Другий Маріуполь: в Ізюмі переписують дітей та підлітків, виловлюють тих, хто чекає ЗСУ, люди працюють за пайки

Окупанти в Ізюмі створюють ілюзію нормального життя, проте ситуація у місті нічим не краща від Маріуполя. Станом на зараз людям, які заблоковані у місті, гостро не вистачає продуктів, води і медикаментів. Звісно ж, місцевих жителів заразом "звільнили" і від енергоносіїв.

"У місті лише частково є електроенергія і вода, практично усе місто без газопостачання, жителі продовжують готувати їжу на багатті і набирати воду у колодязях і Кириченковій криниці. Належного медичного обслуговування і ліків теж не має, люди ходять на роботу за пайок", - пише місцеве видання "Обрії Ізюмщини".

Росіяни, звісно ж, за понад три місяці окупації обіцяну соціальну допомогу та пенсії жодного разу так і не заплатили. Тобто у місті працює схема натурального товарообігу.

До всього, у місті проводиться перепис населення. Колаборанти, збираючи особисті дані жителів Ізюма, намагаються вивідати, хто може працювати корегувальником вогню в інтересах українських військових. Потім російські військові викрадають людей за списками, складеними за допомогою зрадників.

В Ізюмі так само, як і в інших тимчасово окупованих росіянами містах, розповсюджуються пропагандистські листівки.

"Окупанти закликають ізюмчан повідомляти про підозрілих мешканців, які могли б корегувати вогонь та надавати координати скупчення військової техніки. Це оголошення з’явилося одразу після того, як ЗСУ влучно вдарило по командному пункту російської армії в Ізюмі. Місцеві зрадники продовжують перепис дітей та підлітків. За їх підрахунками, в Ізюмі залишилось близько 1200 учнів з 1 по 11 клас та 350 дошкільнят, які можуть відвідувати дитячі садочки. У листівці вони ці цифри свідомо завищують. До війни в закладах освіти навчалось більше 4000 учнів, ще близько 2000 дітей відвідували дошкільні заклади", - пишуть "Обрії Ізюмщини".

Також ті місцеві, хто вимушено залишився в місті, попередили про пастку, яку організувала депутат міської ради від "ОПЗЖ", видавець "Ізюмського телеграфу" Любов Ткачова.

"Вона з допомогою окупантів створила телеграм канал Пошта-Ізюма. Ми хочемо застерегти земляків не наражати себе і своїх рідних на безпеку. Будьте пильними - не розголошуйте свої персональні дані і не користуйтеся цими послугами. Це пастка", - попередили ізюмчани.

Нагадаємо, що з початку березня місто знаходилось під постійним бомбардуванням військ РФ, а вже 1 квітня росіяни окупували місто. Унаслідок інтенсивних обстрілів міста та авіударів вся інфраструктура міста знищена.

За перші два тижні обстрілів, які не припинялись, місцеві жителі залишились без води та світла, тепла, їжі, ліків, зв’язку. Житлові будинки зруйновані майже повністю. Нікому було ховати померлих, ті, хто вціліли під обстрілами, помирали від відсутності медичної допомоги. Виїхати люди не мали змоги.

У травні під завалами п'ятиповерхівки в Ізюмі було знайдено тіла 44 мирних жителів. Це ті люди, які в березні ховались від обстрілів, але загинули у своєму сховищі.

В Ізюмі кількість російських військових значно перевищує чисельність мирних жителів. У місті до повномасштабної війни проживало більше 45 тисяч людей, відтоді залишилося менше третини населення.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення