Крадені в Європі VIP-авто: суд відпустив фігуранта справи на волю і той продовжив брудний бізнес

В Україні вже нікого не здивувати тим, що суди невпинно паплюжать рештки справедливості.

Крадені в Європі VIP-авто: суд відпустив фігуранта справи на волю і той продовжив брудний бізнес

Рік тому у поліції гучно заявили, що викрили цілу групу винахідливих автомобільних шахраїв: гаражі з десятками авто еліт-класу, вогнепальною зброєю, гранатами і купою готівки. Тоді у новинах на телебаченні показали кілька обличь банди, серед яких засвітився фігурант ще однієї кримінальної справи 5-річної давнини. Тема – та сама. Але людина, яка безкарно роками промишляла автошахраєм, досі на волі.

Редакція поспілкувалась з одним із потерпілих від дій цієї банди – його ошукали на 50 тисяч доларів. Віталій Лебідь розповів багато цікавого про те, за яких обставин судді закривають справи, а правоохоронці знищують докази; про цинізм підозрюваних та їх адвокатів. Захисники у аферистів не прості, а з самого «адвокатського Олімпу». Один із них відомий скандальними справами – відстоював підозрюваних у державній зраді. Мова про Валентина Рибіна, який є членом «Партії Шарія». 28 березня він йде на довибори у Верховну Раду.

Схема: пригнати авто з-за кордону, перебити номери, підробити документи

Причетних до хитромудрої схеми шестеро, сірим бізнесом вони займались не один рік, тож встигли розжитися купою офісів по всій Україні. І судячи з результатів обшуків, були готові дати бій. Бо окрім грошей та документів правоохоронці знайшли у затриманих пістолети, автомати і навіть бойові гранати.

«Зловмисники ошукали десятки міжнародних компаній. Відомо про 56 таких фактів і встановлено, що сума збитків, завданих такою незаконною діяльністю злочинної організації, сягає понад 4 мільйони євро», - повідомила речниця Національної поліції Мар’яна Рева.

За версією слідчих, спритники діяли за такою схемою: їхали за кордон, в салонах на свій смак обирали новенькі елітні автомобілі – Maybach, Mercedes, Audi тощо. Але купувати їх не поспішали, а оформлювали на себе чи підставних осіб угоди довгострокової оренди. Регулярно сплачувати необхідні внески не збиралися, а просто везли машини в Україну. Машини продавали, як тільки вони перетинали кордон.

Автомобілі з-за кордону треба було легалізувати, тому без поліцейських перевертнів та підготованих співробітників сервісних центрів МВС тут не обійшлося.

«Проводили ці автомобілі через митний контроль та оформлювали їх у сервісних центрах МВС. Далі отримуючи свідоцтва та державні номерні знаки вони реалізовували ці авто покупцям», - розповіла речниця Національної поліції Мар’яна Рева.

На лаві підсудних опинилися непрості люди: бізнесмени, керівники фірм і навіть депутат Ужгородської міськради. Головну роль у створенні банди закидають сину колишнього голови Конституційного суду – Андрію Стрижаку. Коли спецпризначенці його затримували – власник квартири вдавав вигляд, наче нічого не розуміє.

На суді Андрій Стрижак божився, що інших затриманих бачить вперше в житті, і це він сам став жертвою шахрайства. 28 лютого 2020 року його було заарештовано, бо ж він не назбирав 18 млн грн застави.

Екссуддя КСУ та його син: обидвоє Андрії Стрижаки

Екссуддя КСУ із сином: обидвоє Андрії Андрійовичі Стрижаки

Значно меншу суму застави виставили іншому фігуранту – Євгену Голіченку суд обрав запобіжний захід у 317,7 тис. грн. Ці гроші він не сплатив і досі на волі. Обвинувачений зухвало заявив: «Чи є хоч один потерпілий? Хтось, хто сказав, що я продав йому авто і винен гроші?». З потерпілим саме від дій цього фігуранта ми і спілкувались.

Євген Голіченко

Євген Голіченко

Закон НЕ один для всіх

Віталій Лебідь – потерпілий у кримінальному провадженні № 12016100000000768. З того часу як справа потрапила до суду (порушена 1 червня 2016 року) – майже три роки не зрушувала з місця.

Підозрюваних двоє:

  • Голіченко Євген Михайлович звинувачується по статті 190 ККУ ч.4 (шахрайство у великих розмірах), ст. 358 ч.2 (підробка документів).
  • Крузь В’ячеслав Станіславович – по статті 194 ККУ (шахрайство у особливо великих розмірах).

«Мою справу закривали більше чотирьох разів. Лише за допомогою громадськості, депутатів, телебачення, журналістів вдалося надати розголосу. Ця справа вже другий раз в суді. Перший раз вона була на завершальній стадії, але заявили клопотання, що не встановлена якась особа. І через два роки слідства суд задовольнив повернути на додатковий розгляд. Прокуратура Києва на наступний день взагалі закрила справу», - розповідає потерпілий.

І це ще можна вважати «успіхом». Віталій Лебідь зустрічався з такими самими потерпілими від шахраїв, як і він сам. Проте їх справи так і не дійшли до суду. Копії по семи кримінальним провадженням, які були порушені стосовно цієї банди, але зрештою у процесі їх розгляду закриті, він направив до суду.

«Є багато епізодів. Я просив суд хоча б залучити ці документи. Але у суді відповіли, що до моєї справи вони жодного відношення не мають. І це при тому, що фігуранти – одні й ті самі і злочини ідентичні. Не залучили навіть характеризуючі матеріали на підозрюваного. Суд категорично відмовився. З самого початку судді виступають на боці обвинувачених», - наголошує Лебідь.

Всі мають бути рівними перед законом, але хтось «рівніший». У суді вирішили, що достатнім для контролю над Голіченком буде такий запобіжний захід як застава у 317 700 гривень (150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Обвинувачений був зобов`язаний внести кошти, але його адвокати подали апеляцію, таким чином вкотре затягнувши час по справі. Це саме той випадок, коли безкарність породила більше зло. У 2020 році Голіченко знову опинився в суді у ролі фігуранта нового провадження, будучи підозрюваним у аналогічній справі від 2016 року.

«Результат справи у суді попри всі наявні докази передбачити важко, оскільки члени банди ведуть себе нахабно і вседозволено. Вони впевнені, що вийдуть сухими з води», - каже Віталій, який залишився і без грошей, і без авто.

Навіть після того як прокуратура повторно звернулася до суду з клопотанням змінити фігуранту запобіжний захід на тримання під вартою, оскільки він відмовився сплачувати заставу у 317,7 тис. грн, суд відмовив.

«Ваша честь» або нечисть?

Троє суддів Солом’янського суду столиці незмінні з самого початку у цьому процесі: головуюча суддя Ада Михайлівна Педенко, судді Олена Іванівна Курова та Ірина Анатоліївна Усатова.

суддя Ада Михайлівна Педенко

Ада Педенко

суддя Олена Іванівна Курова

Олена Курова

суддя Ірина Анатоліївна Усатова

Ірина Усатова

До речі, ЗМІ добре відомо ім’я Ірини Усатової. Навколо її прізвища два медійних скандали. По-перше, вона відіграла неабияку роль у сімейній драмі, не дозволивши матері бачитись з власною донькою та старшою сестрою. Що цікаво – суддя винесла рішення на підтримку батька дитини, з яким близько знайома (він суддя в окружному адмінсуді Києва). По-друге, чоловік Ірини – також суддя Києво-Святошинського суду, Усатов Дмитро Дмитрович – п’яним за кермом Mustang під Києвом влаштував ДТП з перевертанням. Після скоєного він намагався втекти у машині швидкої допомоги. До речі, за рік після аварії Вища рада правосуддя звільнила Дмитра Усатова з посади судді за незаконні рішення.

«Суддя поводився спочатку досить нормально (якщо можна так сказати), пройшов тест на приладі Драгер, який показав 1,52 проміле. Після того, як на місце приїхала дружина пана судді, теж суддя - Усатова Ірина Анатоліївна (Солом'янський районний суд), він почав «різко хворіти», хоча лікарі швидкої, які приїжджали спочатку на місце події, лише констатували сильне алкогольне сп'яніння. Дружина судді викликала йому ще одну швидку, яку зі «смертельно хворим» суддею заблокували небайдужі місцеві жителі і довгий час не давали поїхати з місця ДТП», - повідомляв Київ Оперативний.

Відео, як поводився п’яний як цап суддя, дивіться тут і тут. (Увага! На відео присутня нецензурна лексика).

«Закон як дишло, куди повернеш – туди й вийшло»

За 5 років у справі про викрадення елітних авто судді навіть не дійшли до допиту потерпілої сторони. Зате одну зі справ Голіченка можуть закрити вже найближчим часом. Справу щодо підробки документів умисно затягували, захист тричі заявляв клопотання, аби закрити її по терміну давності. Друга справа – шахрайство в особливо великих розмірах, тому її закрити не можна. Проте і цю справу намагаються максимально затягнути.

«Невідомо, як «працюють» зі свідками. Вісім місяців справа не розглядалась взагалі, тому що двоє підозрюваних і зараз вже четверо адвокатів, які по черзі не приходять на суд», - констатував потерпілий Лебідь.

Адвокат і кандидат в нардепи

Один із адковатів, який захищає Голіченка, має гучне прізвище. На останніх засіданнях його захищав неабихто, а член «Партії Шарія» Валентин Рибін, відомий скандальними справами у питаннях державної зради. На його рахунку, зокрема, захист:

  • трьох харківських ексберкутівців, які втекли до Росії;
  • ексберкутівців, зокрема й обвинувачених у тортурах та розстрілах активістів Євромайдану;
  • бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на Донбасі з боку незаконних збройних формувань;
  • бійця Головного розвідуправління Росії Олександра Александрова (його разом з ГРУшником Євгеном Єрофеєвим обміняли на Надію Савченко).

А ще адвокат Рибін вкотре має намір стати політиком. Цього разу він мітить у крісло нардепа. У цю неділю, 28 березня, Рибін балотуватиметься від «Партії Шарія» на довиборах у Верховну Раду в Донецькій області (50-й виборчий округ).

Редакція продовжуватиме стежити за справою про автомобільних шахраїв.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення