Медична реформа у Ромнах: від звільнення до голодування (фото)

Лікарі й медсестри містечка Ромни Сумської області пройшли пішки до Києва, щоб висловити свій протест проти закриття поліклініки, але влада не відреагувала.

Медична реформа у Ромнах: від звільнення до голодування (фото)

Поки в Україні готується медична реформа, лікарі залишаються без роботи. Так сталося на Сумщині у містечку Ромни, де місцева влада вирішила позбутися однієї поліклініки.

Всього у містечку медичних установ дві – Центральна районна лікарня з поліклінікою і Лінійна зілізнодорожня поліклініка (Ромни – важлива вузлова станція). Обслуговуються у поліклініці не лише працівники з/д, а й місцеві мешканці. Лікарі й медсестри сумлінно виходять на роботу навіть попри те, що їм із січня місяця не видають заробітну платню. Медична сестра Галина Близнюк здивована, адже за можливою реформою поліклініки навпаки мають залишити і збільшити штат, оскільки будуть ліквідовані фельдшери в селах.

«Нам обіцяли, що буде більше людей через реформу. Справа в тому, що у нас дві поліклініки. Є ще Центральна районна лікарня, і там головний лікар не хоче, щоб було дві поліклініки в Ромнах, тому що у нас ціни на медкомісії та медогляди набагато дешевші, ніж у них. Це конкуренція. Крім того, йдуть скорочення і комусь вигідно, щоб скоротили саме нас. Крім того, напевне хтось претендує на будівлю», - зазначає Галина Близнюк.

Коренем зла лікарі поліклініки вважають Гунько Валентину Василівну – головного лікаря ЦРП. За наказом міськради міліція повісила замок за двері й опечатала кабінети. Весь персонал поліклініки оформив відпустку за власний рахунок і вирушив на Київ, залишилися тільки сторожі.

Шлях до столиці виявився складнішим, ніж очікували медичні співробітники. Коли вони пішки прийшли в Яготин і шукали прихисток на ніч, то дізналися від власних джерел, що мер міста Наталія Дзюба дала таємне розпорядження установам міста не приймати протестуючих на ночівлю. Кажуть, що це пов’язано з гарними відносинами між Дзюбою та владою міста Ромни.

Дах над головою медикам не наважився надати навіть священник. «Якщо я вас впущу – в мене відберуть церкву», - відказав він.

Довелося звертатися напряму в Кабінет міністрів, щоб учасникам ходи дали змогу заночувати. До Києва колона медпрацівників прибула близько десятої ранку, а вже з дванадцятої розгорнула акцію біла Кабінету міністрів. Лунали вигуки «Розмова з прем’єром, розмова з президентом» та «За право на працю, проти ліквідації». У Києві медикам допомагає Валентина Коробка, голова Вільної профспілки підприємців України.

За її ініціативою було написано лист до Володимира Гройсмана з підписами лікарів. Щоправда, до протестуючих так ніхто й не вийшов. Лише за пів години з’явилася людина, яка пообіцяла віддати листа «до компетентного органу». Показав якесь посвідчення, але віддати лист в руки Гройсману відмовився. Мовляв – не має до нього доступу. Активісти, звичайно ж, від такої пропозиції відмовились. Поки Кабмін не відреагує, медики не планують йти. Кажуть, що за необхідністю розіб’ють намети і, цілком можливо, розпочнуть голодування. На підтримку морального духу працівників поліклініки прийшов музичний гурт «Ритми спротиву». Учасниця гурту Ольга розповідає, чому саме їх зацікавила саме ця проблема.

«У нас є деякі принципи, яких ми незмінно дотримуємось. Відповідно, колективним рішенням, шляхом віднайдення консенсусу ми обираємо, кого ми хочемо підтримати. Основні принципи: антирасизм, гендерна рівність, екологічна справедливість, права працівників, ксенофобія і гомофобія. Що стосується довготривалої підтримки акції, то будемо виходити від власних ресурсів. Звичайно, хочеться довести справу до кінця. Бо це не лише недотримання прав кількох десятків лікарів – це системні явища, а медицина стосується кожного з нас. Можна вимагати багато, оскільки ситуація насправді критична», - розказала Ольга.

Раніше працівники поліклініки вже починали голодування в Ромнах, і навіть перекрили трасу Суми-Київ, але належної реакції це не викликало.

«Чиновники чинять свавілля – вимагають від нас самоліквідуватися. Реорганізували установу, але кажуть – звільняйтеся. Люди обдурені і таким чином висловлюють свій протест. Якби все було чесно і прозоро, ніхто не пішов би на Київ», – заявив головний лікар поліклініки Володимир Зіньків, передає Радіо "Свобода"

19 травня на позачерговому засіданні Ромненська міськрада ухвалила рішення про ліквідацію державного закладу «Лінійна поліклініка станції Ромни СТГО «Південна залізниця». Відповідне рішення підтримав 21 депутат із 34. Мерія стверджує, що всі проблеми у трудового колективу установи виникли з вини одного з учасників протестів – головного лікаря Володимира Зінькова. У міськраді заявляють, що колишній керівник поліклініки «чинив перешкоди та подавав судові позови, які не давали змогу провести переведення працівників до штату центральної районної лікарні», - повідомляється у матеріалі.

Допоки реакції немає, лікарі готуються до тривалого протесту. Залишається сподіватися, що до їхнього повернення у Ромни поліклініку не перетворять на чиюсь приватну власність.

Автор: Андрій Гевко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення