​Узурпація влади: в Миколаївській області з'явилися свої брати Балоги

Історія про те, як сімейний клан в особі чиновників, вдало розставлених на потрібні посади, підминає під себе те, що повинно належати місцевій громаді. Іронія в тому, що до влади вони пройшли за списками президентської партії.

​Узурпація влади: в Миколаївській області з'явилися свої брати Балоги

У селі Петрівка Миколаївської області люди в прямому сенсі слова борються за воду. Жителі села розповідають, що своїми силами і за свій рахунок ще в 2007 році відновили занедбану свердловину, яка залишилася після радгоспу, і створили орган самоорганізації, який займається її технічним обслуговуванням. Однак сільрада забрала свердловину в комунальну власність і передала в оренду комунальному підприємству з сусіднього села Крива Балка.

Петрівці вважають, що депутати в районі відбирають свердловину, щоб на цьому заробити: «Захоплюють, через свої ж фірми потім обслуговують, за обслуговування гроші виводять (теж через свої фірми), і землю під ними забирають. А до цього в Петрівці обслуговували люди - був кооператив створений, його заднім числом закрили».

Жителі Петрівки подали позов до суду, і сподіваються, що Феміда визнає незаконним проведення тендеру і відчуження свердловини. А поки справа перебуває в суді, люди говорять про ще одну махінацію, яка явно відбулася не без участі сімейного підряду. Йдеться про захоплення земель резерву, з яких незабаром час збирати урожай. Однак правоохоронці, перевіривши документи, кажуть, що все в рамках закону.

«Команда за інтересами» прийшла до влади за списками БПП

У скандалі задіяні місцеві чиновники Мухарські, які є рідними братами. Всі троє, так чи інакше, пов'язані з президентською партією. Двоє пройшли до влади за списками «Солідарності», ще один - був помічником нардепа від БПП нинішнього скликання.

Ще в липні жителі Петрівської сільради направили колективне звернення на ім'я голови держави Петра Порошенка, генерального прокурора Юрія Луценка, нардепа від БПП Давида Макар'яна, а також на ім'я керівника партії БПП в Миколаєві і радника президента Юрія Бірюкова.

У зверненні жителі сіл Зелений Яр, Петрівка і Карликівка просили «захисту від членів партії БПП, які своїм свавіллям, і використовуючи положення і владу, загнали їх в глухий кут і знущаються над ними».

«У нашій Петровській сільській раді рідні брати Мухарського І.Г., під «кришуванням» брата, відібрали у «людей воду», з приводу чого за заявою громади і безпосередній участі небайдужих депутатів нашого району розпочато кримінальне провадження, поставили такі тарифи, що люди «повинні зняти з себе останню сорочку. За участю цих осіб розкрадається сільський бюджет», - йдеться в зверненні.

Однак очевидно, що прохання були проігноровані. Адже за місяць - 10 серпня - в боротьбі за свердловину сталася бійка, зачинщиком якої був Федір Мухарський, директор КП «Мрія» (з села Крива Балка). Нападники пустили в хід біти і навіть биті пляшки. Постраждали четверо жителів Петрівки, троє з них потрапили до лікарні з серйозними травмами.

Сімейний підряд

Коротко про кожного

Місцеві жителі розповідають, що в рамках централізації сіл (укрупнення) планується обирати одного голову сільради на 5-6 сіл, а в інших будуть тільки старости. На голову громади має намір балотуватися голова сільради з Кривої Балки Леонід Мухарський, який на сьогоднішній день має вплив на місцеву владу села Петрівка.

Федір Мухарський - керівник КП «Мрія», зареєстрованого на території Кривобалковскої сільської ради.

Ігор Мухарський в період з 4 грудня 2014-го до 12 грудня 2015-го був помічником нардепа від БПП Давида Макар'яна. У нього з дружиною - величезний досвід і зв'язки в земельному відділі. Ще будучи кандидатом в депутати Миколаївської райради від БПП, Ігор Георгійович вказував місце роботи «заступник директора ПП «КонтурЗем», керівник в якому - його дружина Оксана Мухарська.

ПП «Контур Зем» виготовляє технічну документацію на земельні ділянки, займається встановленням меж, приватизацією земельних ділянок, виготовленням державних актів на земельні ділянки тощо.

Їх вже встигли звинуватити в захопленні сільськогосподарських земель резерву. Мова йде про два поля - 25,6 гектарів і близько 60 гектарів - недалеко від свердловини в Петрівці.

«Землі резерву надалі планувалося виділяти селянам, або будувати, наприклад, будинки. Наприклад, є кілька полів поруч з селом, біля дороги, які засіяні соняшником. Хоча вони офіційно і числяться в землях резерву, але нікуди не виведені. Це роблять всі ті ж люди. Самоуправство - вихоплюють все, що можуть, що бачать», - скаржаться жителі Петрівки.

Однак в поліції перевірили документи і кажуть, що все законно.

«Ми виїжджали на місце, було відкрито кримінальне провадження за самозахоплення земель. Однак коли перевірили документацію у чоловіка, який заїхав на комбайні і косив на цьому полі, у нього виявився акт збитків. Тобто вони до того, як косити, вийшли на райдержадміністрацію і склали обопільні акти про те, що шість відсотків повинні у вигляді податків сплатити державі в бюджет. Тому з нашого боку до них жодних претензій не може бути. Тому що якщо складений акт збитків, і він частково сплачений, то кримінального правопорушення немає», - розповів в коментарі «Надзвичайним новинам» начальник Миколаївського районного відділу Очаківського відділу поліції ГУ НП Миколаївської області, майор поліції Олексій Спиридонов.

Світлана Цинаковська не має відношення до сім'ї Мухарських, проте її зараховують до лав маріонеток. Приміром, на інтерв'ю з журналістом місцевого видання замість Цинаковської на запитання відповідав Леонід Мухарський, представившись правовим консультантом сільського голови. До редакції заявився також і керівник КП «Мрія» Федір Мухарський.

Місцеві розповідають, що голова нинішньої Петрівської сільради - колишній секретар екс-голови колгоспу. Коли його відправили на підвищення - секретаря просто поставили на його місце.

Місцеві ЗМІ купили

У бійці зі зброєю у вигляді біт і битих пляшок значна частина миколаївської преси виставила винними саме петрівців. Сюжет побудований таким чином, що або Мухарські виступають в ролі жертви, або конфлікт виник між жителями сусідніх сіл (Петровці і Крива Балка), а чиновники ні до чого.

Депутат Миколаївської райради Сергій Протченко, очевидно, є зацікавленою особою, оскільки у нього в Кривій Балці є свій бізнес.

Позиція РДА і ОДА

Жителі Петрівки сподіваються на справедливе рішення суду, тому що в вищих держструктурах їм шукати захисту ніде.

Голова Миколаївської РДА Алла Воробйова не зайняла жодну зі сторін конфлікту, і вважає, що ситуація повинна вирішитися за законом. Тобто, вердикт має винести суд.

«Вона бачила, що тендер проводився заднім числом, незаконно. Селян взагалі ніхто ні про що не питав. І вона хоче, щоб розібрався суд. Так само, як і поліція. Вона справедливо затримала зачинщика бійки, який особисто бив дітей і жінок. У Кривій Балці ніхто на мітинг не виходив. Вийшли родичі: мовляв, ось у нас поліцейське свавілля, заарештували, побили нашого голову. Насправді той приїхав автобусом з молодчиками», - розповідають петрівці.

У самій Миколаївської облдержадміністрації на сьогоднішній день також нікому займатися проблемами людей.

Як відомо, на початку червня 2016 року правоохоронці затримали групу чиновників на чолі з першим заступником голови Миколаївської ОДА Миколою Романчуком, під будинком якого була знайдена мережа тунелів і сейфи з коштовностями.

В результаті скандалу 29 червня президент звільнив голову Миколаївської ОДА Вадима Мерікова. 9 серпня Петро Порошенко оголосив конкурс на посаду голови Миколаївської ОДА. Обов'язки губернатора тимчасово виконує заступник В'ячеслав Бонь.

Жителі Петрівки розповідають, що раніше зверталися до Мерікова, однак він зайняв позицію невтручання.

«Тому що всі ці депутати були частково пов'язані. Все йде по одному ланцюжку: вони спільно землями володіли і так далі. Зараз у владі повна плутанина», - нарікають місцеві жителі.

Поліцейські поплатилися за те, що не стали на бік чиновників-узурпаторів

Проти поліцейських, які взялися за встановлення обставин масової бійки 10 серпня, йде службова перевірка. Схоже на своєрідну помсту за те, що копи на деякий час «закрили» Федора Мухарського.

На цьому відео кадри, як депутат Миколаївської райради Сергій Протченко намагається визволити чиновника з райвідділу поліції. Однак кого приїхав забирати з неволі - Федора Георгійовича або Леоніда Георгійовича - зрозумів не одразу.

Згодом Федора Мухарського таки відпустили, оскільки у нього різко погіршився стан здоров'я.

«Лікарі сказали, що з ним жодних слідчих дій проводити не можна. Терміни, які є за кримінально-процесуальним кодексом, ми пропустили, тому що він дуже сильно хворів. Відповідно до закону ми повинні були його відпустити - на арешт ми не вийшли, він відбувся лікарняною палатою», - каже майор поліції Олексій Спиридонов.

Петрівці все ж вважають, що поліція об'єктивно проводила розслідування, а значить - перейшла дорогу саме Мухарським.

«Я розумію, що мене хочуть зняти. Я дещо неугодний - у мене принципова позиція: людей побили - потрібно відповідати. Тут йдуть політичні тертя щодо мене. Намагаються бруд лити», - розповідає Спиридонов.

«Справу порушили за ст. 296 ч. 4 (хуліганство). Допитали всі сторони. Зі слів потерпілих і після проведення опізнання, встановили ще як мінімум п'ять чоловік - тих, які били: сільський голова Леонід Мухарський, його рідний брат Федір Мухарський, Медведенко, Аманс (діючий працівник ДСО Миколаївської області) і Цахнюк», - розповів Олексій Спиридонов.

Зараз ця справа перейшла в ведення обласної прокуратури.

«Тому що ми не маємо права вести кримінальну справу по діючим працівникам поліції. Ми справу передали, зараз ведеться досудове розслідування слідчими обласної прокуратури», - пояснює майор поліції.

Більше про конфлікт читайте в матеріалі «На Миколаївщині чиновники битами захищають свердловину з питною водою (відео)».

«Надзвичайні новини» продовжують стежити за подіями в районі.

Автор Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення