Німецький водневий літак здійснив перший політ

 СЕГОДНЯ

Сьогодні в Європі діють кілька програм, які мають на меті створення екологічного і відносно дешевого транспорту

Німецький перспективний чотиримісний літак HY4 з водневими паливними елементами здійснив перший політ. Як пише nplus1.ru, посилаючись на Aviation Week, випробування літака, розробленого компанією H2Fly, визнали успішними. На базі HY4 планується розробити більший водневий пасажирський літак, розрахований на перевезення до 19 осіб.

Сьогодні в Європі діють кілька програм, які мають на меті створення екологічного і відносно дешевого транспорту: автомобілів, поїздів, літаків і вертольотів. Одним з найперспективніших напрямків в авіації розробники вважають електричні літаки і вертольоти, харчування електромоторів яких забезпечують водневі паливні елементи або акумуляторні батареї.

Новий водневий літак HY4 створений на базі словенського електричного літака Pipistrel Taurus Electro G4. Цей літальний апарат побудований за схемою з двома фюзеляжами і одним електромотором з тягнучим повітряним гвинтом між ними. Потужність електромотора становить 80 кіловат. У носовій частині кожного з фюзеляжів розташовані кабіни на дві особи.

H2Fly додатково обладнала словенський літак двома баками, в яких під тиском зберігається водень, низькотемпературними паливними комірками і 45 кіловатною літій-полімерною акумуляторною батареєю. У літаку водневий паливний елемент виробляє електрику, яка живить бортові системи, електромотор і заряджає акумулятори.

Маса водневих баків становить 170 кілограмів. Вони здатні під тиском вміщати 9 кілограмів водню. Маса водневого паливного елемента становить 100 кілограмів, а акумуляторної батареї – 135 кілограмів. Маса порожнього HY4 становить 1,5 тонни. Літак може розвивати швидкість до 200 кілометрів на годину і здійснювати польоти на відстань до 1500 кілометрів.

Німецький розробник планує використовувати нові водневі літаки для швидкого перевезення пасажирів між населеними пунктами всередині Німеччини. Коли саме нові літаки почнуть виконувати регулярні рейси, поки що невідомо.

Раніше стало відомо, що німецька компанія e-volo вирішила використовувати свої електричні Мультикоптер для міських пасажирських перевезень з 2020 року. Спочатку для цього використовуватимуться двомісні апарати VC200, але вже з 2022 року на маршрути вийдуть нові чотиримісні Мультикоптер VC400.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення