Затримано двох екс-чиновників НБУ

 Forbes

Колишній заступник голови Національного банку України Олексій Ткаченко та колишній директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Роман Яковлєв затримані в середу, повідомляє заступник генпрокурора ─ головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

При цьому він опублікував скан-копію довідки Головної військової прокуратури, яка веде досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні, згідно з якою О.Ткаченка і Р.Яковлева сповіщено про підозру за ч.1 ст.255 (створення злочинної організації), ч.4 ст .28 і ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. До суду в середу також направлено клопотання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Як наголошується в документі, мова йде про незаконне присвоєння ними коштів Національного банку України в розмірі 787 млн 396 тис 148 грн, наданими ПАТ «Реал банк» у вигляді стабілізаційного кредиту.

У довідці також вказується, що О.Ткаченко і Р.Яковлев діяли при цьому «в складі злочинної організації» з бізнесменом Сергієм Курченком, екс-главою НБУ Ігорем Соркіним і екс-головою правління ПАТ «Реал Банк» Володимиром Агафоновим.

«Операцією особисто керує Генеральний прокурор Луценко і глава СБУ Грицак, оперативні служби очолює т.в.о. керівника ГУ «К» Демчина. Виконавці ─ головна військова прокуратура (група Жербицького-Кулика)», ─ повідомив А.Матіос.

Головний військовий прокурор також зазначив, що діяв згідно з усіма нормами Кримінально-процесуального кодексу України, «щоб не гнівалися наші колеги з САП».

Як повідомлялося, О.Ткаченко та Р.Яковлев були звільнені з займаних посад главою НБУ Степаном Кубівим у березні 2014 року.

На початку вересня 2015 року Генпрокуратура України направила до суду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою І.Соркіна і В.Агафонова в зв'язку з обвинуваченням їх у посадових злочинах.

«Зазначені особи підозрюються в участі протягом 2013-2014 рр. за попередньою змовою з групою осіб в створеній С.Курченком злочинній організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів... зокрема, в заволодінні шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем чужим майном, коштами Національного банку України на загальну суму майже 800 млн грн», ─ заявили в Генпрокуратурі.

Крім того, І.Соркін підозрюється в заволодінні за попередньою змовою зі службовими особами НБУ, АТ «Брокбізнесбанк» і ПАТ «Аграрний фонд» коштами ВАТ «Аграрний фонд» на суму понад 2 млрд грн.

В.Агафонова й І.Соркіна було оголошено в розшук. У березні 2016 року Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання І.Соркіну запобіжного заходу у вигляді арешту.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення