Україною шириться хвиля викинутих немовлят (відео)

​На Житомирщині викинули немовля. Та цього разу історія відносно щаслива. Горе-матір не жбурнула малюка на смітник і не втопила у вигрібній ямі, як буває зазвичай, а залишила у поліклініці на лаві під лікарським кабінетом.

Україною шириться хвиля викинутих немовлят (відео)

Медики встановили, що дівчинці від народження не більше двох діб. Вона жива, здорова і у цілковитій безпеці. Та поліція все-одно розшукує матір немовляти, аби притягнути її до відповідальності.

Незвичайна знахідка

У поліклініці міської лікарні Бердичева тільки й розмов про незвичайну знахідку, яку виявила лікар-отоларинголог під своїм кабінетом.

«Ось тут, на цьому місці, біля кабінету лікаря на цих стільчиках для очікування лікар після закінчення прийому вийшла подивитись, чи ще є відвідувачі. І звернула увагу, що лежить згорток з ковдри. Підійшовши ближче, виявила, що тут знаходиться немовля», - розповідає заступник головного лікаря з дитинства Бердичівської ЦМЛ Олег Марченко.

Була третя година дня. Біля кабінету не було жодного пацієнта. Відтак, ніхто й не побачив людину, котра принесла і залишила дитину на лаві.

«Перед тим, як лікар вийшла з кабінету, медсестра виглядала з кабінету, чи нема відвідувачів. Нікого не було. Тобто це сталося буквально за 5 хвилин», - додає Олег Марченко.

Дитину одразу передають до рук неонатологів у пологове відділення. Ось вона – ціла та неушкоджена дівчинка.

«Здоров’я дитини задовільне. Хороша, здорова дівчинка. 3 730 вага, 51 сантиметр зріст. Дівчинка доношена дівчинка, всі параметри відповідають її віковій нормі», - резюмує лікар-педіатр-неонатолог Катерина Бегар.

Дитина дуже спокійна і майже не плаче. Не репетувала і коли її знайшли: нагодовану та у чистих пелюшках.

«У дитинки було на губках ще молоко невисохле. Так що вже вона була неголодна. Але що спонукало цю породіллю так поступити – важко сказати», - говорить завідувач пологовим відділенням Віталій Грубський.

Зараз медики проводять поглиблене обстеження здоров’я дівчинки. Встановили вже: скоріше за все, вона народжена вдома, а її матір на обліку вагітних у них не перебувала.

«Якщо вони у нас народжуються, пуповина йде в зажимчику. Тут у неї була ниточка накладена», - пояснює лікар-і-неонатолог Катерина Бегар.

Харчуванням, підгузками та одягом дитина забезпечена – медперсонал та породіллі у відділенні поділилися, хто чим мав. Маленькій вже й ім’я дали – Надія.

Поліція розшукує матір, але до кримінальної відповідальності може не дійти

Тим часом поліція розшукує матір новонародженої. Скоріше за все, саме жінка підкинула немовля.

«Розпочате кримінальне провадження за статтею 135-ю, частина 2 – це залишення у небезпеці матір’ю своєї новонародженої дитини. Якщо її стан не був обумовлений пологами. Тривають заходи для встановлення матері дитини і взагалі з’ясування обставин, за яких немовля могло опинитися без нагляду у поліклініці», - розповіла речниця ГУНП в Житомирській області Алла Ващенко.

За кримінальною статтею відповідальність може сягати трьох років позбавлення волі. Та слідству треба буде довести, що дитині справді загрожувала небезпека. Адже саме у медичному закладі, де залишили немовля, загроза його життю та здоров’ю була мінімальною.

«Двозначно можна оцінювати. Ми не знаємо обставин – сімейних обставин, матеріальних обставин. Але те, що дійсно не викинула, де небезпека була для новонародженого, а все ж таки це заклад охорони здоров’я – це спричинило для того, що дитина відразу і оглянута, і при необхідності могла б отримати медичну допомогу. Це один з позитивів», - резюмує заступник головного лікаря з дитинства Бердичівської ЦМЛ Олег Марченко.

«Вікно життя»

Саме у цій лікарні цілодобово працює так зване вікно життя. Тут матері, котрі хочуть таємно позбутися новонародженої дитини, можуть залишити малюка з абсолютною безпекою для нього.

«Це є акушерське відділення, де ми можемо дитині одразу надати допомогу. Це може бути взимку, може бути восени, коли холодно. Для того, щоб дитинка не була переохолоджена, одразу медсестричка виходить через декілька хвилин і забирає цю дитину», - розповідає завідувач пологовим відділенням Віталій Грубський.

«Вікно життя» у Бердичеві відкрили після того, як влітку 2012 року на місцевому ринку виявили тіло немовляти, розтерзане собаками. Та за увесь цей час на цьому підвіконні не залишали жодного малюка.

Випадки, коли матері позбуваються щойно народжених дітей, не є поодинокими. Більше про це читайте в матеріалі «Надзвичайних новин» Материнське божевілля: жінки стали вдвічі частіше вбивати немовлят (відео).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення