Аваков: Підкоряйся поліцейському - потім оскарж

 ЕСПРЕСО.TV

Визнання презумпції правоти поліцейських повинно стати соціальною нормою

Про це у Facebook написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Спочатку підкоряйся поліцейському - потім оскарж! І справа тут не в необхідних до прийняття законодавчих поправках, відповідному досвіді розвинених світових демократій. Справа в тому, щоб суспільство прийняло це правило - як необхідне правило для власної безпеки, як своє!" - наголосив міністр

Він вважає, що це є обмеженням громадянських свобод.

"Це правило безпеки - через процедуру порядку лише на дуже короткий час відстрочує права громадянина на апеляцію дій поліцейського. Це висока відповідальність і високі права для поліції? Так! Але іншого шляху немає. Змінюється, реформується поліція - повинна і буде отримувати більше прав і більше довіри суспільства. Іншого шляху побудови ефективної правоохоронної системи немає", - вважає Аваков.

Він каже, що потрібно вдосконалювати і поліцейські сили, розширюючи їх рівень як компетентності, так і відповідальності за забезпечення свобод кожного.

"Повага до правил, законності і процедур - лише розширює громадянські свободи. Презумпція правоти поліцейського - повинна працювати, як це відбувається в Німеччині, США, Великобританії, Франції, Італії, Канаді та багатьох інших країнах. Презумпція правоти поліцейського (спочатку підкоряйся - потім оскаржуй) - один з інструментів побудови системи колективної внутрішньої безпеки! У пакеті законодавчих ініціатив щодо забезпечення безпеки, що готується до внесення в парламент, МВС буде пропонувати парламентаріям імплементувати цю норму в законодавче поле", - наголосив міністр.

Нагадаємо, що у парламент повернули на повторне перше читання закон про кіберзлочинність. На нього мало хто звернув увагу, однак, якщо за нього проголосують депутати, то спецслужби зможуть безперешкодно, тільки через підозру у загрозі нацбезпеці або тероризмі, блокувати інтернет-сайти, втручатися в електронні реєстри, встановлювати у підозрюваних негласне відео-та аудіоспостереження прямо вдома, ритися в їх електронною поштою.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення