Американець прожив без серця 17 місяців

У США успішно пройшли випробування нової технології, що дозволяє пацієнтам, які стоять у черзі на пересадку серця, протриматися довгий час без цього життєво важливого органу. Стен Ларкін (Stan Larkin) прожив 17 місяців, під час яких функції серця виконував апарат, який лежить у йього рюкзаку. Про це повідомляє CNET.

Ларкіну (зараз йому 25 років) і його старшому братові ще 10 років тому поставили діагноз — «сімейна кардіоміопатія»: спадкове захворювання міокарда, при якому з 10-20-річного віку серце поступово починає відмовляти. В грудні 2014 року Ларкіну видалили цей орган, вставили штучне серце, а потім підключили останне до пристрою під назвою SynCardia Freedom Portable Driver — воно важить близько 6 кілограмів і бере на себе завдання по перекачуванню крові по організму.

Прилад розрахований на пацієнтів, чиє серце повністю зупинилося. Його носять в рюкзаку на спині: це перше портативне джерело енергії для перекачування крові (раніше пацієнти з штучним серцем були підключені до стаціонарних приладів, які важать кілька сотень кілограм). SynCardia Freedom Portable Driver в 2014 році пройшов всі клінічні випробування.

У 2014-му австралійські хірурги першими в світі пересадили трьом пацієнтам «мертве» серце. Трансплантацію серця, яке вже перестало битися, вчені назвали епохальною подією: завдяки новій технології збільшиться набір придатних для пересадки органів, що збереже, як мінімум, на 30 відсотків більше життів.

Попит на органи для пересадки зараз майже завжди перевищує пропозицію. Тільки в США в черзі на трансплантацію- 121 тисяча осіб, а неможливість оперативно здійснити цю операцію щодня забирає життя 22 осіб (в середньому).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення