Українців через центри зайнятості кличуть у наркокур'єри

 Вести.UA

У Росії наші співвітчизники за наркостаттями отримують терміни, як за вбивство

Українців через центри зайнятості кличуть у наркокур'єри

Україну заполонили вербувальники, які шукають наркокур'єрів для відряджень "в Росію". Обіцяють зарплату в десятки тисяч на місяць, кар'єрне зростання і трудовий договір. На ділі такий заробіток обертається рабством і тюремними термінами, як за вбивство.

У рабство — через службу зайнятості

Натрапити на оголошення про пошук кур'єрів «фасованого товару» або експедиторів можна буквально скрізь: у метро, маршрутках, на сітілайтах і просто на стовпах. Потрібні чоловіки від 21 до 40 років, але затребувані і жінки. Зазначені в оголошеннях ПП і ТОВ юридично ніде не оформлені офіційно займаються зовсім іншою діяльністю. Тим не менш пропонують заробляти від 20 тис. грн на місяць.

«Відправляємо вас в одно з міст Росії. Проїзд та житло за наш рахунок. Ми вам дамо телефон, по ньому будете тримати зв'язок з нашим представником. Потрібно робити закладки солей і курильних сумішей. Якщо цікаво, будемо домовлятися про зустріч», — сказав нам по телефону вербувальник.

Автори оголошень запевняють: мовляв, «у нас з російською поліцією повне порозуміння». На ділі виявляється, що розповсюджувачів «ходового товару» ніхто не прикриває. Так, 25 жовтня 2016 року Радянський райсуд Волгограда засудив до 7,5 років в'язниці 58-річного українця Миколу Корченкова, затриманого з 1,4 кг синтетичних наркотиків.

«Корченков в Києві знайшов оголошення про вакансію кур'єра. Погодився розвозити наркотики, від «роботодавців» отримав телефон. Через Москву прибув у Волгоград, де зняв квартиру в Радянському районі. Посилки з наркотичними засобами передавав для збуту своїм знайомим», — кажуть у волгоградській прокуратурі.

Його спільникам, також українцям, дали 9,5 і 6 років колонії суворого режиму. І таких історій вже десятки.

Так, в Києві вже півтора року не може допомогти синові Світлана П. — він потрапив у «кур'єрську» схему за посередництвом служби зайнятості.

«У 2015 році він втратив роботу, а в службі зайнятості йому дали популярний журнал з пошуку роботи з оголошенням про набір експедиторів для відряджень у ближнє зарубіжжя. Пройшов співбесіду, дістався до Москви, звідти його відправили в Орел, забрали паспорт, щоб «не здав їх ментам». Через три тижні його взяли, притому що у квартирі нічого не було. Підкинули наркотики, змусили підписати свідчення, нібито для пом'якшення провини. Вже півтора року він у СІЗО. Така ж історія у моєї знайомої — син хотів підзаробити грошей на сесію. Але йому обіцяли, що буде працювати продавцем спортивного харчування. Коли він зрозумів, що обдурили, хотів поїхати, але його схопили. Це масове явище, дітей заманюють туди обманним шляхом!» — розповідає Світлана П.

Про те, що серед затриманих у Росії наркокур'єрів, багато наших громадян, підтвердив адвокат з Іжевська Микола Ніколаєв, який спеціалізується на «наркотичних» статтях: «Велика частина затриманих кур'єрів — українці. Відсоток пішов вгору рік тому».

Про десяти суди над українськими постачальниками «фасованого товару» відомо і українському омбудсмену.

«Але скільки всього таких історій і що відбувається з людьми після засудження, ми не знаємо, — розповів представник уповноваженого ВР з прав людини Михайло Чаплига.

— Україна цілком може стежити за умовами їх утримання і надавати консульську допомогу, але захист під час суду — це вже справа адвокатів, а не країни».

"Не спокушайтеся на високі заробітки"

У Нацполиції також підтверджують, що проблема існує.

«Поліція намагається припиняти діяльність ОЗГ, пов'язаних з наркотиками, торгівлею людьми. Випадки, коли вербувальників притягають до відповідальності, є, і їх досить багато. Але ми рекомендуємо нашим громадянам бути обережними і, перш ніж відправитися в іншу країну, добре вивчити умови роботи. А якщо є сумніви, краще від неї відмовитися, незважаючи на пропоновані високі заробітки. Тим більше, що з Росією у нас складні стосунки», — говорить радник голови МВС Іван Варченко.

Більше про те, як українців масово підсаджують на дешеві наркотики, читайте в матеріалі "Надзвичайних новин" Соляна наркомафія в Україні розростається, поліція бездіє (відео).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення