Плутон перетвориться на населену планету-океан через 5 млрд років

 РИА Новости

Плутон і ряд супутників Юпітера і Сатурна можуть стати планетами-океанами, у водах яких теоретично зможе існувати життя, приблизно через п'ять мільярдів років, коли Сонце перетвориться на червоного гіганта, заявляє професор з університету Ексетера в статті, розміщеній на порталі Exoclimes.com

Приблизно через 4,5-5 мільярдів років наше Сонце вичерпає запаси водню, "ядерного пального", і почне спалювати гелій, в результаті чого його надра розігріються до надвисоких температур, а зовнішні оболонки світила раздуются, поглинувши Меркурій і Венеру і перетворивши Землю в неживу розпечену кулю.

Фредерік Понт (Frederic Pont) з університету Ексетера (Великобританія) задумався про те, як перетворення Сонця в червоний гігант вплине на те, як будуть виглядати Європа і Ганімед, супутники Юпітера, Енцелад і Титан, супутники Сатурна, і Плутон. Всі вони являють собою кулі із замороженого водяного льоду, азоту, аміаку і вуглеводнів, і в надрах частини з них існує теплий підлідний океан.

За словами Понта, майже ніхто раніше не замислювався про те, чи стануть ці планети потенційно жилими після того, як Сонце "роздується", і зможе на них виникнути життя.

Він виправив цей недолік, прокрутивши кілька можливих сценаріїв старіння Сонячної системи на суперкомп'ютері. Як показали розрахунки, після вичерпання запасів водню центр так званої зони життя – пучка орбіт, де вода може існувати у рідкому вигляді – зміститься від околиць орбіти Землі, де вона сьогодні знаходиться, до орбіти Юпітера. Завдяки цьому Європа і Ганімед повинні повністю розтанути і перетворитися в планети-океани.

В такому вигляді вони проіснують кілька десятків мільйонів років, за які температура всередині Сонця буде рости, і центр зони життя буде рухатися в бік Сатурна. Коли ядро світила розжариться до досить високої позначки, в ньому "загориться" гелій і яскравість світила різко зросте на дуже нетривалий час.

Під час цього спалаху, що триває кілька мільйонів років, центр зони життя зміститься у бік Титану і Енцелади, а потім, на піку цього процесу, виявиться в околицях Плутона.

Протягом цього невеликого проміжку часу температури на поверхні Плутона будуть приблизно такими ж, як на сьогоднішній Землі, що розтопить його азотні і водні льоди і перетворить його в океанічний світ.

Завдяки тому, що в Плутона немає свого власного магнітного поля, його атмосфера, яка сформується в результаті танення його вуглеводневих і азотних льодів, буде "розтягуватися" потужним сонячним вітром вмираючого Сонця, що зробить його схожим на гігантську комету.

Плутон досить швидко застигне після завершення спалаху і стане схожим на Ганімед і Європу – гладким крижаним шаром, покритий безліччю "шрамів" і тріщин. Звичайно, як підкреслює Понт, за такий короткий час життя в океанах Енцелада, Європи і Плутона навряд чи зможе зародитися. Тим не менш, все це говорить про існування можливості вторинного зародження життя у Сонячної системи після її смерті на Землі, підсумовує вчений.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення