Бачить без очей: науковці відкрили неймовірну морську істоту (фото)

До цього відкриття настільки незвичайний феномен демонстрував один з видів морських їжаків. Нова тварина - родич морської зірки та морського огірка, так звана червона крихка зірка (Ophiocoma wendtii), мешкає в коралових рифах Карибського моря і Мексиканської затоки. Про це пише Reuters.

Як зауважила Лорен Самнер-Руні, науковий співробітник Музею природної історії Оксфордського університету і керівник дослідження, це відкриття розширює уявлення про можливості зору тваринного світу.

Нововиявлена істота, яка бачить попри відсутність очей, володіє екстраокулярним зором. Так називається здатність бачити навколишній світ завдяки чутливим до світла клітинам: фоторецепторам, які покривають тіло, і пігментним клітинам, які називаються хроматофорами.

Як вважають біологи, червона п'ятикутна крихка зірка - родичка морським зіркам, огіркам, їжакам і іншим істотам класу безхребетних типу голкошкірих. У всіх вище перерахованих істот є нервова система, але немає мозку.

Червона крихка зірка досягає 35 см в довжину. Вона мешкає в досить складному середовищі, де велика небезпека нападу хижих морських тварин. У денний час Ophiocoma wendtii ховається в безпечному місці. А вночі виходить зі своєї схованки, щоб поїдати детрит (мертва органічна речовина).

У денний час фоторецептори червоної крихкої зірки оточені хроматофорами, які звужують поле світла, що детектується. При цьому кожен фоторецептор стає подібним до пікселя комп'ютерного зображення, яке в поєднанні з іншими пікселями утворює ціле зображення. Вночі зорова система не працює.

Як сказала Лорен Самнер-Руні, для нас, як для істот з сильним зором, концепція екстраокулярного бачення здається чужою. Однак науці тепер відомо два приклади, коли тварина без очей споглядає своє середовище проживання.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення