Російські снайпери стріляли в серце і голову: з'явилися подробиці загибелі юних партизанів у Бердянську

В окупованому Бердянську двох підлітків - 16-річного Тиграна Оганнісяна та 17-річного Микиту Ханганова - вбили російські снайпери. Тиграну вистрілили в серце, а Микиті – в голову. Про це повідомила координатор організації "Медійна ініціатива з прав людини" Ольга Решетилова в ефірі "Свобода Live".

За словами правозахисниці, навіть якщо припустити, що підлітки відкрили стрілянину першими, то окупаційна поліція навіть не намагалася знешкодити їх, аби зберегти життя, а одразу вбила. Вона додала, що до вбивства окупанти пів року тиснули на підлітків, обшукували їх, слідчі приїжджали додому до них з російськими силовиками. Тиграна Оганнісяна викрадали та утримували у місцевій поліції, катували, а останні тижні перед загибеллю хлопців тиск на них посилився, оскільки підліткам готували обвинувачення у диверсії. За версією окупантів, хлопці готували підрив електроопор на мелітопольській залізниці.

"Окупаційна влада говорить про те, що нібито в цій перестрілці постраждали випадкові перехожі. Однак ми такої інформації поки що підтвердити не можемо. Ми бачили все це листування в місцевих чатах протягом того, як відбулася стрілянина. Це дуже нетривалий період. І жодної інформації про те, що хтось постраждав із цивільних, не було”, - наголосила Решетилова.

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на вбивство неповнолітніх. Він оцінив цей епізод як позасудову страту.

Він розповів, що раніше хлопці та їхні родини зазнавали переслідувань. Зокрема Тиграна Оганесяна, який записав останнє відео, викрали з дому. Його допитували та катували, застосовуючи електричний струм.

Лубінець додав, що 24 травня хлопці отримали звинувачення від Слідкому Росії в нібито підготовці диверсії на залізниці. Їм загрожувало до 20 років ув'язнення. Коли ситуація набула розголосу, хлопців всіляко намагалися повернути додому на підконтрольну Україні територію, а Європарламент вимагав від Росії їхнього звільнення.

25 травня 16-річний Оганесян та 17-річний Ханганов убили рашиста та колаборанта-поліцейського, після чого дали бій окупантам та загинули, ставши героями.

"Вбивство двох неповнолітніх хлопців у Бердянську трактую як позасудову страту. Коли підлітки отримали підозри від слідчого комітету РФ, ми одразу звернулися до Росії. По-перше, щоб нам надали всю інформацію про них. По-друге, щоб українських дітей повернули додому. Також ми зверталися до МКЧХ, щоб вони терміново відвідали хлопців та зробили все, щоб повернути їх до України. На жаль, нам це не вдалося зробити. А російська сторона вкотре вчинила як терорист”, - зазначив Лубінець.

Батькам загиблих підлітків, яких росіяни вбили в Бердянську, навіть не дали подивитися на тіла дітей. Про це повідомила "Суспільному" керівниця адміністрації Вікторія Галіцина.

"Раніше росіяни звинувачували хлопців у спробі диверсії на залізниці та забирали під варту, де чинили тиск і знущалися. Це воєнний злочин, за який окупанти повинні відповісти. Відкрито кримінальне провадження. Матеріали передані до СБУ, прокуратури, заяви написані й внесені до ЄРДР", — сказала Галіцина.

На цьому відео - 16-річний Тігран Оганесян незадовго до загибелі.

Художниця з Бердянська, Катерина Шальнєва, присвятила малюнок 16-річному партизану Тиграну Оганесяну, якого вбили окупанти. Честь.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення