Портовики віддали 712 мільйонів фірмі, яка принесла на тендер ким і як попало підписані угоди з офшорами

 Наші гроші

ДП «Адміністрація морських портів України» проігнорувала зауваження Держфінінспекції щодо незаконності тендеру на днопоглиблювальні роботи акваторій і підхідних каналів Бердянського та Маріупольського портів на 712,18 млн грн. Про це повідомляє «Центр протидії корупції» з посиланням на відповідь ДФІ на запит народного депутата Сергія Лещенка.

У березні портовики уклали угоду з ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв», яке виграло тендер у єдиного конкурента ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі». Однак за даними ДФІ, ці торги взагалі треба було відмінити через значну кількість порушень.

Учасники подали надали банківські гарантії, які не є безумовними. При цьому банк «Преміум», що надав гарантію переможцю торгів, через два тижні після розкриття пропозицій і ще до підписання угоди з «Техморгідрострой Миколаїв», потрапив у стан ліквідації.

Обидва учасники торгів подали копії договорів тайм-чартеру на днопоглиблювальні судна, укладені з кіпрськими компаніями «Rossolast corporation ltd», «Krayteks group holding limited» та «Texform company llp», які не легалізовані в розумінні Віденської конвенції та Інструкції про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном. Претензії стосуються повноважень осіб, які підписали ці договори з боку орендодавця – G.Geminitzis, Andri Athanasiou, Eliyahu Kirjne – та легалізації їх підписів.

Крім того ревізори наголосили Адміністрації морпортів, що «Інфлот-Данубіус» для участі в тендері залучає два морських самовідвозних насоси «Онежский» і «Ирбенский», що згідно з договорами тайм-чартеру та класифікаційних свідоцтв плавають під прапором Російської Федерації і приписані до російських портів Архангельськ і Санкт-Петербург. У свою чергу Верховна Рада 27 січня 2015 року постановою «Про звернення ВРУ до ООН…» визнала Російську Федерацію «державою агресором».

Також Держфінінспекція в Одеській області провела аудит «Техморгідрострой Миколаїв» і за результатами встановлених порушень рекомендувала Адміністрації морпортів утриматись від укладання угоди з фірмою на днопоглиблювальні роботи.

Проте замовник не врахував пропозиції та застереження ревізорів і уклав угоду з фірмою на 712,28 млн грн.

ДФІ повідомило про виявлені порушення також Кабінет міністрів, Міністерство фінансів та Головне управління контррозвідувального захисту інтересів у сфері економічної безпеки СБУ.

Нагадаємо, вартість днопоглиблювальних робіт «Техморгідрострой Миколаїв» на тендері визначив у розмірі 179 грн за кубометр. При тому що у серпні 2015 р. «АМПУ» замовила цій же фірмі днопоглиблення в цих же портах на 26% дешевше – по 132 грн.

Засновником і директором «Техморгідрострой Миколаїв» є Олексій Буштрук, який раніше володів ТОВ «РСУ-Водстрой Компани», що нині належить Володимиру Ряскову.

У 2013 р. АМКУ оштрафував «Техморгідрострой Миколаїв» за змову з «РСУ-ВСК» на тендері ДП «Бердянський морський торгівельний порт».

Буштрук також був співвласником ТОВ «Никморгидрострой» із головним інженером Дніпро-Бузького морського порту Олександром Мусієнком і замначальника ВСП «Портопункт Очаків» ДП «Миколаївський морський торговельний порт» Костянтином Сизовим.

Усього з 2010 р. «Техморгідрострой Миколаїв» виграла тендерів на 1,11 млрд грн.

Ізмаїльський «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» належить Надії Блошенко (раніше – Летінська). Керівником є Олександр Блошенко – директор ДП водних шляхів «Устьдунайводшлях» у 2005-2008 рр.

У 2013 р. було відкрито кримінальне провадження щодо незаконного перерахування 10,70 млн грн державним «Устьдунайводшляхом» на рахунки «Інфлот-Данубіусу». У 2014 р. його закрили через закінчення строку давності та висновок експертизи, що сума не є збитками.

ДП «Адміністрація морських портів України» очолює Андрій Амелін. Це виходець з бізнесу, раніше він очолював ТОВ «Миколаївський цукровий завод» (нині його діяльність припинено), чиїми засновниками були івано-франківець Олег Шастко і киянка Ірина Іванчук – дружина нардепа від «Народного фронту» Андрія Іванчука, який є одним з найвпливовіших друзів прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення