Люди стали причиною появи нових видів організмів

Біологи з Копенгагенського університету пояснили, як діяльність людини змінює біорізноманіття. У статті, опублікованій в журналі Proceedings of the Royal Society B, автори розповіли, що люди не тільки провокують вимирання тварин і рослин, але і сприяють появі нових видів.

Виникненню раніше не існуючих організмів сприяють такі механізми, як випадкова інтродукція, одомашнення тварин і рослин, неприродний відбір в результаті полювання і поява антропогенних систем, наприклад, міст або сільськогосподарських угідь. При цьому вчені підкреслюють, що нові види не здатні замінити вимерлі і не можуть підтримувати стійкість природних систем.

У своїй роботі біологи також описують приклади антропогенного видоутворення. Так, нещодавно було виявлено, що звичайні комари оселилися в лондонському метрополітені і пристосувалися до нового середовища проживання, створивши відокремлену популяцію. Оскільки ці комахи в даний час не можуть схрещуватися зі звичайними комарами з-за генетичних відмінностей, то можна говорити про появу нового виду.

Крім того, на думку дослідників, принаймні шість із сорока культурних видів рослин досить сильно відрізняються від своїх диких родичів. Полювання також може призводити до появи у тварин нових рис, а навмисне чи випадкове переселення видів сприяє гібридизації з місцевими організмами. У зв'язку з цим в Європі з'явилося більше видів рослин, ніж вимерло, відзначають вчені.

За нинішніми оцінками, з часів останнього зледеніння вимерли 255 видів ссавців і 523 видів птахів. У той же час люди одомашнили 470 видів тварин і близько 270 видів рослин.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення