Другий Майдан закінчився автоматною чергою, третій з неї почнеться - політолог

 Вести.UA

Кипіння в середовищі добровольчих батальйонів і радикальних сил після виходу на поруки колишнього старшини батальйону «Айдар» Валентина Лихолита (на прізвисько Батя) не пішло на спад.

Вчора по соцмережам розганялися повідомлення на кшталт «не Можна припиняти ні в якому разі, ще сидять вісім тисяч бійців АТО» або «Владу пора ставити в стійло!». А нардеп, також колишній доброволець Ігор Мосійчук заявив про можливість звільнення «політв'язнів» вуличними активістами.

«Чи можливо добитися звільнення всіх політв'язнів? Звичайно: або шляхом прийняття закону про амністію, або прямого тиску громадськості на прокуратуру і суди в тих кримінальних виробництвах, де законність знаходиться під сумнівом», — написав він у «Фейсбуці».

«Ситуація така: батальйони роздратовані і дуже небезпечні. Семен Семенченко зібрав у суботу під Печерським судом 200 осіб. Ще стільки ж — і можна дестабілізувати ситуацію в столиці в цілому: якщо другий Майдан закінчився автоматною чергою, третій з неї почнеться, — вважає політолог Микола Спірідонов. — А в числі головних дратівливих чинників для батальйонів можна назвати той же законопроект про вибори на Донбасі — президенту, який сидить на шпагаті між вимогами Заходу і гнівом батальйонів, доведеться вибирати, і дуже скоро».

Волонтер-медик Армен Нікогосян, що підтримує спілкування з добровольцями, також попереджає: ситуація «на взводі». «Мова про тих хлопців, які опинилися за ґратами за сфальсифікованими звинуваченнями: це дуже дратує бійців. І якщо в даний момент намірів йти на Київ у них немає, ще дві-три гучні історії з обвинуваченнями — і терпець у людей увірветься терпець, — сказав він — Думаєте, зброя є лише у бійців на «передку» (передова)? — І тут, у Києві, його чимало — в кожному спальному районі!»

Втім, соціологи закликають не панікувати. На їхню думку, протести не будуть масовими (і вже точно не спровокують Майдан-3), принаймні, президент дуже вчасно відкрив «клапан» у вигляді відставки Арсенія Яценюка.

«Політичні протестні настрої, навпаки, падають: вони були високі в березні і з призначенням нового уряду пішли на спад, — сказав соціолог Олександр Вишняк. — Наступного разу ймовірно загострення протестних настроїв вже восени, до листопада, коли широкі верстви населення торкнуться нові тарифи на газ і тепло».

Експерти, однак, наголошують послаблення влади.

«Захід вимагає, щоб право на насильство належало тільки державі. Але випадок з Коломойським (коли батальйон Дніпро-1 захопив офіс держкомпанії «Укрнафта», не допускаючи зміну керівництва) і події навколо Лихолита підкреслили, що це не так, - вважає політолог Руслан Бортник. – Скоро «праві» почнуть формувати непідконтрольні владі групи, це наростить ескалацію. А з урахуванням того, що Київ просто наповнений зброєю, зараз є реальні причини для побоювання».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення