Невгамовні телефонні терористи Cashberry і Ко: що робити, якщо вам погрожують колектори за чужі борги

В Україні активізувалися телефонні терористи імені різноманітних мікрофінансових компаній, які видають мікрокредити фізособам.

Невгамовні телефонні терористи Cashberry і Ко: що робити, якщо вам погрожують колектори за чужі борги

Швидко Гроші, Cashberry, MoneyVeo, Dinero, Gofingo – це лише кілька організацій з десятків компаній, які видають кредити шляхом онлайн реєстрації: лише за паспортом та ідентифікаційним кодом. Аби оформити кредит, необхідно вказати контактні дані «поручителів».

Мікрофінансові організації (далі – МФО) видають кредити, не перевіряючи клієнтів – тобто, не телефонують контактним особам. Часто «поручителями» виступають люди, які про це – ні сном, ні духом. Коли у позичальника вимальовується борг – «поручителю» починають настирливо надзвонювати з вимогою змусити боржника погасити грошові зобов’язання. Стиль спілкування – часто грубий, із образами, залякуваннями, погрозами, тобто усіма можливими засобами психологічного впливу.

Аби довести людей до відчаю – ставлять номера боржників та «поручителів» на автоматичне обзвонювання. І повірте: бот, який телефонуватиме вам десятки разів на день, і автовідповідач, який казатиме зв’язатися з МФО через порушення закону і борги – будь-кого здатні вивести з рівноваги. Особливо, коли такі дзвінки починаються о 7-8 годині ранку и тривають до глибокого вечора.

Будьте готові до того, що вам телефонуватимуть як з міжміських номерів, так і з мобільних різних операторів.

Що ж робити, якщо ваш телефон було використано в шахрайських цілях?

Варіантів кілька – від лайтверсії захисту своїх нервів до, як то кажуть, хардкору.

Найголовніше – ви маєте пам’ятати, що несете зобов'язання по погашенню кредиту тільки в разі, коли ви є дружиною/чоловіком позичальника або ж спадкоємцем померлого боржника.

Порука за кредитом передбачає хіба солідарну відповідальність перед кредитором. Тобто, стягнення боргу можливо тільки в трьох випадках:

  • договір поруки;
  • перебування в шлюбі з боржником;
  • спадкоємець, який вступив в права після смерті родича (боржника).

Почнемо з телефонного довідника

Для початку спробуйте ідентифікувати власника невідомого номера телефону через веб-форуми, де користувачі залишають відгуки про своє спілкування із різними компаніями.

Одним із таких ресурсів є «Телефонний довідник» – веб-форум, де користувачі можуть обмінюватися досвідом із номерами телефонів, як з обтяжливими (зокрема спам, шахрайство, телемаркетинг, опитування), так і з корисними (наприклад, кур'єри, установи). Звісно ж, переважна кількість відгуків – про дратівливі телефонні номери.

Для прикладу: один із номерів Cashberry – активізувався за останній місяць. Ось що про нього кажуть відвідувачі форуму.

Як розмовляти з представниками МФО?

Найперше – ви маєте бути впевнені у собі. Якщо на момент дзвінка ви не готові – сміливо відмовляйте в діалозі, посилаючись на зайнятість. Адже якщо ви не впевнені в правильності своїх відповідей – просто не вступайте в дискусії.

Обов'язково скористайтеся функцією запису розмови, попередивши співрозмовника про це. Зберігайте всі записи, вхідні дзвінки та СМС.

Попросіть співрозмовника представитися, назвати посаду, прізвище та ім'я, назву та адресу компанії, яку він представляє.

Попросіть співрозмовника обгрунтувати його дзвінок, пояснити, яке відношення він має до певного кредитного договору та кредитної організації. Попросіть озвучити номер і дату документа, що регламентує відносини між МФО та боржником.

Якщо настирливі дзвінки від ботів почали порушувати ваш спокій

Найперше, що треба зробити, це встановити на телефон антиспам-додаток, аби блокувати небажані дзвінки. Таких програм чимало. Один із найпопулярніших налаштунків для телефону – Getcontact. Але в нього є суттєвий недолік: закачавши цю програму на свій мобільний – ви «зливаєте» вашу записну книжку в мережу. Це як мінімум не етично по відношенню до ваших контактів, зате ви можете дізнатись, як вас підписали ті люди, у яких ваш номер внесений у записну книжку.

З одного боку – це шпіонаж. Лише уявіть! Чужим людям можуть стати відомі подробиці вашого особистого життя,

За допомогою додатку на телефоні можна викрити свою «половинку» у зраді, дізнатися про грошові борги, номери повій і навіть хворобу, якщо лікар можуть поруч з ім'ям пацієнта зазначить діагноз. Проте не забувайте, що прямого порушення закону тут немає, адже ви добровільно встановлюєте додаток і самі даєте дозвіл на вільний доступ до телефонних контактів (!).

Є ще одне «але»: будьте готові читати у смартфоні у разі пропущених дзвінків сварливі вирази про те, хто вам надзвонює. Їх залишають користувачі програми. Вони настільки нецензурні, що ми їх тут залишати не будемо.

Блокувати роботів-спамерів можна і вручну, але як правило таких номерів – десятки. То ж блокування абонентів займе чимало часу. Хоча, заблокувати небажані дзвінки можна і за один раз, обмеживши вхідні дзвінки контактами з вашої телефонної книги. Цей спосіб блокує спамерів на 100%, але у нього є суттєвий недолік. До вас зможуть додзвонитися тільки ті, хто є у вашому списку контактів. Якщо ні – пропустите важливий дзвінок. Водночас, цей спосіб відмінно підходить для наших бабусь і дідусів, тому що надійно захистить їх від дзвінків «з соцслужб» та від «онука, який потрапив у ДТП».

По-друге, як не абсурдно це звучить, але доведеться довести, що «ти не верблюд». Якщо додзвонитися до мікрофінансових організацій важко, спробуйте написати на електронну пошту листа, що ваш телефон був використаний в шахрайських цілях за чужим кредитом. Якщо у спілкуванні з «підтримкою» на прохання видалити ваш номер з бази автодозвону ви почуєте, що зроблять це тільки після того, як позичальник погасить кредит, залишається третій крок.

Крайні міри – звернутись зі скаргою до Нацкомфінпослуг, потім – із заявою до кіберполіції.

Скарга в Нацкомфінпослуг подається на порушення норми кримінального права: статті 189 Кримінального кодексу України «Вимагання», ст. 355 «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань», ст. 182 «Порушення недоторканності приватного життя, що виражається в незаконному зборі, зберіганні, використанні та поширенні інформації про особу без її згоди».

Скаргу в Нацфінпослуг можна подати в цій формі.

Із заявою про протиправні дії та за допомогою треба також звертатися до Департаменту кіберполіції. Можна звернутися за формою зворотнього зв'язку на офіційному сайті https://ticket.cyberpolice.gov.ua/, на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua, за номером 0-800-50-51-70 або зателефонувати по спецлінії 102.

Реєстр боржників: перевірте себе і спіть спокійно

Якщо ви непокоїтесь, що могли стати жертвою шахраїв і на вас повісили неіснуючі борги, можете перевірити себе у реєстрі боржників. Приміром, це можна зробити через Опендатабот, який підключив реєстр боржників для фізичних осіб і повідомляє користувачів про потрапляння у ЄРБ.

У системі відображаються дані про будь-які майнові зобов’язання: заборгованість по аліментах і несплачених штрафах. Що стосується невчасно виплачених кредитів, то коли державним або приватним виконавцям надходить виконавчий лист про заборгованість, дані переносяться в автоматизовану систему виконавчого провадження. Звідти вони автоматично потрапляють в Єдиний реєстр боржників.

Перевірити себе у даному реєстрі просто. Треба додати Опендатабот в месенджері, яким користуєтесь, відправити йому свій ІПН, підписатися на безкоштовний тижневий моніторинг, отримати сповіщення про потрапляння в реєстр боржників і його причину:

То ж, не поспішайте сплачувати борги, доки не переконаєтесь, що вас не ошукують. Будь-яке повідомлення про борги – неприємне, цього ніхто не очікує. Але це не привід поспішати з виплатою.

Висновок

У разі неправомірних дій МФО вам залишається три дії:

  • поставити антиспам-додаток;
  • змінити номер;
  • звернутись зі скаргою до Нацкомфінпослуг, потім – із заявою до Кіберполіції.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення