Слимаки допомогли вченим створити антифриз для літаків

Японські дослідники з Національного інституту науки і технології розробили рідкий засіб, який робить поверхню літака настільки слизькою, що на неї не може утворюватися крижана кірка. Результати роботи вчені представили на національних зборах Американського хімічного товариства.

Ідея хіміків полягала в тому, щоб створити спеціальну плівку, яка при зниженій температурі буде виділяти рідкий антифриз. Такі речовини називаються самозмазуючими органогелями (self-lubricating organogel — SLUG). На розробку засобу проти обмерзання вчених надихнули слимаки.

Ці тварини живуть під землею, але при цьому майже ніколи не бувають покриті брудом, так як виділяють слиз. Щоб відтворити схожий принцип в лабораторії, дослідники взяли за основу явище сиінерезису, коли гелі зменшуються в об'ємі з виділенням рідини.

Для того щоб вибрати органогель з потрібними властивостями, вчені проводили випробування з різними речовинами при різних температурах. Вони виявили, що деякі органогелі здатні виділяти рідину при температурі нижче нуля і вбирати її, коли температура підвищується. Щоб надати речовині потрібну щільність, вчені помістили гель в каркас із силіконової смоли. Коли суміш твердне, її можна нанести на поверхню, де вона набуває вигляду майже прозорого і міцного плівкового покриття.

Перші польові випробування органогеля дослідники планують почати з обробки дорожніх знаків в Японії. Органогелі — це різновид гелів, що складаються з рідкої органічної речовини. При цьому взаємодія між молекулами призводить до того, що гель не розтікається, а зберігає свій обсяг. Органогелі широко застосовуються в створенні лікарських препаратів, косметики або продуктів харчування.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення