Порошенко з групою підтримки увірвався в кабінет до генпрокурора і влаштував допит (відео)

П'ятий президент України і лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко після повідомлення йому про підозру у ДБР направився до Офісу Генерального прокурора.

Група підтримки Петра Порошенка фактично вломилась до кабінету, де йшла його розмова із Іриною Венедіктовою. Запросили адвокатів, втім, зайшли не лише вони. Одними із перших прорвались нардепи від "Європейської солідарності" Ніна Южаніна та Ірина Геращенко.

Ніна Южаніна заявила генпрокурору: "Мій життєвий шлях і статус народного депутата багато про що говорять. Ви нам всі нерви витріпали зараз. Рахуйтесь із нами, як з депутатами, а не з вашими людьми зі "Слуг народу".

Порошенко і його підтримка всілися на стільці без запрошення, не дивлячись на прохання, аби в кабінеті лишилися максимум 10 осіб.

Водночас генпрокурор зауважила, що в неї скоро має відбутися зустріч зі швейцарським послом, і дана розмова невчасна. Також вона попросила вимкнути відеозйомку, але нардеп від "ЄС" Максим Саврасов все одно продовжив знімати несподіваний візит.

Зрештою, генпрокурор і гості перейшли до іншої зали, де розмова таки відбулася. Зокрема, Венедіктову звинуватили у переслідуванні опозиції, маючи на увазі штурм працівниками ДБР музея Івана Гончара, де 28 травня було арештовано приватну колекцію картин родини п’ятого президента Петра Порошенка.

Втім, Порошенко почав наполягати на незаконності оголошення підозри, оскільки, за його словами, підозру йому мала вручити особисто генпрокурор.

Венедіктова йому відповіла, що тиск на політичну опозицію не здійснюється.

"Що стосується питання про вручення підозри народному депутату Порошенку, то мною було підписано таку підозру і підписано доручення прокурору його вручити ... Тому я вважаю, що ми діяли абсолютно законно", - зазначила вона.

Венедіктова підкреслила, що її дії можуть бути оскаржені, якщо вони розцінюються як незаконні.

Зазначимо, у середу, 10 червня, Порошенко прийшов на допит в ДБР у так званій "справі картин" (про обставини переміщення через митний кордон 43 картин). Але як виявилось, підозра стосується призначення президентом першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Зрештою, п'ятому президенту Петру Порошенку не вручили підозру у будівлі Державного бюро розслідування.

"Допит не відбувся, бо такого плану здійснювати допит не було. Насправді, був план спробувати вручити Петру Порошенку повідомлення про підозру. Як тільки ми з колегами зайшли до кабінету слідчого, ще до того як мав початися допит, до нас прийшов працівник Офісу генпрокурора і спробував здійснити повідомлення. Оскільки це не було згідно з законом, не було згідно з процедурою, ми відмовилися від спілкування з цією людиною", - пояснив адвокат Порошенка Ілля Новіков, додавши, що за законом підозру народному депутату має вручати особисто генпрокурор.

Прес-служба Офісу генпрокурора повідомила, що Порошенко підозрюється в тому, що, будучи президентом України, в 2018 році шляхом видання "явно злочинного наказу" схилив голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади і службових повноважень.

Порошенко інкримінують ч.4 ст. 27 ч.4 ст.41 ч.4 ст.426-1 Кримінального кодексу. Санкція цієї статті передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

"Зараз вирішується питання про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - сказано в повідомленні.

Однак Порошенко заявив, що він діяв в рамках Конституції України.

"Ви могли бачити, як в ДБР абсолютно незаконно хотіли вручити мені підозру у справі, яку екс-генеральний прокурор Рябошапка назвав юридичним трешем, яка пов'язана з конституційними правами президента про призначення заступника голови Служби зовнішньої розвідки. Є безліч експертиз, які підтверджують, що я діяв в рамках Конституції", - наголосив Порошенко.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення