КНДР випробувала водневу бомбу, в світі б'ють на сполох: реакція світового співтовариства

 РИА Новости

Північна Корея заявила про проведення в середу о 04:30 першого випробування водневої бомби, про існування якої згадувала і раніше. Сусідні країни, насамперед Південна Корея і Японія, забили тривогу і обіцяли добиватися нових санкцій проти КНДР.

Підозрілий землетрус.

Тривогу забили вранці в середу після того, як сейсмологи різних країн зафіксували землетрус на території КНДР, недалеко від ядерного полігону Пхунгери в гірській провінції Янгандо.

Магнітуда його досягала 5,4, і 4,3 — за даними південних корейців. Епіцентр залягав на дуже незначній глибині, менш одного кілометра, що відразу викликало підозри про можливість проведення на півночі Корейського півострова ядерного випробування

Південнокорейський телеканал YTN передав оцінку сеульської розвідслужби про те, що потужність вибуху могла скласти близько 6 кілотонн.

Представивши дані в парламенті Південної Кореї, розвідка країни визнала занадто незначною магнітуду коливань грунту і допустила можливість, що, незважаючи на затвердження КНДР, це не було випробуванням водневої бомби.

Реакція Південної Кореї

Південна Корея та Японія, побоюючись ядерного удару КНДР, засудили випробування і пригрозили посиленням санкцій.

Уряд Південної Кореї назвало неприйнятним для міжнародного співтовариства проведене в середу випробування водневої бомби в КНДР, яке потягне за собою нові санкції РБ ООН.

Президент Південної Кореї Пак Кин Хе, скликав екстрене засідання Ради національної безпеки, закликала до жорсткої відповіді на дії КНДР.

"Необхідні жорсткі заходи, включаючи потужні санкції РБ ООН, а також союзницьких і дружніх держав", — наводить слова президента агентство Ренхап.

В іншому заяві уряду Південної Кореї зазначалося, що влада в Сеулі будуть "тісно співпрацювати з міжнародним співтовариством, включаючи союзників і країн-учасниць шестисторонніх переговорів, для того, щоб Північна Корея розплатилася за ядерне випробування, і приймуть всі необхідні заходи, включаючи додаткові санкції у відповідності з рішеннями РБ ООН".

Реакція Японії

Японія готує літак для моніторингу після випробування бомби в КНДР

Уряд Японії також заявив протест КНДР.

Як сказав прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, проведення випробування в КНДР є "серйозною загрозою безпеці" його країни і "не може бути виправдане будь-яким способом".

"Я виступаю з різким засудженням", — цитує агентство Кіодо заяву Сіндзо Абе.

"Це є порушенням існуючих резолюцій Ради Безпеки ООН і серйозним викликом всім зусиллям, зробленим в області нерозповсюдження ядерної зброї", — додав японський прем'єр.

Генсек кабінету міністрів Японії Есихидэ Суга заявив журналістам, що проведення випробування в КНДР "значно погіршує мир і стабільність в регіоні, чітко порушує відповідні резолюції Ради Безпеки ООН, японо-північнокорейську декларацію та спільну шестисторонню угоду".

"Це не може бути прийнято Японією, ми рішуче засуджуємо і висловлюємо протест проти дій КНДР", — підкреслив генсек.

За даними агентства Кіодо, в даний час на базі ВПС Місава в північній префектурі Аоморі готується до вильоту тренувальний літак Kawasaki T-4, обладнаний пилоулавливателем.

Метою операції є моніторинг радіаційного фону в регіоні після випробування КНДР.

Крім цього, японський уряд проводить екстрену зустріч для визначення заходів реагування у разі змін радіаційного фону в країні.

Реакція СШАБілий дім поки не підтвердив проведення ядерного випробування в КНДР, але закликав Північну Корею дотримуватися міжнародні зобов'язання, повідомляє агентство Франс Прес з посиланням на заяву прес-секретаря Ради національної безпеки Білого дому США Неда Прайса.

Радбез ООН проведе засідання після випробування водневої бомби в КНДР

"Поки ми не можемо підтвердити ці заяви, ми засуджуємо будь-які порушення резолюцій Ради безпеки ООН і знову закликаємо Північну Корею дотримуватися її міжнародні зобов'язання", — цитує агентство заяву Прайса.

Прайс додав, що США дадуть відповідь відповідним чином на будь-які провокації Північної Кореї.

Разом з тим глава Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ОДВЗЯІ) відреагував на заяву КНДР.

"Ця дія є порушенням загальновизнаних норм, що забороняють випробування ядерної зброї", — заявив глава ОДВЗЯІ Лассина Зебро (Lassina Zerbo).

"Це (ядерне випробування) є серйозною загрозою для миру і безпеки", — додав він.

Американське видання Washington Free Beacon 5 січня повідомило про те, що запуск був проведений 21 грудня з підводного човна недалеко від північнокорейського порту Синпхо в Японському морі. Видання з посиланням на військові джерела стверджувало, що випробування було успішним.

Воно пішло за ще одним випробуванням, яке КНДР намагалася провести 28 листопада, але, як стверджується, воно закінчилося невдачею і пошкодженням підводного човна "Корэ" ("Кіт").

Джерело американського видання стверджує, що КНДР буде потрібно всього один рік, щоб взяти на озброєння такі ракети, оснащені ядерними боєголовками, тоді як інші експерти висловлюють в цьому сумнів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення