"Північна Македонія та Албанія образяться": Україні натякнули, що не треба чекати швидкого вступу в ЄС

Лідери країн-членів Євросоюзу підтримали європейський вибір України. Тепер Єврокомісія має оприлюднити свої висновки щодо заявки Києва на вступ в організацію. Про це йдеться у висновках саміту Європейського Союзу. Їх оприлюднили на сайті Європейської ради.

Водночас швидке приєднання України до ЄС створює ризики для стабільності країн Західних Балкан - Північної Македонії та Албанії, заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, пише Politico.

"Єврорада підтверджує Версальську декларацію, визнає європейські прагнення і вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. Рада знову пропонує Комісії надати свою думку відповідно до положень договорів", – йдеться у висновках саміту Європейського Союзу.

ЄС і надалі надаватиме Україні скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку.

"Досі Євросоюз впровадив серйозні санкції, які мають величезний вплив на Росію та Білорусь. Як і раніше, ЄС готовий закрити лазівки та націлюватися на фактичний та можливий обхід, а також швидко діяти з подальшими скоординованими жорсткими санкціями щодо цих країн", – мовиться у заяві.

Європейська рада також закликає всі країни приєднатися до цих санкцій. Будь-які спроби обійти санкції або допомогти Росії іншими способами повинні припинятися.

Лідери Євросоюзу також зазначили, що російська військова агресія проти України змусила мільйони людей залишити свої будинки. "Багато з них знайшли притулок і безпеку в ЄС".

У висновках наголосили, що особливу увагу слід приділяти потребам найбільш уразливих верств населення та заходів щодо запобігання та виявлення торгівлі людьми.

Також у ЄС висловили готовність надавати підтримку Україні як задля задоволення її поточних потреб, так і для відновлення після завершення війни. З цією метою буде створено відповідний Трастовий фонд солідарності в Україні.

Водночас прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте після завершення саміту лідерів ЄС у ніч на п'ятницю розвіяв надії України на швидке приєднання до блоку ЄС. Під час свого виступу він зазначив, що пришвидшена процедура приєднання України створює ризики.

Мовиться зокрема про дестабілізацію країн Західних Балкан. Крім того, Рютте зазначив, що процес приєднання до Євросоюзу – дуже чутливе питання, яке вимагає послідовності.

"Вступ до ЄС – це процес. Прискореної процедури вступу не існує. Якби ми це зробили, ми перетворили б процес приєднання на політичний процес, а цього не повинно відбуватися", – сказав він.

Рютте занепокоєний, що надання Україні привілейованої ролі для вступу в ЄС викличе серйозне розчарування серед інших країн, які вже протягом тривалого часу перебувають в цьому процесі.

"Ризик такого прискорення полягає в тому, що стабільність на Західних Балканах може бути під загрозою, тому що є країни, які також хочуть (приєднання): Північна Македонія, Албанія. Це дуже чутливе питання", – сказав він.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський оприлюднив потужне звернення до Євроради. Він подякував Євросоюзу за потужні антиросійські санкції. Водночас зауважив, що до цих кроків там вдалися трохи запізно. Мовляв, якби обмеження ввели превентивно, як він закликав раніше, був шанс, що Росія не пішла б війною проти України.

"Тепер ми з вами готуємо членство України в ЄС. Нарешті ось тут я вас прошу: не спізніться, будь ласка, - закликав Зеленський. - За місяць ви порівняли ці світи і бачите, хто чого вартий. Що Україна має бути в ЄС вже найближчим часом. Принаймні, у вас для цього все є. А у нас є цей шанс".

Далі український президент перелічив країни, які точно "за нас". Це Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словенія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Хорватія, Швеція, Фінляндія. Він також висловився й про решту.

  • Австрія – "разом з українцями для вас це можливості, я впевнений";
  • Італія – "дякую за підтримку";
  • Іспанія й Бельгія – "знайдемо спільну мову й аргументи";
  • Нідерланди – "за раціональних, тож знайдемо спільну мову";
  • Мальта й Данія – "вірю, що вдасться";
  • Люксембург – "ми розуміємо одне одного";
  • Греція, Кіпр – "вірю, що з нами"
  • Німеччина – "віримо, що у вирішальний момент також буде з нами";
  • Португалія, Ірландія – "ну практично";
  • Румунія – "знає, що таке гідність, отже у вирішальний момент буде за нас";
  • Франція – "Еммануель Макрон, я дуже вірю, що ви будете за нас".
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення