Наживка на мерця: 18-річну дитину посадять у тюрму за вбивство Фаріон замість справжнього кілера?

Чи дійсно затриманий юнак – убивця? Які шанси того, що 18-річного хлопця з Дніпра могли використати для відвернення уваги від справжнього вбивці Фаріон?

Наживка на мерця: 18-річну дитину посадять у тюрму за вбивство Фаріон замість справжнього кілера?

За підозрою у вбивстві Ірини Фаріон - мовознавиці, професорки "Львівської політехніки", членкині політради ВО "Свобода" - правоохоронці затримали 18-річного дніпрянина В’ячеслава Зінченка.

Суд з обрання запобіжного заходу відбудеться вже сьогодні. Підозрюваному проситимуть арешт на два місяці без застави.

За даними слідства, хлопець перебував у Львові 10 днів, протягом яких змінив три місця проживання. У день вбивства, коли Фаріон очікувала на таксі, нападник підійшов до неї на відстань не більше двох метрів. Проте сам момент вбивства не потрапив на камери спостереження.

На думку слідчих, він був лише виконавцем замовного вбивства, і готувався до злочину щонайменше два місяці. Утім наявні деякі ознаки, які дозволяють говорити про те, що не цей хлопець стріляв у борчиню за свободу української мови.

Фото 18-річного В’ячеслава Зінченка, підозрюваного у вбивстві Фаріон

Дніпрянка Ілона Мельник, чиї коментарі вчора активно публікували ЗМІ, давно знає родину підозрюваного. Каже, що хлопця підставили, і зараз у Львові йому дуже потрібен адвокат. Утім, за її словами, у день вбивства він дійсно був у Львові у друзів. Щодо наявного алібі жінці нічого невідомо. Про це вона розповіла у соцмережах учора ввечері.

Що відомо про підозрюваного у вбивстві Фаріон: досьє на В’ячеслава Федоровича Зінченка

"Слідство.Інфо" дізналося ім’я затриманого. За версією видання, йдеться про В’ячеслава Зінченка родом із Дніпра.

Народився 3 квітня 2006 року. Грав у футбольній команді міської дитячо-юнацької спортивної школи U-19. У сезоні 2023/2024 у складі команди провів 3 матчі. Такі дані вдалось віднайти на сайті Асоціації футболу Дніпропетровської області.

Вчився Дніпровській гімназії №62. Нині навчається на журналіста, дуже багато читає.

Підозрюваний у вбивстві Фаріон за місяць до її вбивства брав участь у турнірі "Пульс" у складі дніпровської команди "Юніори".

У телеграмі Зінченко був підписаний на численні ультраправі пабліки, зокрема і російські. Там В’ячеслав залишав антисемітські та расистські коментарі. Про це повідомляє OSINT-відділ "Телебачення Торонто".

У січні цього року хлопець у соцмережах згадував про російське неонацистське угрупування NS/WP (National-Socialism / White Power), яке взяло на себе відповідальність за вбивство Ірини Фаріон.

Водночас у коментарі "Схемам" батько підозрюваного сказав, що "мотивів для убивства Фаріон не було, він не мав ніяких українофобських поглядів, він патріотом". Навпаки, каже, він закінчив курси керування БПЛА, щоб долучитися до українського війська.

Чоловік повідомив, що він служить, а сина давно не бачив, але про його затримання дізнався від дружини. Каже, що не все так "гладко" було: дружину тримали поза помешканням, забрали техніку, скрутили сина.

До речі, українські телеграм-канали, принаймні так вони себе називають, опублікували ще один антисемітський допис від імені В’ячеслава. От тільки цікаво, що ще один "крилатий" вислів на фото взятий з пропагандистського російського ресурсу з логотипом Readovka. Саме цей тг-канал - першоджерело.

Так виглядає логотип пропагандистського російського ресурсу Readovka

Що не сходиться у справі про затримання вбивці Фаріон?

Підозрюваний у вбивстві Фаріон, як випливає з заяв слідчих, геній акторської гри і політичних переконань у свої 18 років. І це при тому, що він чимало часу приділяв виключно спорту - у Дніпрі грав у молодіжній команді з футболу. Його ж батько служить у лавах ЗСУ, і виходить, що політичні погляді батька й сина протилежні.

З відкритих джерел відомо, що за місяць до вбивства Фаріон він грав у турнірі "Пульс" у складі дніпровської команди "Юніори". Слідство стверджує, що певний час він жив у Львові. Під час підготовки злочину підозрюваний орендував щонайменше три квартири у Львові, переодягався, змінював ходу та маршрути пересування, зазначив голова МВС Ігор Клименко.

Знайомий підозрюваного у коментарі "Суспільному" розповів, що йому невідомо, щоб хлопець в останні тижні виїжджав з Дніпра.

"Живе з мамою, дуже порядний хлопець. Він гарно вчиться, ніколи б не подумав, що він може таке зробити. Я впевнений, що він такого не робив", - розповів знайомий підозрюваного.

При тому, що Зінченко спортивний юнак, бо з дитинства грав у футбольній команді регіонального рівня, зафіксований на відеокамери у Львові хлопець був незграбним і з розкоординацією рухів під час ходьби. Що стосується винахідливості, за версією слідства, хлопець не лише змінював ходу, а й переодягався, змінював маршрути пересування, і "все це робив досить потайки".

Попри усю сукупність фактажу одне можна сказати напевно: Ірину Фарріон застрелив професіонал, який не вперше тримав зброю в руках.

"Невпевнена" хода підозрюваного у вбивстві Фаріон (відео)

"Відволікаючий маневр": що розповідають про затриманого за вбивство Фаріон 18-річного В’ячеслава Зінченка ті, хто його знав (відео)

Сусіди говорять про підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон тільки хороше. Вони не вірять, що хлопець міг таке зробити. Матір інтелігентна жінка, під час війни допомагає волонтерством, батько захищає Україну в лавах ЗСУ. У самого хлопця проблем із мовним питанням, за словами сусідів, не виникало. Так само як і радикальних поглядів чи згадок про Фаріон не було.

Дніпрянин Ян знав затриманого з п'яти років. Вони разом відвідували спортивні секції. Ян не вірить у те, що В’ячеслав міг вбити Ірину Дмитрівну.

"Хлопець жив з мамою, був дуже порядним", - переконаний Ян.

Сусідка Ілона Мельник називає ситуацію, яка склалась довкола В’ячеслава, не інакще як підставою. Розповідає, що родина порядна, освічена, батьки і син у хороших стосунках, вся сім’я спортивна. Сам хлопець, за її словами, веде правильний спосіб життя, є цілеспрямованим, завжди логічно мислить.

Також жінка розповіла, що не може бути мови про те, аби хлопець був відсутній вдома цілий місяць, готуючись до вбивства, як про це заявили правоохоронці. Лише на кілька днів у справах з Дніпра виїздила його матір, і син завжди її попереджав, якщо не ночуватиме вдома. Утім, у день вбивства він дійсно був у Львові, нібито поїхав до друзів.

Нагадаємо, мовознавиця та колишня народна депутатка, яку багато людей знають через резонансні заяви на захист української мови, померла в п'ятницю, 19 липня. Невідомий вистрелив в Ірину Фаріон, коли вона виходила зі свого будинку у Львові. 60-річна жінка отримала кульове поранення в скроню і того ж вечора померла у лікарні. Ірина Фаріон прославилася резонансними заявами на захист української мови та мала як відданих прихильників, так і тих, хто не поділяв її погляди.

Автор: Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення