Журналіст-криміналіст: Розстріл у Княжичах - це операція зачистки

 Гордон

Найближчим часом правду про обставини перестрілки в селі Княжичі ніхто не дізнається. Таку думку виданню "Гордон" озвучив тележурналіст, автор проекту "Надзвичайні новини" Костянтин Стогній.

Журналіст-криміналіст: Розстріл у Княжичах - це операція зачистки

4 грудня 2016 року в селі Княжичі Київської області в результаті перестрілки співробітників Національної поліції з нарядом поліції охорони загинуло п'ятеро правоохоронців: двоє співробітників поліції охорони, двоє оперативників і один співробітник спецназу КОРД.

В.о. голови Нацполіціі Вадим Троян заявив, що в Княжичах проходила спецоперація з викриття небезпечного угруповання, причетного до розбоїв і грабежів, в яку входили особи, "які мають відношення до правоохоронних органів".

Костянтин Стогній зазначає, що в офіційних повідомленнях про перестрілку в Княжичах Київської області є ряд неузгоджень.

Місце трагедії у Княжичах, фото УНІАН

Не впізнати білу машину з написом "Поліція" дуже складно

Що сталося в Княжичах, я не знаю і, думаю, найближчим часом правду ніхто не дізнається. Версій є кілька. Місцеві жителі впевнені, що правоохоронці замішані в обкраданні їх будинків. Це основна версія. А друга версія - розшуковців відбивали у служби охорони. Поліція охорони відповідає за безпеку людей, інкасаторських машин, об'єктів і так далі. І в цей об'єкт не можна вторгатися. А до них постійно то СБУ, то інші служби приходили. І вони поступалися-поступалися, а тут, мабуть, накипіло.

Поліція охорони виїхала за сигналом і повинна була на місці все перевірити. Яким чином вони в сусідньому будинку виявили цих нібито розвідників - питання.

Взагалі цікаво, що це за розвідники такі, які так намагаються себе замаскувати. Причому натоптали там слідів, що їх навіть поліція охорони спокійно знайшла. Але якщо припустити, що так і було, то співробітники спецпідрозділу КОРД, які під'їхали, намагалися звільнити ось цих розшуковців-розвідників.

Однак вони повинні були зателефонувати своєму керівництву, яке, в свою чергу, зв'язалося б з начальством поліції охорони, і спокійно це питання вирішили би. Швидше за все, у них там почалася якась словесна перепалка. Тому що не впізнати білу машину з написом "Поліція" дуже складно. Я спеціально робив експеримент - навіть вночі без освітлення можна розібрати, що автомобіль належить поліції.

Автомобіль ДСО, який розстріляли у Княжичах

Більш того, це ж були підготовлені люди. Йдеться про елітний спецпідрозділ - найкращий, що є в поліції. Тобто нас запевняють, що вони не бачили, куди стріляли, і не усвідомлювали, хто там знаходиться. Ніколи в це не повірю. Швидше за все, у них був якийсь діалог. Напевно, КОРД вимагав віддати їм цих людей, а поліція охорони, в свою чергу, вважала, що вона має рацію.Адже виклик у них напевно зафіксовано, діяли вони за законом. Звідки поліція охорони могла знати, що КОРД, приміром, не кришує затриманих? Думаю, слово за слово, і понеслося. Є в поліції люди і з порушеною психікою. Туди в більшості своїй беруть тих, хто пройшов АТО (в АТО проходили службу 6% співробітників патрульної поліції. - Ред.).

Іншого пояснення я поки знайти не можу. Офіційна інформація не стикується з тим, що я знаю зі свого досвіду, чого вчили і до чого зобов'язують посадові інструкції. В офіційному повідомленні прямо так і пишуть, що кримінальна розвідка, оперативна служба карного розшуку влаштувала в напівзруйнованому будинку засідку на злодюжок. І господар будинку про це не знає. Добре, припустимо. Що це за злодії такі, які по покинутих хатах лазять? Нехай би якісь елітні будинки, це ще можна зрозуміти. Там злодюжки, які їздять на дорогих броньованих машинах. Добре, припустимо. Хоча це і дуже дивні злодії для напівзруйнованих будинків.

Ніхто ніколи не чув, щоб було одразу п'ять убитих і жодного пораненого

Питання до розвідки. Адже розвідники ніколи не сидять в засідці. Оперативна розвідка, яка в народі називається "сімка", рідко навіть має справу зі зброєю. Їх завдання - саме розвідка. Вони не засвічують себе. І якщо колеги затримують їх на якихось заходах, то вони навіть їм не зізнаються, що працюють разом. Їх доставляють у райвідділ, садять по камерах і тільки тоді втручається керівництво. Їх виводять з камер так, щоб навіть інші співробітники поліції не знали, що це були розвідники. Це пов'язано з тим, що "сімка" в майбутньому може працювати і у справах своїх же колег.

У зв'язку з цим, коли я читаю про відправлених в засідку розвідників, я розумію, що це суперечить інструкціям і здоровому глузду. Розвідник не може світитися. А вони, побачивши злодія, повинні ж були його затримати. Тобто якщо люди були в засідці і провели затримання злочинця, тим самим видавши себе, то які вони розвідники? Це нестиковки навіть на рівні перших фраз в офіційних повідомленнях. Був варіант, що їх КОРД міг прикривати, але ж всюди пишуть, що бійці спецпідрозділу приїхали пізніше. Тому я не розумію, як розвідники збиралися затримувати злодіїв, не виявляючи свою причетність до правоохоронних органів.

У світлі останніх подій я почав питати у ветеранів, які знають специфіку роботи спецпідрозділів. Так ось, згідно зі статистикою боїв, при зіткненнях буває один загиблий і троє поранених. Це середні показники. У Княжичах п'ять убитих і жодного пораненого. Таке відбувається тільки при операціях зачистки. Я не можу стверджувати, що це саме так і було. Але коли при п'ятьох убитих немає поранених - це дуже дивно. Ніхто ніколи не чув, щоб було одразу п'ять убитих і жодного пораненого. Може, треба було, щоб хтось щось потім не розповів.

Загиблі у Княжичах правоохоронці

Коли наші журналісти приїхали на місце події, їм місцеві жителі і правоохоронці розповідали, що поклали п'ять чоловік. Тут один, там другий і так далі. А по начальнику КОРДу нам сказали, що знайшли його на сусідній вулиці з простреленою ногою і пострілом в скроню. Чи то так зрикошетила куля, то чи добивали - це має з'ясувати експертиза. Але нам розповіли, що вбили п'ять осіб.

Через три години нам зателефонували з лікарні і повідомили, що у них помер один з перестрілки в Княжичах. Виходить, п'ять було на місці і ось ще один. Але в підсумку спікер Нацполіціі Київської області Микола Жукович сказав, що в лікарні помер п'ятий, а не шостий учасник перестрілки. Якесь все дивне, в тому числі і поведінка представників МВС.

Якби нам хотіли сказати правду, вже давно би це зробили

Такого резонансу країна не пам'ятає. Бувало, що стрілялися з бандитами. Але щоб між собою перестрілка, та ще й п'ять загиблих - такого на пам'яті ні у кого немає. Нам не потрібно розповідати, розвідники це були чи ні. Просто поясніть, що ось працювала одна група, тут приїхала друга і так далі. А так це виглядає дуже дивно.

Складається враження, що якась моніторингова група збирає всі дані, переглядає інформацію в ЗМІ, проаналізує пресу і зробить довідку про те, що суспільство знає про те, що сталося. Потім вони це все підшліфують, додадуть свої версії і озвучать вже зручний для суспільства варіант. Якби нам хотіли сказати правду, вже давно би це зробили.

Вони чекають, поки суспільство висловиться за даним інцидентом і, відштовхуючись від цього, вже будуватимуть свою версію. Шкода молодих хлопців, які загинули. А професійні кадри вкрай важливі. Тут не можна не сказати про ту ж люстрацію. Як оперативники, які роками працювали і налагоджували зв'язки, агентуру, могли заважати владі? Навіщо ви їх звільняєте?

Мені розповідав заступник начальника райвідділу, як людину в Шевченківському районі Києва тричі затримували за хуліганство. А в підсумку він виявився в люстраційній комісії, заходить і каже: "Вставай на коліна!". Звісно ж, співробітник правоохоронних органів в результаті не пройшов цю люстрацію.

Люстрація - це була чиста профанація. Люди, які звикли працювати, взяли і пішли. Якби цим питанням керував хтось грамотний, він знав би статистику оперативну. Вона говорить про те, що оперативний співробітник викладає в звітах лише 30% інформації. 70% він не вказує, тому що не довіряє, боїться за своїх людей, не розсекречує власні джерела. Тобто цей обсяг інформації опер носить завжди в собі. Ось ця вся ланка і звільнилася. Куди пішло 70% інформації? Поповнило якісь бандитські підрозділи, організовані злочинні угруповання. Прийшли нові люди, які не мають достатньо досвіду та взаємодії.

У нас зараз модно набирати в поліцію людей з АТО

Я був в Бразилії, там проходила зачистка наркобаронів. Вони заходили з важкою технікою. У народі їх місцевий спецназ називають "Мертва голова". Там на всю країну всього 600 співробітників. Вони підбирають людей з досвідом роботи не менше 10 років. При цьому кандидат ніколи не мав бути поранений. Якщо під час операції його поранили, значить, десь відволікся або допустив помилку. Все - шлях в еліту тобі закритий. Плюс є ще один критерій: людина не повинна була знаходитися в зоні бойових дій.

У нас зараз модно набирати в поліцію людей з АТО. Так, логіка тут є - вони вміють поводитися зі зброєю, обстріляні, не бояться бандитів. Згоден, якийсь відсоток має бути. Але психологія на війні і в мирному житті - різна. На війні завдання вистрілити першим і вбити якомога більше ворогів. А в мирному житті, перш за все, мова йде про зупиняючу дію. Тому і пістолети завжди видавалися Макарова. У них зупиняюча дія. А зараз поліції надавали всякого зброї. Але їм не потрібно вбивати людину, її необхідно тільки зупинити. Звісно, у кого військова психологія, вони одразу б'ють на ураження.

Серйозно потрібно братися за професійну підготовку, психологічну складову і кадрову роботу, щоб в майбутньому таких інцидентів не відбувалося. Про узгодженість дій взагалі говорити не доводиться. Важливий рівень керівника операції. Тут же, судячи з усього, не було ні штабу спецоперації, ні організованості, ні зв'язку підрозділів. Всі птахи вільного польоту, прилетіли і робили, що хотіли.

Я поки дотримуюся точки зору, що праві в цьому випадку були представники поліції охорони. Вони приїхали на виклик і зробили свою роботу. Вони виконували те, що їм належить - затримали людей і збиралися їх доставити до відділу. Тобто вони діяли чітко за інструкцією. Все інше мені незрозуміло.

Нагадаємо, що у сьогоднішньому ефірі "Надзвичайних новин" о 19.20 на телеканалі ICTV буде багато ексклюзиву. Журналістам вдалося поговорити з затриманими "злодіями", на яких МВС намагається списати перестрілку.

Більше про події читайте у матеріалі "Надзвичайних новин" Стрілянина у Княжичах: всі версії і подробиці (фото, відео).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення