Іран хоче заборонити Україні судитися за збитий літак МАУ

 Радио Свобода

Іран хоче, щоб Україна підписала меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким наша країна та сім'ї загиблих відмовилися від права подавати в суд через збитий Boeing МАУ.

Проэкт меморандуму вже направлений в МЗС України. У документі закликали погодитися з "людської помилкою" як причиною катастрофи.

Також в меморандумі зазначено, що Україна та сім'ї загиблих не повинні ініціювати кримінальні справи та судові розгляди проти Ірану у відповідь на виплату компенсації Тегераном і оприлюднення даних бортових самописців літака після їх аналізу.

Ще в тексті говориться, що Іран може допустити до розслідування міжнародних експертів, але тільки якщо офіційний Тегеран визнає, що не зможе сам проаналізувати "чорні скриньки".

Крім того, в меморандумі не вказано, хто відповідальний за виплату компенсацій сім'ям загиблих. Ще не вказані чіткі положення щодо ідентифікації зобов'язань Ірану і термінів їх реалізації, а також будь-якої арбітражного процедури, якщо держави не досягнуть розуміння.

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України", який прямував рейсом PS752 Тегеран – Київ, розбився 8 січня поблизу столиці Ірану. На борту знаходилося 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Ніхто не вижив. Серед загиблих – 11 громадян України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення