Наші ветерани волейболу - найкращі в Європі: жовто-блакитний прапор гордо замайорів на престижному чемпіонаті в Іспанії (фото)

З 5 по 9 жовтня 2021 року на одному з найпривабливіших куточків земної кулі, іспанському острові Мальорка, туристичній зоні Алькудія, пройшов відкритий чемпіонат Європи з волейболу серед ветеранів (IVVA European Veteran Volleyball Championship 2021, IVVA Beach Volleyball Tournament 2021). Про це повідомляє Асоціація ветеранів спорту України.

Президент ветеранського волейболу IVVA пан Ян Капера: «Цей захід організовуємо вже вчетверте. Останні 3 роки турнір проходив в Остраві, Чеська Республіка. Це був великий успіх, але ми відчували, що для того, щоб вийти на інший рівень, нам потрібно перенести подію в інше місце. Місце, яке є чудовим не лише для занять спортом, а й для відпочинку наших гравців та їхніх сімей. Порт Алькудія ідеально відповідає цьому опису, і разом із IVVA Beach Volleyball Tournament 2021 ми дуже раді провести там обидві події».

Кількість команд на цей захід була встановлена на рівні до 40 команд (5 категорій, а саме: чоловіки 40–47 , 48–55 , 56+, жінки 34–44 , 45+).

Турнір IVVA з пляжного волейболу було організовано вперше в історії асоціації. Президент турніру IVVA з пляжного волейболу пан Пршемисл Кубала: «У якийсь момент ми зрозуміли, що нам потрібно скористатися тим фактом, що в усьому світі так багато ветеранів, які спеціалізуються на пляжному волейболі, а не в залі. Однією з причин, чому ми обираємо Мальорку як місце для проведення заходу, є її безмежні можливості щодо пляжного волейболу. Якщо буде достатній інтерес у майбутньому, ми можемо провести турнір для тисяч гравців».

Місткість пляжного турніру було обмежено до 64 команд (4 категорії, а саме: чоловіки 2×2 40–49 , 50+, жінки 2×2 34–44 , 45+).

Чемпіонат Європи з волейболу для ветеранів підходить як для колишніх професіоналів волейболу, так і для любителів волейболу, для яких волейбол є просто пристрастю.

Географія країн-учасниць чемпіонату була досить широкою: Німеччина, Португалія, Іспанія, Італія, Румунія, Польща, Болгарія, Литва, Словенія, Швейцарія, Чехія, Україна.

Спортивний зал, в якому проходили змагання, був на три волейбольні майданчики, досить затишний, світлий, із працюючими кондиціонерами, які створювали комфортний клімат.

У нинішніх змаганнях прийняли участь три команди ветеранів волейболу з України, дві команди з класичного волейболу та одна команда з волейболу пляжного, які вибороли золоті медалі і стали чемпіонами Європи.

Жіноча команда з Хмельниччини “A’SPIK” (номінація 45+), в наполегливій боротьбі з найсильнішими командами Європи, де приймали участь три команди з Німеччини, дві з Чехії, з Литви, Болгарії, у фіналі обіграла команду з Німеччини (2-0).

«Неймовірна атмосфера, шалене напруження спортивних поєдинків, відчайдушне бажання гідно представити свою країну на міжнародній арені – так можна охарактеризувати загальну атмосферу чемпіонату. І нарешті, у результаті серії поєдинків, які завершилися перемогою єдиної жіночої команди з України – гордо майорить наш жовто-блакитний прапор. Для нас честь представляти Україну на змаганнях такого рівня. Наші суперниці – спортсменки високого рівня, щиро поважаємо їх за гідну гру. Тим приємніше, що ми здобули першість. Там де A’SPIK- там тільки перемога!», – коментує Майя Булавко, представник команди.

Взяти участь у міжнародних змаганнях спортсменки мали змогу завдяки підтримці генерального директора A’SPIK Group Олександра Співака. Сердечна подяка особисто Олександру Михайловичу Співаку та усьому колективу Групи компаній A’SPIK за підтримку команди, за віру в нас, за підтримку розвитку ветеранського волейболу не тільки на Хмельниччині, але в Україні.

Київська чоловіча команда ветеранів волейболу «Авіакон» виступала на цих змаганнях в номінації 56+, де також приймали участь команди з Італії, Румунії, Словенії. Це не перші міжнародні змагання, в яких брав участь “Авіакон”. У скарбничці команди вже було чимало різних нагород із таких змагань, у тому числі золотих. “Авіакон” фінальну зустріч чемпіонату із командою Словенії виграв із рахунком 2:0.

“Грали ми із задоволенням, суперники нас побоювалися, тому що склад команди був досить сильним. Спочатку з нами ніхто не вітався, а коли стали чемпіонами, прокинулися як кажуть знаменитими. Дякую всім тим, хто за нас переживав, хто вірив у нас. Спорт це справді світ, спорт це унікальна можливість спілкування людей. Європейська організація змагань дещо своєрідна, дуже відрізняється від нашої. Нам властиво викладатись за повною програмою, щоб було красиво, цікаво, яскраво. У них підхід простіший» – ділилася враженнями віддана ветеранському волейболу Наталія Блощинська.

Організаторами та спонсорами поїздки були: родина Блощинських, Ілля Битка, Борис Йошер, Олександр Ковтун.

Чоловіча команда з волейболу пляжного «ТАКА МАКА» зі Львова (номінація 40-49+) у запеклій боротьбі фінальної гри перемогла інтернаціональну команду, знаних професійних гравців Пауля Ласігу (Швейцарія, учасник двох олімпійських ігор, неодноразовий призер чемпіонатів світу) та Пшемисла Кубалу (Чехія, учасник олімпійських ігор 2012 у Лондоні, бронзова медаль на Європейських іграх 2015 року в Баку) з рахунком 2:1 (24:22, 17:21, 16:14).

Фінал за участю української команди став справжньою окрасою всього турніру. Підтримка була шаленою, а гра – надзвичайно напруженою та динамічною. Тож і перемога – в рази солодшою. Золоті медалі та титул чемпіона Європи з волейболу пляжного серед ветеранів отримали Ярослав Бойчук та Євген Чарнош. До речі, представництво команд було досить велике: Іспанія, Литва, Чехія, Польща, Словенія, Швейцарія, Німеччина.

«Пляжним волейболом наша команда почала займатися 5 років тому. Побачивши, що у Львові повністю відсутній пляжний волейбол, присвятили свої старання для його популяризації у нашому регіоні. Так три роки тому, ми вже вперше почали приймати участь у турах чемпіонату України і два роки поспіль проводимо на наших теренах, як організатори та учасники змагання (Стрий, Львів). Сподіваємося на те, що в майбутньому і самі зможемо організувати щось подібне в Україні, хоча з радістю можу сказати, що ми свої змагання організовуємо та проводимо на вищому рівні» – розповів Ярослав Бойчук. А підтримує львівську команду ветеранів волейболу пляжного компанія «ТАКА МАКА». До слова, ця компанія український розробник та виробник дитячих настільних ігор.

Враження просто переповнюють, емоції зашкалюють. Спорт – у будь-якому віці – це здоров’я, сила, нові можливості, знайомства і радість. Дякую всім учасникам за самовіддачу та дружню атмосферу, організаторам за турнір, а чудовим уболівальникам за шалену підтримку.

Голова Федерації волейболу Хмельницької області, голова осередку АВВУ в Хмельницькій області

Ольга Фурман.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення