Обіцяв 100 тисяч доларів щороку: "лобіст" шоу-бізнесу хотів підкупити нардепа він "Слуги народу"

В Україні намагались підкупити депутата Верховної Ради. За внесення "потрібної" правки та відтермінування законопроекту, зловмисники обіцяли народному обранцю 100 тисяч доларів щороку.

Як повідомили у пресслужбі Київської міської прокуратури, у спробі підкупити народного депутата України через його помічника викрито голову громадської спілки. За даними УНН, мова йде про нардепа він "Слуги народу" Олександра Санченка. Відомо, що він - засновник конкурсу "СтудМіс України", колишній директор зі зв’язків з державними органами і корпоративної соціальної відповідальності фестивалю Atlas Weekend, засновник кількох громадських організацій.

"Затриманий є головою громадської спілки, діяльність якої полягає в отриманні коштів за використання музичних творів суб’єктами господарювання, такими як ресторани та торгівельні центри, та подальшого їх перерахування власникам авторських прав", - повідомили у прокуратурі.

У СБУ уточнили, що організація, яка опікується авторськими правами музичних виконавців на території України, фактично збирає гроші з усіх закладів, де грає музика.

"Передбачалося, що організація передає більшу частину коштів виконавцям – оскільки вони мають авторські права на музику. Втім, користуючись монопольним становищем на ринку, зловмисник створив декілька "компаній-прокладок". Кошти проходили через них і виконавці отримували відсоток не від першої суми, а від "фінальної компанії-прокладки", що зменшувало прибуток музикантів у декілька разів", - розповіли у СБУ.

Оскільки у Верховній Раді зареєстрували законопроект №5572 "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав", який фактично ліквідовує вказану організацію, її керівник пішов на підкуп народних депутатів.

"Чоловік звернувся до помічника народного депутата - голови одного з підкомітетів Верховної ради України - із пропозицією надання 100 тисяч доларів США неправомірної вигоди щорічно за вчинення дій із блокування розгляду законопроекту зі змінами до ЗУ "Про ефективне управління майновими правами право власників у сфері авторського права і (або) суміжних прав", у частині забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління", - розповіли подробиці у прокуратурі.

100 тисяч доларів для "першого внеску" зловмисник вирішив виділити з підконтрольних "фірм-прокладок". У п’ятницю його було затримано під час спроби підкупу народного депутата України через помічника.

Тривають слідчі дії з метою встановлення усіх обставин злочинної схеми та притягнення до відповідальності інших причетних осіб.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення