​Німеччина надала Україні дані сайту наркоторговців "Гідра"

У квітні 2022 року німецькі силовики зупинили діяльність «Гідри», найвідомішого даркнет-магазину з продажу наркотиків та зброї, майданчика для відмивання грошей та крипто-спекуляцій. Це не перший удар поліції по злочинній діяльності Даркнета, пише fakeoff.org.

У червні 2021 року Федеральне бюро розслідувань (ФБР) спільно з правоохоронними органами Німеччини, Нідерландів та Румунії досягло закриття веб-магазину Slipp, який торгує вкраденими обліковими даними.

У жовтні 2021 р. припинив існування проект White House Market, натхненний культовим серіалом «У всі тяжкі» (Breaking Bad). Як і «Гідра», він був пов'язаний із продажем заборонених речовин.

У січні 2022 р. роботу припинив ринок Monopoly Market, який торгує наркотиками. У тому ж місяці про своє закриття оголосив даркнет-ресурс UniCC, який займався продажем викрадених кредитних карток. На момент виходу з бізнесу він контролював 30% світового ринку вкрадених карток.

Припинення діяльності «Гідри» виділяється навіть на тлі перерахованих масштабних успіхів світових спецслужб, оскільки «Гідра» була нелегальним торговим майданчиком із найвищим оборотом у світі. За один лише 2020 рік через сайт було здійснено продаж на загальну суму не менше 1,23 мільярда євро.

Як показало розслідування, «Гідра» функціонувала протягом як мінімум семи років. Ресурс був доступний через мережу Tor з 2015 року і займався не лише посередництвом продажу наркотиків. За повідомленнями німецьких силовиків, через цей даркнет-сайт також вевся продаж персональних даних та підроблених документів. Під час розслідування з'ясувалося, що на «Гідрі» було зареєстровано понад 17 мільйонів користувачів з усього світу, а кількість активних продавців нелегальних товарів та послуг становила понад 19 тисяч.

Федеральне відомство у кримінальних справах (Вісбаден) та Центр боротьби зі злочинністю в інтернеті при федеральній прокуратурі (Франкфурт-на-Майні) повідомили, що в результаті відключення кримінальних серверів «Гідри» було вилучено 543 біткоїни на суму 23 мільйони євро.

Німецькі силовики зазначили, що у розслідуванні брали участь американські спецслужби та деякі органи влади США, що робить перемогу над кримінальним сайтом показовою міжнародною акцією.

Сайт «Гідра» вважається дітищем чекістів Кремля, німецькі та світові видання відкрито називають його гебістським, російськомовним та просто російським, але успішна операція в Німеччині отримала несподівано швидке продовження в Україні.

Щойно Німеччина заявила про те, що вона надає владі України доступ до всіх матеріалів, отриманих внаслідок арешту сайту, одразу в кількох містах країни відбулися групові жорсткі затримання причетних до його роботи громадян країни.

Джерела у МВС повідомляють, що це лише перша хвиля дій силовиків.

«Гідра» займалася продажем наркотиків, підроблених документів та вкрадених даних у Казахстані, Росії, Україні та Білорусі, а угруповання, яке обслуговувало сайт у нашій країні (зокрема, у Києві), дуже значне та добре організоване.

Ймовірно, в умовах воєнного стану СБУ та Генпрокуратура вирішили діяти рішуче, бо стало відомо, що перші затримані вже заявили про готовність співпрацювати зі слідством.

Оперативники мають намір якнайшвидше з'ясувати, хто з українців представляв інтереси сайту на території країни, і в чому саме ці інтереси виражалися.

Окремий інтерес для слідства є відмиванням через сервера «Гідри» брудних грошей різного походження. У разі ведення бойових дій подібні дії можна витлумачити з урахуванням недавно прийнятих законів воєнного періоду, що передбачає зовсім інший рівень відповідальності винних.

Торгівля наркотиками під час війни теж набуває нового статусу, що насамперед виявляється у граничній рішучості оперативних дій та неготовності силовиків йти на будь-які компроміси з торговцями речовиною.

Одним словом, успішна операція, проведена в Німеччині за участю американських спецслужб, викликала в Україні справжню хвилю затримань і кримінальних проваджень, які з урахуванням війни, що триває, мають запеклий характер і, ймовірно, завершаться великими тюремними термінами.

У російської «Гідри», зруйнованої в Федеративній Республіці, явно не залишилося шансів уціліти і на території України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення