​Вбивство у Кривому Озері: з’явилися нові подробиці (відео)

На Миколаївщині судять поліцейських, які у райцентрі Криве Озеро забили на смерть і розстріляли чоловіка. За іронією долі – саме там, де розпочався перший народний бунт проти міліцейського свавілля: у Врадіївці.

​Вбивство у Кривому Озері: з’явилися нові подробиці (відео)

Убивчий ексцес у Кривому Озері стався у ніч української незалежності, 24 серпня. Селянин Олександр Цукерман напідпитку затіяв сварку з дружиною та таксистом. Дружина викликала поліцію. Ті, хто приїхав, побили бешкетника, а на додачу, як з'ясувалося пізніше, розстріляли беззахисного чолов’ягу, закутого у кайданки. Від отриманих поранень чоловік помер. Йому був усього 31 рік.

Четверо підсудних-правоохоронців захищаються, як можуть. Звинувачують обставини і самого загиблого.

«Я винен в тому, що я захищав своє життя від того, що наді мною пролетіла лопата? І він вдруге замахувався? Я виконував свої службові обов'язки. Ні більше, ні менше», - заявив підсудний Денис Ляхвацький.

Нагадаємо, що вбивство сталося ввечері 24 серпня біля будинку Олександра. Він п’яним вночі приїхав додому на таксі. Коли почав лаятися з дружиною, жінка викликала правоохоронців і вибігла на подвір’я, де все ще стояв автомобіль таксиста. Водій штовхнув машину, бо та не заводилась. Василь став випадковим свідком сімейної драми, а ще сам постраждав від п'яного клієнта.

На виклик таксиста і дружини приїхав поліцейський наряд. Поки постраждалий водій давав двом копам пояснення за рогом, інші троє співробітників увірвались на подвір'я дебошира. Олександра Цукермана в одних лише трусах витягнули на вулицю і всі гуртом били кулаками, ногами і кийками. Чинити опір чоловік не міг, бо на зап’ястки йому вдягли кайданки. Копи не зупинились, і Цукерман помер внаслідок тортур.

Експертиза показала: причиною смерті стало вогнепальне поранення. І вже у суді один із поліцейських Олександр Причипойда розповів: на власні очі бачив, як у селянина стріляв водій екіпажу Денис Ляхвацький.

«Він вистрілив два чи три рази», - розповів у суді підозрюваний Олександр Причипойда.

За два місяці після початку слідства правоохоронці знайшли знаряддя вбивства. Це той самий пістолет, з котрого здійснені смертельні постріли.

«Надасть нам можливість встановити відстань, де стояв підозрюваний в момент пострілу», - пояснив заступник прокурора Миколаївської області Степан Божило.

Пізніше з’явився ще один підозрюваний. Роман Богач спочатку проходив у справі як свідок, і лише тепер на лаві підсудних – усі четверо. Хоча за гратами – лише Денис Ляхвацький. Олександр Причипойда та Микола Хоменко відпущені під заставу, а Роман Богач – під домашнім арештом. Родина загиблого Олександра Цукермана вимагає: закрити потрібно всіх.

Врадіївський суд розглядає клопотання про взяття під варту усього поліцейського квартету.

«Ми звісно будемо наполягати на зміні запобіжного заходу. Принаймні ми вважаємо, що є ризики їх переховування від суду у подальшому», - зазначив представник вдови Ігор Ангелін.

Вдова загиблого Алла Цукерман переконує: кривдники її чоловіка мають сидіти в СІЗО. Бо на неї та на її дітей чинять справжній психологічний тиск. Вона розповідає, що і вдень, і вночі вдома зачинені ворота і двері.

«Я не можу спати, тому що я боюся, бо вони на волі. Я не можу знаходитися вдома із дітьми», - каже жінка.

Їй заперечують підсудні: мовляв, із постраждалою стороною навіть не зустрічалися. Так само як не спілкувалися з іншими представниками кримінального процесу, експертами, свідками, представниками поліції.

Постраждалі ж хочуть сатисфакції, і стягнення з копів-убивць морального та матеріального відшкодування:

«Ми вимагаємо стягнути із відповідача Ляхвацького, Богача, Причипойди та Хоменка матеріальну шкоду, завдану у КП у розмірі 20 тисяч гривень, стягнути також із зазначених осіб моральну шкоду. У розмірі 900 тисяч гривень».

Грошову претензію долучають до матеріалів єдиного провадження і зачитують обвинувальний акт. За результатами досудового слідства, усім чотирьом підсудним інкримінують перевищення службових повноважень, а Денисові Ляхвацькому – навмисне вбивство.

Але адвокати постраждалих хочуть ще проведення повторної експертизи.

«Ми вважаємо, що експертиза сфальсифікована, і на матеріалах цієї експертизи був змінений запобіжний захід підсудним, і тому вони сьогодні перебувають на волі», - пояснив представник матері Віктор Крикун.

На тілі було чотири вогневих поранення, а в експертизі їх два. І, головне, експерт підтвердив, що крім пострілів всі решта ушкоджень були легкими тілесними, що не відповідає дійсності.

Суд продовжиться 9 березня. «Надзвичайні Новини» слідкуватимуть за перебігом чи не найгучнішого процесу в історії нової і вже реформованої поліції.

Більше про учасників розправи та самосуд, який ледь не вчинили розлючені місцеві мешканці, які терпіли свавілля поліцейських, читайте у матеріалі «Надзвичайних Новин» Поліція вбивала Цукермана навмисно: «Я таку мерзоту, як ти, знищую!» (відео).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення