Нобелівська премія 2016 року: лауреат довів, що поститися корисно

Розпочався Нобелівський тиждень, в ході якого будуть розподілені самі почесні наукові нагороди і названі лауреати області медицини і фізіології, фізики, хімії.

Лауреат в області медицини і фізіології був названий 3 жовтня 2016 року. Ним став Есінорі Осумі (Yoshinori Ohsumi) фахівець з біології клітини з Технологічного університету Токіо, який удостоєний нагороди

« за відкриття механізмів аутофагії».

У прес-релізі Нобелівського комітету сказано:

«Відкриття Осумі призвело до нової парадигми в нашому розумінні того, як клітина переробляє свій вміст. Його відкриття відкрило шлях до розуміння фундаментальної важливості аутофагії для безлічі фізіологічних процесів, таких як адаптація до голоду і відповідь на інфекцію.

Аутофагія - це процес утилізації та переробки непотрібних частин клітини - різного накопиченого в ній «сміття». Термін, що дав назву процесу, утворено з двох грецьких слів які разом переводяться як «самоїдство». Або «самопоїдання».

Те, що феномен взагалі існує, вчені виявили ще в 60-х роках минулого століття. Але не змогли розібратися в тонкощах механізму. У 90-х роках це зробив Осумі. Проводячи свої експерименти, він виявив ще й гени, які відповідають за аутофагию. І ось майже через чверть століття нагорода знайшла героя, який став 39-м в історії вченим, удостоєним Нобелівської премії одноосібно.

Аутофагія притаманна практично всім живим організмам. Завдяки їй клітини позбуваються непотрібних частин, а організм в цілому - від непотрібних клітин.

Природа завбачливо наділила клітини настільки дивовижною і корисною здатністю - перетравлювати те, що «виглядає зайвим чи шкідливим. Діють вони майже як ми. Тільки автоматично. Упаковують «сміття» в спеціальні мішки - аутофагосоми. Далі переміщують у контейнери - лізосоми. Де «всяка гидота» руйнується і перетравлюються. Продукти переробки - таке собі «вторсировина» - йдуть на виробництво палива для харчування клітини. З них виготовляються і нові будівельні блоки, використовувані для оновлення клітини.

А порушення в процесах аутофагії призводять до хвороби Паркінсона, діабету і навіть раку. Розуміючи це, медики вже створюють нові ліки, здатні виправити порушення і, стало бути, вилікувати.

Однак... Схоже, що в цілях профілактики стоїть інший раз поголодувати, вганяючи організм в оздоровчий, як тепер з'ясовується, стрес.

Есінорі Осумі народився в 1945 році. Свою премію в розмірі 8 мільйонів шведських крон - це трохи більше 950 тисяч доларів США - він отримає разом з іншими вченими-лауреатами в Стокгольмі 10 грудня.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення