Розстріл поліцейських у Княжичах: Геращенка викрили у брехні

​Журналістів програми «Надзвичайні новини» голослівно звинувачують у брехні представники Міністерства внутрішніх справ. Очевидно, це є своєрідною помстою за розслідування: адже журналісти розповідають про те, що у відомстві навпаки намагаються приховати.

Розстріл поліцейських у Княжичах: Геращенка викрили у брехні

У цьому матеріалі ми спростуємо недостовірну інформацію, навівши докази, а також спробуємо віднайти причини наклепу на журналістів.

Дві брехні одразу з екрану рейтингового телеканалу

В ефірі телеканалу NewsOne радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко двічі ввів в оману телеглядачів.

«У соціальних мережах одразу (після оприлюднення інформації про розстріл правоохоронців у Княжичах, - Ред.) почала розповсюджуватись велика кількість фейків. Один із подібних фейків запустив колишній прес-секретар екс-міністра внутрішніх справ Захарченка Костянтин Стогній, який написав на своїй сторінці в Facebook, що його журналісти почули від мешканців села, що можливо співробітники поліції грабували будинок, на цей виклик виїхала служба ДСО, і в результаті співробітники, які грабували будинок, викликали собі на підмогу КОРД, і сталася стрілянина», - заявив радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

По-перше, інформація подавалася таким чином, що вимагає перевірки. Її подали безліч інформаційних ресурсів із посиланням на першоджерело - коментарі мешканців Княжичей. Серед них, зокрема, видання «Вісті».

По-друге, Костянтин Стогній ніколи не був речником міністра Віталія Захарченка. Про це свідчить рапорт Стогнія про звільнення з органів внутрішніх справ, а крім того, на сайті МЗС, а нині Нацполіції, останні згадування про нього як радника міністра внутрішніх справ датуються груднем 2010 року. Захарченко ж обійняв посаду голови МЗС у листопаді 2011 року.

Залишається відкритим запитання: чи має пан Геращенко чим довести свої слова, або ж йому стане сил вибачитись так само публічно, як він оббріхав відомого журналіста на всю країну?

«Я здивований тим, що пан Геращенко замість того, щоб займатися законодавством, ходить по телеканалам і розповсюджує відверту брехню. Я із Захарченком ніколи не зустрічався і взагалі його не знаю. Я звільнився з органів внутрішніх справ задовго до Майдану, і задовго до того, як Захарченко прийшов на посаду міністра внутрішніх справ», - прокоментував ситуацію Костянтин Стогній.

Чому у МВС замовчують інформацію?

Про одного з вбитих правоохоронців у Княжичах почали розповсюджувати брехню, але дочекатися офіційного коментаря - спростувати або підтвердити інформацію - від МВС так і не вдалося. За те, що журналісти викрили відомство у замовчуванні правди, спікер Міністерства звинуватив журналістів у небажанні подавати перевірену інформацію.

Чутки про те, що загиблий командир КОРД Віталій Валецький служив в «Беркуті», затримував і бив майданівців, розповсюдили у соцмережах деякі «громадські організації».

«Журналісти «Надзвичайних новин» дослідили повідомлення. І не знайшли ніяких підтверджень. Навіщо ця брехня про загиблих? Чим ті, хто її придумав, кращі за бандитів? Заступник міністра внутрішніх справ Олексій Руденко мені офіційно підтвердив, що Віталій Валецький ніколи не служив в Беркуті», - написав на своїй сторінці у Facebook тележурналіст, автор проекту «Надзвичайні новини» Костянтин Стогній.

Спростування інформації щодо Валецького досі немає на офіційному сайті МВС. Так само її не спростував спікер МВС Артем Шевченко, до якого зверталися по коментар щодо подій у Княжичах, і який є персоною №1, хто має спростувати такі чутки. Натомість він заявив на адресу журналістів: «Наступного разу перед тим, як публікувати непідтверджені дані з сумнівних джерел – наберіть і запитайте».

Найкращий захист – напад

Журналісти «Надзвичайних новин» не вперше викривають представників правоохоронних органів у приховуванні важливої інформації, гальмуванні у розслідуванні резонансних справ, та нагадують про невиконані обіцянки. Це стосується, приміром:

справи «діамантових прокурорів»: кілька років тому в українського бізнесмена-ювеліра співробітники міліції і прокуратури провели обшук і вилучили гроші та коштовності на мільйони доларів: діаманти, золото, колекційні монети, ювелірні вироби. Здогадайтеся, чиї діаманти вилучили у екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця?

розграбовування «Межигір’я»: чому протягом двох років мільйонні прибутки від маєтку проходять повз державної казни – на очах у влади і під наглядом правоохоронців;

пограбування ювелірного бутіка «Graff» на 2,5 мільйони євро самими ж правоохоронцями;

резонансних вбивств Павла Шеремета та Олександра Музичка (Сашка Білого);

провалу реформи МВС та як наслідок – різкого зростання рівня злочинності в Україні.

У всіх цих справах розслідування триває, а втім, результатів немає.

Так само і у справі з розстрілом поліцейських у Княжичах: будь-яку інформацію намагаються приховати. Вказівка зверху мовчати надійшла начебто від прокуратури Київської області. То ж бодай щонайменші подробиці про те, що сталося, не вдається дізнатись ані від співробітників Броварської лікарні, ані від поста поліції охорони у Броварах. В ДСО навідріз відмовились розмовляти із журналістами. Не розказали навіть, як довго вдалося пропрацювати хлопцям в охороні до того, як їх вбили. Подробиці – у сюжеті.

Тож, як підкреслює Стогній, з трагедії в Княжичах всім варто зробити висновки.

«Для того, щоб в майбутньому такого більше не відбувалося. А це означає, що потрібно припинити брехати. Це стосується і захисників нинішнього керівництва МВС, і їх супротивників», - резюмує він.

Нагадаємо, що зовсім нещодавно міжнародна правозахисна організацієя Freedom House визнала, що свободи слова в українському інтернеті стало ще менше: в щорічному рейтингу свободи інтернету Україна опустилася на 38 місце (для порівняння, у 2012 році - 27 місце).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення