​Очевидці трагедії в Берліні розповіли всі подробиці (фото, відео)

"Всюди грала різдвяна музика, блимали вогники гірлянд, люди випивали і спілкувалися. В повітрі було відчуття свята, яке різко змінилося жахом, що леденить душу".

​Очевидці трагедії в Берліні розповіли всі подробиці (фото, відео)

Так шокована туристка з Великобританії Емма Раштон описує страшну сцену, свідком якої вона стала. Увечері 19 грудня в натовп людей на різдвяному ярмарку близько Меморіальної церкви кайзера Вільгельма в центрі Берліну врізалася вантажівка. В результаті трагедії, за останніми даними, загинуло 12 осіб, 48 були поранені.

Емма Раштон вперше була в Берліні, і, за її власними словами, їй "просто неймовірно пощастило", що вона не стала жертвою подій.

"Ми стояли, розглядали різдвяні вогні і збиралися вже йти назад в готель, коли почули страшний гуркіт. Ми повернулись на звук і побачили вантажівку, яка зривала на своєму шляху різдвяні гірлянди і руйнувала кіоски".

"Він був у 2-3 метрах перед нами - якби ми вирішили піти раніше, то опинилися б рівно на його шляху, - розповідає вона. - Щоб дістатися до готелю, нам довелося пройти через місце трагедії - люди трималися за голови, деякі лежали на землі. Всюди валялися дерев'яні уламки і бите скло".

"Вантажівка була в трьох метрах від мене"

Ще один британець, Майк Фокс з Бірмінгема, який теж опинився на різдвяному ярмарку під час трагедії, допоміг врятувати людей, що опинилися під уламками зруйнованих кіосків.

"Ми вже йшли з ярмарки, коли вантажівка почала таранити натовп. Він був в 3 метрах від мене і в 5 метрах від моєї дівчини", - згадує Фокс.

Він запропонував допомогу кільком людям, які лежали на землі зі зламаними ребрами. За словами британця, з ними "все мало бути в порядку".

"Я побачив, як люди несли парубка з закривавленим обличчям. Разом з ще кількома людьми ми підняли уламки кіоску і витягли двох осіб, які опинилися там", - розповідає він.

"Це міг бути глінтвейн, а могла бути кров"

Журналіст Ян Холлітцер каже, що ця "страшна трагедія" в його рідному місті нагадала йому про напад в Ніцці в День взяття Бастилії 14 липня, коли в результаті наїзду вантажівки на натовп загинули 86 осіб.

Через кілька миттєвостей після того, як вантажівка врізалася в натовп на ярмарку в Берліні, Холлітцер почав в "Фейсбуці" відеотрансляцію того, що відбувається.

"Я почув гуркіт і крики людей", - каже журналіст видання Berliner Morgenpost.

За словами Холлітцера, ярмарок виглядав як поле бою: зруйновані прилавки, розбите скло, посуд і "багато червоної рідини на землі - це міг бути глінтвейн, а могла бути кров".

"Багато людей лежали на землі, а деякі навіть були прямо під вантажівкою. Це було просто жахливо, справжній хаос", - згадує він.

"Це точно теракт"

Житель столиці Німеччини Ібрахім Колак переконаний, що подія була спланованим терактом.

"Ми з друзями збиралися піти куди-небудь повечеряти, коли почули гуркіт від падіння одного з кіосків на різдвяному ярмарку. Коли я повернувся на звук, то побачив вантажівку, яка мчала крізь натовп на повній швидкості, - розповів Колак в інтерв'ю Бі-бі- сі. - Я впевнений, що це був теракт. Вантажівка не намагалася скинути швидкість або уникнути зіткнення з людьми".

Колак допоміг розчистити дерев'яні уламки і перевірив, чи все в порядку з людьми, що опинилися під ними.

"Я хотів допомогти людям, які залишилися лежати на землі позаду вантажівки, але ... боже мій, це було настільки жахливо, що це складно описати словами", - додав очевидець.

"Він не намагався загальмувати"

Ріс Мередіт, турист з Кардіффа, був на ярмарку зі своєю дівчиною, коли вантажівка почала таранити натовп.

"Ми гуляли площею, насолоджуючись різдвяною атмосферою, купили щось поїсти. Якби ми продовжили прогулянку, то опинилися б прямо на шляху вантажівки і навряд чи змогли б вижити, - розповідає він. - Водій вантажівки абсолютно точно не намагався скинути швидкість , він просто трощив все на своєму шляху".

За словами Мередіта, місце трагедії виглядало "абсолютно спустошеним".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення