Україні не уникнути дефолту: чого чекати вже у квітні-травні?

Незабаром Україна має виплатити по зовнішнім боргам величезну суму грошей. Частина економічних експертів налаштовані песимістично, оскільки в Україні копійки резервів. Втім, дехто налаштований оптимістично: з найближчими виплатами за зовнішніми боргами Україна впорається і без МВФ, і дефолт від цього нам не загрожує.

Так, політичний аналітик Михайло Чаплига заявляє, що рано чи пізно дефолт в Україні все одно настане.

«За цей рік нам треба виплатити 17,8 млрд доларів. Звідки їх взяти? Перший транш, який ми маємо заплатити ще до 31 березня, це 5,4 млрд доларів. Весь транш МВФ, про який йшла мова, це 5,5 млрд доларів (дворічна програма МФВ для України, - Ред.). А цьогоріч нам обіцяли максимум 2 млрд доларів», - розповів Чаплига у ефірі Ukrlife.TV.

За його словами, розрахуватися цим траншем за борги не можна, тому що ці гроші просто кладуться у Нацбанк для того, щоб забезпечити стабільність.

«У НБУ в чистому золоті один із зайвим мільярди. І це золото знаходиться у США, а не в Україні. В доларах в Україні було 2,7 млрд, але мільярд з них вже спустили. Для того, аби банки і Ротшильди могли вийти з «піраміди Маркарової» і скинути нам спекулятивну гривню, а собі забрати долари і скинути в офшори (Оксана Маркарова, - ексміністр фінансів України). Казки про те, що це населення скупило цілий мільярд доларів… Покажіть мені це населення, яке скупило 1 млрд, але неспроможне розплатитися за ЖКП. Більше того, від пустих поличок в магазинах у Києві та регіонах нас врятувало не те, що народ менше панікує, а те, що в них грошей немає на руках», - резюмує аналітик.

Він наголошує, що другий транш, який Україна має сплатити у кінці червня, це 3 з зайвим мільярди доларів. Третій транш – 5,5 млрд доларів – маємо повернути у кінці вересня. Звісно ж, наголошує Чаплига, Україні немає звідки взяти стільки грошей.

Нагадаємо, що днями економічний радник, антикризовий менеджер Михайло Гагаркін заявив, що курс гривні не вдасться втримати на нинішній позначці.

«Я вважаю, що курс буде рости, тому що грошей в Україні немає. Доданої вартості, яка б дозволяла втримати курс, і сплачувати всі наші внутрішні платежі, не вистачає. Податкова та митниця план не виконують, схематоз живіший за всіх живих. Ефективність роботи державних монополій також залишає бажати кращого. Вони ефективні для певних фінансово-промислових груп, але для держави – ні. Зношення основних фондів у нас вже більше 85% по країні – те, що з часів Радянського Союзу дісталося, нового нічого не будується», - констатує економічний радник.

За словами Гагаркіна, резерви України, яких менше 3 млрд доларів, це копійки.

«Це активні резерви. Інші – золотовалютні, які знаходяться в Америці. Частину з них можливо витратять на погашення кредиту МВФ», - зазначає він.

Втім, позитивної думки дотримується економіст Віктор Скаршевський. Він вважає, що з найближчими виплатами за зовнішніми боргами України впорається і без МВФ, і дефолт від цього нам не загрожує. Він, на відміну від Чаплиги, каже про інші терміни повернення першої частини боргу за цей рік – не березень, а травень.

«У травні нам потрібно заплатити близько 2 млрд доларів. Зараз тільки на валютному рахунку Мінфіну – близько 1,5 млрд, які відомство отримало від розміщення євробондів. Валютні ОВДП, з яких виходять нерезиденти, можна рефінансувати, їх скуплять наші банки, у яких валютна ліквідність зараз висока. Плюс - золотовалютні резерви становлять близько 26 млрд доларів. Тобто, грошей на виплату боргів нам вистачить», - переконаний Скаршевський.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення