Чалий натякнув, що Крим залежить від української електроенергії, і альтернативи їй поки немає

 Крим.Реалії

Голова російських Законодавчих зборів Севастополя Олексій Чалий заявив, що Крим, як і раніше, на 70% залежить від електроенергії, що постачається з материкової частини України. Про це повідомляється на офіційному сайті Закзборів Севастополя в.

«У нас є електростанції. Але їхня потужність дає тільки близько 30% необхідної електроенергії. Для аварійного електропостачання було привезено велику кількість малих генераторів, але це не пристрої, які допоможуть пережити зиму. Факт залишається фактом, що Крим, як і раніше, на 70% залежить від електроенергії, яка поставляється із Запорізької АЕС», – сказав Чалий.

На його думку, питання енергетичної незалежності півострова вирішується занадто повільно.

«Я, ще будучи в. о. губернатора, підписував згоду на будівництво електростанції в Севастополі. Ініціатива йшла від Міненерго. У серпні будувати почали, рівняти майданчик. Це ненормальний термін. У такій ситуації рішення мало ухвалюватися швидше», – додав він.

Чалий підкреслив, що «мова ж не йде про одну електростанції, мова йде в цілому про енергозабезпечення Криму».

«Остаточний проект мені досі не зрозумілий. Частково буде заводитися кабельна вставка, частково робитимуться станції, але які і з якою потужністю – навколо цього йшли дискусії. У кожного відомства було своє бачення», – продовжив Чалий.

Раніше глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що за «продовольчою» блокадою Криму може послідувати енергетична.

Наразі постачання електроенергії з України до Криму здійснюються на основі договорів, укладених між українськими та російськими енергопостачальниками в грудні 2014 року.

20 вересня розпочалась безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар.

Ініціатори блокади вважають, що українські компанії повинні припинити торговельні відносини з Кримом, оскільки територія півострова була окупована Російською Федерацією. За словами організаторів акції, вони не будуть пропускати фури до Криму доти, поки не будуть виконані їхні вимоги: звільнення політв'язнів, припинення тиску на незалежні ЗМІ, безперешкодний в'їзд для міжнародних спостерігачів на територію півострова, припинення репресій щодо кримських татар.

Влада Росії і Криму засудила цю акцію, але при цьому заявила, що кримчани не відчують наслідків «продуктової» блокади.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення