Напруга між США і Китаєм зростає - ЗМІ

 ТАСС

Морська авіація ВМС Народно-визвольної армії Китаю провела навчання по перекиданню бойової авіації на один з аеродромів на Парасельских островах (китайська назва - Сиша) в Південно-Китайському морі. Про це повідомили місцеві ЗМІ.

За їхніми даними, багатофункціональні винищувачі J-11BH (морська модифікація J-11B) здійснили посадку на аеродромі острова Юнсін (англійська назва - Вуді). Згідно з поширеними фотознімками, на пілонах літаки несли ракети класу "повітря - повітря" середньої дальності PL-12, а також PL-8.

Військовий аеродром на острові Юнсін був побудований в 1990 році і є найбільшим подібним об'єктом на Парасельских островах. Він оснащений бетонною злітно-посадочною смугою, протяжність якої після ремонту у 2014 році була збільшена до 3 км. Це дозволяє йому приймати винищувачі, військово-транспортні літаки, а також стратегічні бомбардувальники ВПС НВАК H-6 (копія радянського Ту-16).

Напружена ситуація

Обстановка в Південно-Китайському морі останнім часом залишається напруженою. 27 жовтня ВМС США направили ракетний есмінець Lessen, який базується в Японії на патрулювання в межах 12-мильної зони підконтрольних КНР штучних островів архіпелагу Спратлі (Наньша).

Корабель пройшов біля напівзатоплених рифів Субі (китайська назва - Чжубі) і Місчіф (Мейцзі) в Південно-Китайському морі, на базі яких китайські військові будівельники з 2013-2014 років проводять насипні роботи.

МЗС КНР назвав дії американського есмінця "порушенням суверенітету Китаю" і загрозою його безпеки, а також заявив США рішучий протест. У свою чергу, Вашингтон неодноразово раніше заявляв, що не допустить спроб Пекіна оголосити 12-мильний простір навколо штучних островів у Південно-Китайському морі своїми територіальними водами.

Суперечка навколо островів

КНР протягом десятиліть веде суперечку з багатьма країнами регіону навколо територіальної приналежності цілого ряду островів у Південно-Китайському морі, на шельфі яких були виявлені значні запаси вуглеводнів. Йдеться, насамперед, про архіпелаг Сиша (Парасельські острови), островах Наньша (Спратлі) і Хуан'янь. У цей спір в тій чи іншій мірі також залучені В'єтнам, Бруней, Малайзія і Філіппіни.

З кінця 2013 року Китай проводить масштабні гідротехнічні та будівельні роботи з розширення та освоєнню підконтрольних йому територій, що викликає настороженість і критику з боку низки країн тихоокеанського регіону. На окремих штучних островах Китай вже побудував злітно-посадочні смуги, маяки та інші об'єкти.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення