Таліби оголосили про захоплення влади в Афганістані: у Кабулі величезні затори, люди тікають (фото, відео)

Бойовики радикального ісламістського руху "Талібан" заявили про встановлення контролю над усією територією Афганістану.

Таліби оголосили про захоплення влади в Афганістані: у Кабулі величезні затори, люди тікають (фото, відео)

Бойовики радикального руху "Талібан" захопили стратегічно важливе місто Джелалабад в Афганістані та увійшли до Кабулу. Зазначається, що взяття Джелалабаду послідувало за захопленням талібами північного міста Мазарі-Шаріф пізно в суботу.

"Наразі в Джелалабаді не відбувається зіткнень, тому що губернатор здався талібам. Рішення про вхід талібів було єдиним способом врятувати життя мирних мешканців", - сказав чиновник із Джелалабаду.

Ще один посадовець зі служби безпеки в Джелалабаді розповів, що таліби погодилися надати безпечний коридор для виходу урядовців та сил безпеки з міста. Захоплення Джелалабаду дає бойовикам "Талібану" контроль над дорогою, що веде до пакистанського міста Пешавар.

Міністерство внутрішніх справ Афганістану повідомило, що таліби входять до Кабулу з усіх боків.

Передача влади

Лідери політичного крила талібів заявили про готовність припинити наступ, якщо їм мирно здадуть Кабул. Президент Афганістану погодився на мирну передачу влади, щоб уникнути штурму Кабула. У найближчі години він складе з себе повноваження. Передача влади в Афганістані відбудеться сьогодні в президентському палаці в Кабулі.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що главою перехідного уряду призначений колишній глава МВС Афганістану, експосол у ФРН Алі Ахмад Джалалі.

Лідером країни стане глава політичного офісу талібів в Катарі мулла Барадар.

Люди намагаються втекти з країни

Представники бойовиків заявили, що іноземці, що знаходяться в Афганістані, можуть вільно покинути країну. У зв'язку з цим США терміново евакуює своє посольство з Кабула. Президент США Джо Байден наказав відправити додаткові війська до Афганістану для евакуації дипломатичного персоналу з Кабула — приблизно 5000 військовослужбовців (раніше вважалося, що буде досить 3000).

У столиці Афганістану утворилися величезні затори з тих, хто хоче покинути місто на тлі зміни влади в країні.

Позиція Байдена і США щодо виведення військ з Афганістану

Раніше президент США Джозеф Байден сказав, що не шкодує про своє рішення вивести військовий контингент з Афганістану. Американський лідер зазначив, що за ці 20 років Вашингтон витратив більше трильйона доларів і втратив тисячі військовослужбовців.

Вашингтон завершить виведення своїх військ з Афганістану вже цього місяця при обіцянці "Талібану" запобігти участі Афганістану в міжнародному тероризмі. Ісламістський рух обіцяв не атакувати іноземні сили при їх виведенні, але не погодився на припинення вогню на адресу урядових сил.

Війна в Афганістані і "Талібан"

"Талібан" - це ісламістський рух, що з'явився в Афганістані в 1994 році серед пуштунів. Він керував країною з 1996 по 2001 рік, а також регіоном Вазірістан на півночі Пакистану з 2004 року.

Після терактів 11 вересня 2001 року США почали контртерористичну операцію і за підтримки Північного альянсу скинули режим "Талібану". Ті пішли в підпілля і частково відступили в сусідній Пакистан.

У 2003 році Рада Безпеки ООН визнала талібів терористичною організацією.

Останні 20 років військові дії на території Афганістану не вщухали. США та їхні союзники підтримували демократично обраний уряд та вкладали великі ресурси в афганські сили безпеки, але напади талібів тривали.

За адміністрації Трампа США уклали угоду з талібами і пообіцяли залишити Афганістан, якщо бойовики погодяться не надавати підтримку і тренувальні бази для терористів. Перемовини між талібами і афганським урядом провалилися.

Джо Байден ще під час своєї передвиборчої кампанії обіцяв завершити "вічні війни" США, згадуючи й операцію в Афганістані. До кінця серпня Штати збираються повністю вивести свої війська з країни.

За матеріалами УНІАН, Al Arabiya, Reuters, BBC

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення