Вбивство сина депутата і бізнесмена Соболєва: з’явилися нові подробиці (відео)

Надрезонансне вбивство 3-річного Олександра Соболєва у центрі Києва обростає новими деталями. У той час як українські слідчі явно пробуксовують справу, жертва замовного вбивства – політик і ресторатор В’ячеслав Соболєв, якому судилося вижити – проводить власне розслідування, а результати відправляє у США та Ізраїль. Про ймовірних причетних до замовлення вбивства та передчуття матері, що станеться щось недобре, читайте у матеріалі «Надзвичайних новин».

Вбивство сина депутата і бізнесмена Соболєва: з’явилися нові подробиці (відео)

День, який розділив життя на «до» та «після»

Те, що син ціною власного життя врятував батьків, фатальний збіг. У момент пострілу В’ячеслав Соболєв, який знаходився за кермом авто, нахилився за роутером. В цей момент куля наскрізь прошила голову дитини і застрягла в сидінні матері.

«Дуже яскравий спалах світла… Я була на одному рівні з Сашею. Тобто я теж повинна була загинути. Я бачу – щось не те, і кажу: тисни на газ, щось не те, тікаймо звідси. Бачу, що чоловік поранений у потилицю. Повертаю голову, а Сашенька лежить, і в нього немає півголови, і сидить Машенька. Тоді я кажу: Славуся, стоп. Це все… Його мізки по машині, а він дихає», - розповідає подробиці мама хлопчика.

Інна Соболєва передчувала біду. Розповідає, що протягом двох місяців їй снилися дуже страшні сни. А в останній вечір життя хлопчик чомусь попросив свій хрестик. Саша напередодні загибелі дуже просив розмалювати йому ракету, бо хотів терміново летіти у космос, а потім – замовив піцу.

У родинний день – в неділю 1 грудня – подружжя Соболєвих ввечері вирішили повечеряти у ресторані «Маріо», який належить В’ячеславу Соболєву. Разом із ними були 10-річна Маша та 3-річний Сашко.

Присутність двох маленьких діток не змусила кілера скасувати убивче замовлення. Весь час, поки родина вечеряла у ресторані на веранді другого поверху, озброєний убивця з хостелу стежив за ними. Їх відділяли лише 110 метрів. Коли батьки з дітьми сіли у авто, убивця добре бачив і розумів, що може поцілити у випадкову жертву. За кермо сів В’ячеслав Соболєв, тобто безпосередня мішень, поруч – Інна. За водієм позаду – дівчинка, а між сидіннями батьків стояв невгамовний Саша.

Коли сталося найстрашніше – чоловік вистрибнув з машини із залитим кров’ю сином на руках. Примчала швидка, медики спершу почали заспокоювати: хлопчик живий. Однак за кілька хвилин мати зрозуміла: серце її дитини перестало битися.

«Медсестри і лікарі сказали: вам туди не можна. А я їм кажу: ви думаєте я боюся, що в мого сина немає півголови, і я не зможу з ним сидіти? Я зможу, це моя дитина», - пригадує Інна.

Жінка сиділа у швидкій 4 години, поки в бездиханного сина не захололи ручки.

Замовне вбивство біля ресторану «Маріо» в Києві

Про кілера, суд та шлейф погроз

Наступного дня по обіді правоохоронці затримали двох підозрюваних. Це колишні атовці-добробатівці Андрій Лаврега та Євген Семенов.

Андрій Лаврега та Євген Семенов

На думку слідчих, 20-річний Лаврега і є той самий снайпер, який стріляв у бізнесмена і помилково поцілив у сина своєї мішені. Лаврега цілився, Семенов був коригувальником. Знаряддя вбивства знайшли так само швидко, як і виконавців. Це американський карабін калібром 7,62 мм з китайською оптикою. Завдаток склав лише 1 тисячу доларів, хоча обіцяно було – 40 тисяч.

Зброя, з якої вбили 3-річного Сашу Соболєва

Раніше за снайперську майстерність він отримав з рук президента Петра Порошенка орден «За мужність». Але на суді в молодика не вистачило мужності поглянути на свою маленьку жертву.

«Я підійшла до нього, показала фотографію свого синочка. Я хотіла побачити в його очах хоч щось. Цей герой побоявся подивитися на мого сина», - розповіла Інна Соболєва.

3-річний Саша Соболєв, якого застрелили в центрі Києва

Суд над підозрюваним у вбивстві пройшов у закритому режимі, бо прокуратура припускає: на виконавців може бути відкрите полювання.

В’ячеслав Соболєв не приховує: йому погрожували неодноразово і обіцяли, що він стане проблемою для своїх близьких: «В червні 2014 року заїхали на БТР в той будинок, де жив мій син».

Соболєву неодноразово погрожували

Журналіст-розслідувач Володимир Бойко пригадує:

«Соболєву закладали вибухівку в Донецьку, підкладали вибухівку у магазини, що йому належали. Коли вже після початку російської агресії він приїхав до Києва – цей шлейф став за ним тягнутися».

Журналіст також приголомшив заявою: Соболєв був приречений, адже незадовго до розстрілу ГПУ позливала кримінальні провадження, де фігурував один із ворогів бізнесмена.

«Було прийнято рішення в Генеральній прокуратурі допомогти опонентам Соболєва, позакривати всі кримінальні провадження», - каже Бойко.

Після поховання сина Соболєв озвучив свій чорний список – імена ймовірних причетних до замовлення вбивства. Каже, що повірить їм тільки після допиту на детекторі брехні.

Родина Соболєвих проводить власне розслідування

Соболєв 4 грудня після засідання суду над Лаврегою назвав прізвища ймовірних замовників замаху на нього. Це ексголова Вищого господарського суду України Віктор Татьков та суддя Вищого господарського суду України Артур Ємельянов.

«Це два судді, які за час своєї роботи стали мільярдерами», - наголошує політик.

Віктор Татьков та Артур Ємельянов

«Дві людини, які працюють у цій компанії – Руслан Браславський та Павло Малик», - продовжив озвучувати свій список Соболєв.

Руслан Браславський

Також були названі Микола Будика – підприємець з Маріуполя, Михайло Іванюк – колишній АТОвець, Євгенія Бурун – бізнесвумен з Донецька, Олександр Грановський – екснардеп від БПП. Ще одне, дев'яте за рахунком прізвище, депутат не захотів називати – «залишив для себе».

Нині відомо, що зі списку політик, який проводить власне розслідування, прибрав двох людей: «Олександра Грановського (депутат Верховної Ради VIII скликання) і Євгенію Бурум (бізнесвумен з Донецька)».

«Надзвичайним новинам» вдалося зв’язатися з деякими фігурантами скандального списку.

Адвокат Руслан Браславський, як і Соболєв, родом з Донеччини. Розповідає, що з бізнесменом кілька років тому спілкувався лише як юрист.

«Коли дізнався про те, що сталося, я ніч не спав з неділі на понеділок. Тому що не дивлячись на те, що зі Славою давно не спілкуюсь, це величезна трагедія. Це жах. Я жодного відношення до цієї трагедії не маю», - каже Браславський.

В інтернеті чимало публікацій, в яких ЗМІ називають його соратником одіозного судді Артура Ємельянова, який є у списку Соболєва. Але зв'язок з суддею Вищого господарського суду Браславський не коментує. Що стосується детектора брехні – адвокат ще думає.

«Що стосується поліграфа – я ще не визначився, варто це робити чи ні. Хоча гадаю, в цьому немає жодних проблем», - так коментує плани на детектор брехні Браславський.

Віктор Татьков та Артур Ємельянов – керівник та заступник голови Вищого господарського суду України під час президентської каденції Віктора Януковича.

Обом ще генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозри у низці злочинів: в період 2011-2014 років вони підпорядкували собі систему прийняття судових рішень. Тоді зі звинувачень ГПУ випливало: обидва судді – на чолі корупційної піраміди з десятками чи сотнями представників судової та правоохоронної системи, бізнесу та чиновників. Але Татьков на той момент вже був за кордоном, а зараз у бігах і Ємельянов. Соболєв каже: він їм поперек горла через свій бізнес і нерухомість на Донбасі.

Генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозри Татькову і Ємельянову

«Начебто Татьков і Ємельянов якимось чином через пов’язаних з ними осіб заволоділи бізнесом, який мав відношення до Соболєва. Оформили на пов’язану з ними структуру. І начебто в квітні цього року переоформили все це на Миколу Будику (він є в списку Соболєва, - Ред.)», - розповів Єгор Бодров, адвокат родини застреленого хлопчика.

З восьми названих політиком прізвищ – шестеро пов’язані один з одним.

Фактаж, хронологія, схема – все це батько застреленого Саші збирає в дитячий альбом, в якому його маленький син малював. Тепер там малює Соболєв-старший – прізвища, зв’язки, адреси, стрілочки.

«Одну сторону замовників, куди входять дві людини, я знаю на 99%. Але велика доля вірогідності, що ті люди, які це все закрутили, вони могли взяти гроші з іншої, з другої сторони. Є 3-4 людини, по яким я веду слідство зараз. Вони вийшли на певну групу, в котру входили і стрілки. В мене є 100% інформація, що в цій групі є учасники, які знають все, що відбувається», - каже політик.

Отже ймовірно, що замовників троє, але розділені вони на дві групи. Під ними – троє-четверо організаторів, вони розпоряджалися грошима і безпосередньо готували операцію з ліквідації Соболєва. Причому їхня невбита жертва знає усіх поіменно.

Власне розслідування Соболєва

Політик хоче створення окремої слідчої групи, куди б включили і його як носія важливої інформації. Тільки тоді він розповість усе офіційному слідству. А доти – змушений залучати правоохоронні органи Євросоюзу та Америки, аби на випадок, якщо наступний замах буде вдалим – зібрані докази вціліли.

«Все, що я збираю – одразу відправляю у США та Ізраїль. Аби весь обсяг даних був у певних структур. Тому що я розумію: в будь-який момент, і тим паче після інтерв’ю з вами, у енних персонажів з’являється все більше бажання мене вбити», - констатує Соболєв.

Організатору розстрілу дали втекти

Правоохоронці версію Соболєва не розглядають: за місяць після гучної заяви не допитали нікого.

«З того моменту, як я назвав прізвища (4 грудня, - Ред.), жоден із цих людей не був на допиті, у жодного з них не вилучались телефони, не було обшуків. Жоден із них не пройшов детектор брехні», - підкреслює депутат.

Батьків убитої дитини допитали аж на п’ятий день після замаху, а з пораненим у потилицю під час розстрілу Соболєвим навіть судмедекспертизи не проводили.

Коли Інні Соболєвій почали надходити погрози від адвокатів Михайла Іванюка, який також фігурує у «списку», постраждала сторона спробувала вийти на слідчого. Але той три дні ігнорував телефонні дзвінки від Соболєва. Вдалося додзвонитися лише з чужого номера.

«Я попросив свого знайомого телефон, аби набрати слідчого з іншого номера. Слідчий підняв слухавку і сказав, що хворіє, а мене за дві хвилини наберуть. Я чекав дві хвилини до четверга», - розповів Соболєв і додав, що потім знову сам подзвонив.

Замовники і вбивці на крок попереду слідства, припускає політик. Розслідуванням цього надрезонансного злочину займається Нацполіція. Водночас в «списку Соболєва» є людина, яка може бути працівником поліції. Йдеться про Михайла Іванюка – колишнього соратника Соболєва, який будучи в батальйоні «Азов» навіть охороняв на Донбасі нерухомість бізнесмена, але потім раптом переметнувся на бік бізнес-ворогів і зрадив свого товариша. Після цього і саме майно опинилося якимось дивом у чужих руках.

Чи насправді Іванюк є діючим працівником поліції – адвокат родини вбитого хлопчика з’ясовує. Але в електронних деклараціях є людина з подібними вихідними даними з посадою старшого оперуповноваженого з особливих справ в ОВС.

Михайло Іванюк

«Чому слідство проводиться органом Нацполіції? Якщо безпосередньо дійсно Іванюк є представником Нацполіції або МВС, то вони фактично не мають права розслідувати дану справу», - уточнює адвокат Єгор Бодров.

Водночас слідство зробило гучну заяву: вийшли на організатора розстрілу. Неофіційно називають 25-річного уродженця Чечні Юсупа Абуєва, сина кандидата в президенти Чечні Умара Абуєва. Нібито за вбивство Соболєва він пропонував снайперу Лаврезі 40 тисяч доларів. В Україні Абуєв у розшуку з 11 листопада цього року, але за інші злочини. Йому інкримінують створення злочинної організації та кіднепінг із насильством з вимаганням в особливо великих розмірах.

Юсуп Абуєв

Соболєв упевнений: Юсупу дозволили втекти з України.

«За цю людину я знав рівно на другий день (після вбивства, - Ред.). Була величезна можливість, аби його затримали там, де він знаходився в той момент. Мені потрібні були бодай якісь документи, аби правоохоронці іншої країни могли його затримати. Українські правоохоронці готували документи 8 чи 9 днів, і він втік», - розповідає політик.

Замість результативності слідства – очевидна пробуксовка. У відповідь на запити «Надзвичайних новин» до Генеральної прокуратурі і Нацполіції – теж мертва тиша. Відреагували лише у Прокуратурі міста Києва.

«Ми розслідуємо факт вбивства малолітньої дитини та замах на вбивство Соболєва», - повідомив прокурор столичної прокуратури Максим Червоний.

На уточнююче запитання про те, чому слідчий ігнорує телефонні дзвінки і пішов на лікарняний, прокурор відповів, що йому про це невідомо.

«Слідчому надана вказівка після проведення допитів пропонувати особам проведення поліграфічного дослідження. Але це виключно за згодою цих осіб. Тобто змусити слідчий не може», - додає Максим Червоний.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення