“Оперна” дихальна гімнастика, що покращує здоров’я усім

Ось вже майже рік людство живе у новій реальності, нав’язаній нам вірусом Covid-19. Завдяки досвіду та клінічним дослідженням лікарі з кожним днем становляться більш обізнаними щодо його впливу на наше здоров’я. Тепер ми знаємо, що перш за все страждають легені, дихальна, кровоносно-судинна системи. Критично зменшується кількість кисню у крові, це погано для усього організму. І навіть після одужання людина не одразу повертається у свій нормальний фізичний стан, багато хто ще довго скаржиться на проблеми з диханням. Тому значна кількість людей, що перехворіли, потребує правильної реабілітації. В цьому дуже корисні певні дихальні вправи, які допомагають повернути в роботу весь об’єм постраждалих легенів. До речі, подібна гімнастика корисна не тільки для тих, у кого легені були вражені внаслідок Covid-19. Вона допомагає при багатьох хворобах, покращуючи живлення та постачання кисню до всіх органів та систем.

Одна з найвідоміших та найдієвіших дихальних гімнастик була створена майже сто років тому російською оперною співачкою та педагогом з вокалу Олександрою Стрєльніковою. Відомо, що для гарного співу та подачі голосу треба правильно дихати. Але авторка системи “парадоксального дихання” виявила, що її вправи допомагають у лікуванні різних хвороб. На своєму прикладі Олександра Стрєльнікова отримала докази медичної ефективності гімнастики, коли з її допомогою впоралася з серцевим нападом, і в цілому покращила самопочуття. Навіть на схилі років вона не страждала від високого тиску, проблем з серцем та остеохондрозу, характерних для цього віку.

Нащадок прав на цю методику, ученик Стрєльнікової, лікар М. Щетинін стверджує, що вона допомагає при більшості хвороб дихальних шляхів (синусит, фронтит, гайморит, фарингіт, бронхіт, пневмонія, саркоїдоз та ін.), серцево-судинних проблемах (стенокардія, аритмія, гіпертонія, мігрені, атеросклероз та ін.), хворобах ендокринної, сечо-полової, травневої, нервової, кістково-м’язової систем, і звичайно, покращують вокальні дані. При виконанні гімнастики Стрєльнікової головний мозок активно насичується киснем, покращуються процеси обміну, активно працює діафрагма, яка масажує практично всі органи черевної порожнини, особливо печінку. Розвиваються м’язи грудної клітини та виправляється хребет. Значно прискорюється метаболізм, уходить зайва вага.

Гімнастика базується на тренуванні короткого, різкого, гучного вдиху через ніс з частотою приблизно 3 вдихи на 2 секунди, після цього - пасивний видих (можна через ніс або рот). Видих взагалі не має значення, про нього навіть не рекомендують думати, нехай організм довільно позбавляється від зайвого. Водночас з видихом виконуються неважкі фізичні вправи, які стискають грудну клітину.

Завдяки правильному виконанню покращується дихання носом, за один сеанс життєва місткість легенів збільшується на 0,1-0,3 л, поліпшується газовий склад крові, значно зростає кількість кисню.

Техніка виконання вправ описана у числених посібниках та відео-роліках, існують спеціальні навчальні курси. Є базові елементи, з яких можна починати заняття, вони прості, наприклад:

  • “Долоньки”: стати прямо, руки зігнути у ліктях, тримати близько до тіла, кисті - на рівні плечей. Різко притискати пальці до долонь та робити короткий, гучний вдих. 12 разів по 8 вдихів.
  • “Погончики”: стати прямо. Руки вільно напівзігнуті у ліктях, долоні спереду на рівні пояса. Різко випрямляти руки перед собою, опускаючи їх униз, зробити вдих. Повторити 12 разів по 8 вдихів.
  • “Обійми плечі”: стати прямо. Руки підняти горизонтально до рівня плечей, не напружувати, зігнути у ліктях. Зробити вдих і одночасно зімкнути руки, ніби обіймаючи себе. Зробити 12 підходів по 8 вдихів.
  • “Вушка”: стати прямо. Голова по черзі нахиляється до правого, потім - до лівого плеча. Водночас робити вдих. Дивитись прямо, не напружувати м’язи шиї. Повторити 12 разів по 8 вдихів.

Єдине протипоказання для виконання дихальної гімнастики Стрєльнікової - це внутрішня кровотеча будь-якої природи.

Це тільки крихітна частина великого списку вправ, які насправді зовсім не важкі для виконання. Вам не потрібно витрачатися на дороге обладнання або спеціальну форму. Але редакція видання “Медправда” нагадує, що як і кожна система, гімнастика Стрєльнікової потребує самодисципліни й регулярності виконання. Тоді можна розраховувати на результат.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення