СБУ через розслідування щодо елітних авто погрожує журналістам

 Радио Свобода

Служба безпеки України чине тиск на співробітників програми розслідувань "Схеми", щоб не допустити виходу в ефір програми, яка розслідує корупцію в лавах самого СБУ.

Про це заявляє редакція програми - спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу "UA:Перший".

"За півтори години до ефіру, коли випуск був повністю змонтований і зміни внести вже технічно було неможливо, Радіо Свобода отримало листа за підписом голови начальника управління взаємодії зі ЗМІ Олени Гітлянської із натяком на кримінальну відповідальність у разі виходу сюжету в ефір", - йдеться у заяві.

Як зазначають журналісти, підготовлений сюжет стосується елітного автопарку працівників Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

"Діапазон вартості автомобілів працівників цього управління коливається у межах від 30 до 80 тисяч доларів. Зарплата з бюджету – від 8 до 30 тисяч гривень", – йдеться у повідомленні головного редактора програми Наталки Седлецької.

"Про свої спостереження завчасно за тиждень до ефіру ми повідомили СБУ, щоб отримати коментарі. Натомість, в останній момент перед ефіром отримали лист-погрозу. Що це – як не зловживання поняттям секретності своїх співробітників, дані про яких вже зустрічались раніше у ЗМІ та публічних документах, яких щодня можна зустріти у публічному місці поблизу СБУ? І чи не для того це робиться, щоб спробувати приховати сумнівний спосіб їхнього заробітку з точки зору закону?" – написала вона.

Седлецька зазначила, що програма як завжди вийде в ефір телеканалу"UA:Перший" 1 червня о 19:55.

У редакції нагадали, що це вже вдруге Служба безпеки України здійснює тиск на програму розслідувань "Схеми". У жовтні 2015 року редакція програми готувала матеріал про дорогий автопарк працівників СБУ та отримала аналогічного листа за кілька годин до ефіру, коли програма вже була на каналі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення