Вся правда про «сміттєві рейди»: тонни відходів викидають на узбіччя доріг, в лісах і заповідниках (відео)

Якби сміття було нафтою, то Україна стала б державою, яка володіє третім за розміром родовищем у світі після США та Саудівської Аравії. Загалом більше 10 відсотків території України – у суцільних смітниках. Це удвічі більше, аніж заповідних земель.

Вся правда про «сміттєві рейди»: тонни відходів викидають на узбіччя доріг, в лісах і заповідниках (відео)

Як пише видання «Європейська правда», в нашій державі щорічно генерується від 60 до 200 мільйонів кубічних метрів сміття, що покривають мертвим вантажем понад 10 тисяч гектарів території України. Накопичений шар оцінюється в 12-15 мільярдів тонн. Судячи з цього, Україна могла б стати державою, яка володіла б третім за розміром родовищем у світі після США (Чіконтепек, 19 млрд тонн) і Саудівської Аравії (Гавар, 18 млрд тонн).

Однак поки що деякі регіони України практикують «сміттєві рейди» в сусідні області, бо просто не справляються з великою кількістю відходів. Сміття або передається «на переробку» в комунальні підприємства, де воно спалюється, або ж вивозиться і викидається на узбіччя доріг, в ліси і навіть заповідники, як це сталося на Житомирщині.

Як пише видання «Житомир. Info», нещодавно на територію заповідника «Древлянський» викинули 30 тонн львівського сміття.

«Це сталося на в'їзді до населеного пункту Розсохівськ, буквально за 20 метрів від проїжджої частини. Звісно, ніхто такого "подарунку" не чекав, і звичайно для нас це проблема, тим паче, що сьогодні територія громади - це зона радіоактивного забруднення від наслідків аварії на ЧАЕС. 30 років, 9 тисяч населення, яке залишилося з 30 тисяч, які проживали до аварії. Ці 9 тисяч людей тут проживають, народжують дітей», - розповідає голова Народицької селищної об'єднаної територіальної громади Анатолій Леончук.

Те, що сміття привезене саме зі Львова, підтверджує низка знайдених доказів: "Ми зробили аналіз сміття, яке тут лежить, і були знайдені чеки, календарики і багато іншого, що свідчило про те, що дійсно, весь цей бруд, всі ці нечистоти, які сюди привезли, це з території Львова», - каже Анатолій Леончук.

Так само викинули Львівське сміття і на Полтавщині, в селі міського типу Решетилівка. Фури їхали до цього міста, щоб скинути туди львівське сміття, однак через протести жителів позбутися сміття їм не вдалося. Тож на зворотньому шляху сміттєвози розвантажилися на місцевому сміттєзвалищі. Місцеві жителі організатори перевезення на цьому добряче заробили, адже за утилізацію відходів ніхто не платив, а гроші, мабуть, отримали.

"Ті кошти, які виділяє львівська громада для утилізації цього сміття, не зовсім ефективно використовуються, бо ці сміттєвози не доїжджали до точки свого відвантаження близько 200 кілометрів", - розповів голова Решетилівської РДА Роман Перепелиця.

Як йдеться в матеріалі «Європейської правди», в Україні застарілі або і взагалі відсутні державні елементи, які б встановлювали правила «гри». Економіка України знаходиться в низхідному тренді, який компенсується приватною, несистемною діловою активністю.

"В Україні діє близько 6,7 тисяч офіційних і 32 тисячі стихійних звалищ", - повідомляє Міністерство екології та природних ресурсів.

При цьому на всю країну припадає 12 сортувальних ліній, куди потрапляє 3,9% всіх відходів. Якщо порівняти Україну і країни ЄС, то найширший показник – до 15% відходів – переробляється у Великобританії, Ісландії, Португалії та Греції. В інших країнах цей показник коливається, а найвищі дані – 99% – у Швеції. Для країни, де одна сім'я генерує в середньому 400 кілограмів відходів на рік, відсутність державної політики щодо переробки відходів неприпустима.

Як пише "УНІАН", в Україні сміття найчастіше просто підпалюють. Робиться це для того, аби зменшити його обсяги на околицях міст. Однак такі дії спричиняють значне забруднення атмосферного повітря та згубно впливають на здоров’я українців.

«На превеликий жаль, головна «сміттєва» проблема Києва і всієї країни полягає в тому, що навіть в третьому тисячолітті наші технології так і не змогли піти далі, ніж просто банально спалювати відходи. Про більш прогресивні методи сортування і подальшої переробки відходів, якими вже декілька десятиліть з успіхом користуються в Європі і світі, в Україні знають тільки з чуток», - наголошує співголова Асоціації зелених України Ярослав Задесенець.

На його думку, найперше, що потрібно робити в Україні - будувати сучасні заводи з переробки і запроваджувати нові технології в промисловості. А також вести контроль за несанкціонованими звалищами на околицях.

На відміну від нас, європейці вже давно сортують та переробляють свої відходи. Таким чином вони отримують цінну сировину, яка придатна до використання у різних сферах промисловості. Відходи, які неможливо переробити, спалюють, і таким чином з побутового сміття отримують електро та теплоенергію. Наприклад, в Німеччині діє понад сто установок, які розраховані на утилізацію більше 18 мільйонів тонн сміття. І це при тому, що в самій країні за рік збирається лише близько 14 мільйонів тонн відходів. Натомість в Україні до переробки сміття поки справа зовсім не доходить. Все, що можуть запропонувати можновладці, це забезпечити контейнери для сортування відходів. Але і це є далеко не у всіх регіонах.

Як вирішити в Україні проблему зі сміттям

Тож проблему утилізації відходів в Україні можна вирішити наступним чином:

- впровадити в Україні обов'язкову систему роздільного збору, сортування й сепарації сміття і систему вторинної переробки твердих побутових відходів;

- ініціювати розробку пакету законодавчих документів щодо безпечного вирішення проблеми сміття в Україні;

- посилити боротьбу зі стихійними звалищами та наслідками їх існування;

- організувати проведення науково-дослідницьких робіт зі створення екологічно чистих технологій переробки та знешкодження промислового й побутового сміття;

- розпочати загальноукраїнську інформаційно-освітню кампанію для роз'яснення необхідності належного збору сміття для його подальшої утилізації.

Про те, чому справжні проблеми зі сміттям для України ще попереду, читайте в матеріалі "Надзвичайних новин" Сміттєва мафія: що роблять цигани на найбільшому в Україні звалищі? (відео).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення