Коли аргументи вичерпались: влада пропонує зв'язати і втопити журналістів, які пхають свій ніс у «Вагнергейт»

Українська влада почала використовувати «чорнуху» по відношенню до журналістів, які викривають подробиці щодо провалу спецоперації по захопленню російських терористів-вагнерівців. Нині провокації ллються на адресу журналістів Юрія Бутусова та Яніни Соколової. Першого у Офісі президента намагаються «споріднити» з кримінальним світом, а другу «зв'язати і втопити, але за законом».

Коли аргументи вичерпались: влада пропонує зв'язати і втопити журналістів, які пхають свій ніс у «Вагнергейт»

Днями розслідувачі Bellingcat та Insider заявили, що саме керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак запропонував відкласти на тиждень заплановану на 25 липня 2020 року спецоперацію із затримання бойовиків ПВК «Вагнера», які брали участь у війні проти України на Донбасі. Хоча сам Єрмак не мав повноважень робити таку пропозицію, а саму операцію зрештою перенесли на 5 днів, за офіційною версією, через вже існуючі домовленості щодо перемир’я з Німеччиною, Францією та Росією. Цій темі 17 листопада було присвячене «Ток-шоу №1 Василя Голованова» на телеканалі «Україна 24». Відбиватися від незручних питань журналістів довелось як завжди Олексію Арестовичу, раднику Єрмака та речнику української делегації у тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Захищаючи Володимира Зеленського і Ко, цього разу Арестович перейшов на особистості.

Травля Юрія Бутусова

У прямому ефірі Олексій Арестович намагався дискредитувати журналіста Юрія Бутусова, звинувачуючи його у зв’язках з нібито кримінальним світом. За ці особистісні образи раднику Єрмака дорікнули у студії ток-шоу.

«Доказом» так званої дружби чи співпраці з кримінальниками слугувала фотографія 8-річної давнини з захисту столичного парку «Дружби народів» (зараз «Муромець») від самозахоплення «наливайками». Учасники акції тоді своїми ж руками прибирали сміття у парку. На фото, яке показав Арестович, серед 11 чоловіків крім Юрія Бутусова є зокрема голова Київської ОДА у 2016-2018 роках Олександр Горган, лідер Автомайдану, а пізніше міністр молоді та спорту Дмитро Булатов. Але найголовнішою персоною, через яку це фото використовують для спроб дискредитації зображених на ньому людей, є віце-президент Федерації боксу Києва Олександр Ліщенко, якого називають кримінальним авторитетом на прізвисько «Ліча».

«Руйнували кіоски, били жінок та дітей… Юрій Бутусов привіз озвучку, прикривав ці дії кримінального угруповання, а також ходив і питав людей, чи є у них право на торгівлю», - так побачив акцію з прибирання парку та зачищення наливайок радник Єрмака.

На що Бутусов відповів, що це фотографія 2013 року, де він був на запрошення керівництва комунального підприємства Києва, разом з іншими депутатами і громадськими діячами.

«Юрій Зозуля, керівник цього комунального підприємства, запросив мене на цю публічну акцію. Цей вкид і всі ці атаки йдуть тому, що немає розслідування (у справі щодо зриву спецоперації з «вагнерівцями», - Ред.). Я офіційно свідок по справі ДБР, я був на засіданні ТСК, я дав свідчення. А ті люди, які причетні до зриву операції (за даними Insider та Bellingcat, спецоперацію з «вагнерівцями» відклали за ініціативою Єрмака, - Ред.), не дали свідчення. І тепер вони хочуть дискредитувати мої слова тільки з однією метою: аби ніколи народ України не дізнався правди і ніколи не було цього розслідування», - відреагував Бутусов на провокацію Арестовича.

Радник мера Києва Юрій Зозуля, він же власник спортивно-розважального комплексу X-Park, який знаходиться у парку «Муромець», у своєму Facebook наголосив, що «мерзотник Арестович бреше в очі українцям, маніпулює і називає біле чорним», а Бутусова ні за що облив брудом.

Радник Віталія Кличка розповів, що тоді на суботник з прибирання сміття та генделів прийшли загалом близько 3000 громадських активістів та спортсменів різних спортивних шкіл, курсанти тодішньої міліцейскої академії. У результаті «Київблагоустрій» та «Київзеленбуд» з адміністрацією усунули МАФи-наливайки. Зараз на цьому місці стоїть скульптура Іллі Муромця та велохаб, де люди користуються велопрокатом та іншими спортивними сервісами.

«На місці, де зараз стоїть пам'ятник Іллі Муромцю на вході у спортивний парк, взимку 2012- 2013 року несподівано самозахопленням зросло 5 генделиків, де почали активно продавати алкоголь, цигарки і навіть траву. Це призвело до обурення спортсменів, депутатів, адміністрації міста та мешканців району. Бутусов відгукнувся на моє запрошення та особисто підтримав громадських активистів та спортивне співтовариство, яке захищало парк «Дружби народів» (зараз «Муромець») від самозахоплення генделиками, та своїми руками прибирав сміття у парку з іншими активістами. Наприкінці усі депутати, активісти та адміністрація району та міста зробили фото», - розповів Зозуля.

Акція 2013 року «Генделик, давай до побачення!» з прибирання парку «Дружби народів» у Києві

Пропозиція поквитатися з Яніною Соколовою

Якщо Бутусова оббрехали, то декому з журналістів пощастило дещо менше. Сьогодні Арестович активізував нападки на адресу журналістки Яніни Соколової, яка вчора оприлюднила план проведення спецоперації по затриманню бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнер». Цей план був підготовлений ГУР МО 22 червня 2020-го, а 1 липня за підписом начальника ГУР МО Василя Бурби переданий міністру оборони Андрію Тарану. На наказі санкція міністра – особистий підпис. За словами Соколової, документи їй підкинули на флешці біля робочого офісу кілька днів тому. Журналістка каже, що впевнена у достовірності інформації і оприлюднила її, тому що суспільство має знати, хто є справжній зрадник.

Арестович дорікнув Соколовій, що вона вчинила підло і небезпечно, тому що опубліковані документи мають гриф «цілком таємно». Тому за докладне розкриття задуму таємної операції Соколова варта «зірки Героя РФ». Ще радник Єрмака запропонував її «зв'язати і втопити» за скоєне.

«Якщо ми нормальне суспільство, зацікавлене у своєму виживанні, залишається один варіант: усіх, хто крутить цю історію у такий спосіб, викидаючи цілком таємні документи, – зв'язати і втопити. За законом, звісно», – заявив Арестович у своєму Facebook.

Радник голови Офісу президента наголосив, що людина, яка скопіювала цілком таємні документи, робила це із конкретною метою. Ця людина, на думку Арестовича, або заздалегідь планувала використати їх у медійній сфері, або «є ворогом і робила це системно».

«У будь-якому випадку – це дія, що має ознаки ознаки тяжкого злочину проти національної безпеки. Наразі справа за правоохоронними органами. Тим, хто це зробив, було б краще справді застрелитися. Це вже не фігура мови», – зазначив Арестович.

У коментарях Арестовича запитали, чи його слова варто трактувати як підтвердження справжності оприлюднених документів, але радник Єрмака уникнув прямої відповіді. Адже підтвердження означало б визнати, що зрадник сидить таки у Офісі президента.

Чому зірвалась і хто злив спецоперацію ГУР Міноборони України та СБУ з затримання «вагнерівців»?

За офіційною інформацією, операцію по затриманню «вагнерівців» перенесли на 5 днів через небажання зірвати перемир’я, підписане 22 липня. Але з іншого боку вище політичне керівництво країни прекрасно розуміло, що операція потребувала чіткого і логічного завершення саме в запланований момент. Перенесення операції на такій фазі її розвитку – це стовідсотковий ризик. Як результат – зволікання перекреслило всю кропітку роботу, що велась більше року і без зривів дійшла аж до фінальної стадії. Чи це не держзрада?

У інтерв’ю з ексзамміністра інформполітики Тетяною Поповою Арестович спробував виправдати провал операції домовленостями з Францією, Німеччиною та Росією.

«Голова Офісу запропонував перенести на кілька днів у зв'язку з тим, що готувалося перемир'я, підписане 22 липня. І йому треба було, і країні треба було, Франції, Німеччині, не зривати. Це ж величезний захід, додаткові міри щодо режиму припинення вогню, узгоджений з нашими партнерами – Францією, Німеччиною, зрештою, з тією ж Росією як агресором. Нарешті вмовили припинити стрілянину. Це рішення взагалі заощадило кілька десятків життів, м'яко кажучи, за найскромнішими підрахунками. І Єрмак, якого звинувачують, що він російський шпигун, міг би зробити так: давайте так, щоб не порушувати перемир'я, взагалі нікого не захоплюватимемо. Але ні, він пропонує, бо не може розпоряджатися спецслужбами, він пропонує перенести як політичний радник Зеленського в Нормандському форматі, пропонує перенести це на наступний день після того, як перемир'я набуде чинності», - пояснив речник української делегації у тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

В українській розвідці вже відреагували на скандал зі звітом, який оприлюднила Соколова. У структурі так само виправдовують Єрмака.

«Ми не слідчі органи, щоб досліджувати чиюсь роль, але якщо Ви ставите питання, чи міг керівник Офісу впливати на хід проведення спецоперації, то я з повною відповідальністю можу сказати, що згідно з законом про розвідку, керівник Офісу, ким би він не був, не може втручатись у проведення будь-якого спеціального заходу. Ні він не може, ні я не маю повноважень слухати під час проведення подібних акцій цю посадову особу», - сказав начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов у ефірі ток-шоу «Право на владу», коментуючи розслідування Bellingcat.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення