Сюжети казок братів Грімм та Шарля Перро були придумані ще в бронзовому столітті

 BBC

Казки народів Європи, зібрані і записані в 18-19 століттях фольклористами та етнографами, такими як Шарль Перро і брати Якоб і Вільгельм Грімм, ідуть своїми коріннями в глибоку стародавність.

Деякі з цих сюжетів були придумані тисячі років тому, в доісторичну епоху, і передавалися з покоління в покоління серед індоєвропейських народів в усній формі ще до появи сучасних мов. До таких висновків прийшли дослідники з португальського Нового університету Лісабона і британського Даремського університету, повідомляє мовна корпорація Бі-бі-сі".

У своїй роботі вчені поєднували традиційні методи лінгвістики з підходом, заснованим на досягненнях сучасної генетики і теорії еволюції. Таким чином їм вдалося встановити, що деякі казкові сюжети, які, як вважалося раніше, виникли на рубежі 16-17 століть, насправді існували ще в бронзовому столітті.

"Багато з цих історій йдуть корінням в епоху, що передувала самим першим письмовим джерелам, і з'являється навіть раніше класичної міфології (давньогрецької та римської).

Деякі їх версії фігурують в латинських і грецьких текстах, однак, згідно з результатами наших досліджень, вони набагато старше", - цитує Бі-бі-сі" антрополога з Даремського університету Джамшида Теграни.

Зокрема, вченим вдалося встановити, що фольклорні сюжети, що лежать в основі казок "Красуня і чудовисько" (відома по збірці Шарля Перро) і "Румпельштільцхен" (розповідь про злого карлика, здатного створювати золото з соломи, записана братами Грімм) з'явилися близько 4 тис. років тому.

А сюжету англійської народної казки "Джек і бобове стебло" про сміливого хлопця, який переміг велетня, на думку дослідників, - близько 5 тис. років.

"Вражаюче, що ці історії зберігалися в усній формі. Вони існували ще до появи англійської, французької та італійської мов. Ймовірно, їх розповідали праіндоєвропейською мовою ", - зазначає Джамшид Теграни.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення