуація із коронавірусом викликає дуже багато запитань: кому потрібна паніка, чи реально саме така кількість людей помирає від коронавірусу, звідки він взявся тощо.

«Але найголовніше, що зробили, то увігнали світ у стан депресії, істерики. І люди, коли їх нарешті випустять з карантину, не будуть задавати неприємні питання з серії: чому ми стали бідніші, чому економіка не працює, чому немає робочих місць? Як це чому! Бо ж коронавірус!», - резюмує він.

Не коронавірус! Три фактори фінансово-економічної кризи 2020

Ще задовго до того, як з'явився коронавірус, світова економіка наближалась до прірви фінансово-економічної кризи. Про основні три фактори у інтерв’ю «Страна.ua» розповів економіст, виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

«Всі економічні кризи циклічні. Вони відбуваються раз на 8-10 років. Від моменту кризи 2008 року пройшло вже 12 років. За теорією циклічності, зараз мало щось статися. Коронавірус – це просто тригер. Якби не коронавірус, було б щось інше, що спровокувало б кризу. А такі сировинні країни, як Україна, завжди від світової кризи страждають першими. Наше завдання було до нього підготуватися. Але коронавірус урізав час підготовки», - зазначив Устенко.

Другий фактор – можливе уповільнення темпів світового економічного розвитку, що давно передбачали провідні світові інститути. Вони вивчали настрій бізнесу у великих економіках, а він останнім часом висловлював негативні очікування.

«Економіка багато в чому ірраціональна. Ось і побоювання бізнесу з кінця 2019 року було ірраціонально негативними. Всі чекали чогось поганого, інвестували менше і обережніше. І це сталося. А такі малі відкриті економіки, як наша, приймають на себе основний удар, оскільки половина ВВП України залежить від експорту. А падіння експорту призведе до зниження ВВП як мінімум на 5%», - прогнозує економіст.

Третій фактор, який би так чи інакше привів до кризи, це геополітика.

«Останні кілька років геополітичні зміни насторожують. Серйозні конфлікти в Сирії, точка напруги на Близькому Сході, Афганістан, торгова війна США і Китаю. Чого варті одні тільки заяви з Вашингтона – неймовірні для вільного ринку – про те, що Пекін демпінгує і занадто багато товарів ввозить в Америку. А апогеєм майбутньої кризи стали заяви президента США Дональда Трампа в Давосі. Про те, що Світова організація торгівлі (СОТ) протягом багатьох років несправедливо обходилася зі Сполученими Штатами. І заявив, цитую, «це жахлива угода СОТ». Це взагалі нонсенс! Це суперечить принципам вільної торгівлі, які десятиліттями проповідували самі США. Трамп ще й розкритикував угоду про вільну торгівлю між Канадою, США і Мексикою. Угода, якою США завжди пишалися».

Олег Устенко прогнозує, що багато країн почнуть вибудовувати серйозні торгові бар'єри. А це означає, що впаде можливість для наших експортерів.

«Треба думати, що ми будемо далі продавати – хімію, метали, с/г продукцію або щось з більш високим рівнем доданої вартості. У реальності це може стати для нас трампліном, щоб вийти з кризи сильнішими. Я боюся невгамовних бажань різних українських політиків, які бажають подобатися всім. Тому що єдиний спосіб фінансувати всі їх забаганки – в сучасних умовах – це дефіцит бюджету і друкування грошей. А це відкат до 90-х років», - констатував економіст.

У свою чергу аналітик Дмитро Корнійчук так прогнозує модель економіки країн після завершення пандемії коронавірусу:

«Зверніть увагу на Китай. Вони побороли коронавірус, під шумок хвороби скупили підприємства, якими володіли іноземні інвестори, повністю закрили свої кордони. Китай вироблятиме продукцію на експорт, але в’їжджати і вести бізнес не дозволить. Вони продемонстрували ту модель, до якої прийде посткоронавірусна економіка. Така ж модель буде у Росії, у США».

Автор Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення