"Це було схоже на війну": житель Індії розповів, як цілодобово спалювали померлих від коронавірусу

 Апостроф

Новий штам COVID-19, виявлений в Індії в квітні, поставив країну на межу катастрофи - понад 4 тисячі смертей щодоби. Про це виданню розповів громадянин Індії, пов'язаний з торгівлею медпрепаратами у себе на батьківщині, Джітендра Кумар.

За його словами, в розпал нового спалаху COVID-19 в Індії щодня фіксували по 400 тисяч нових випадків зараження.

На тлі жорсткого локдауна ситуація трохи змінилася, але це впевнено можна сказати лише про столицю Делі. У віддалених районах як і раніше фіксують катастрофічні показники захворюваності і смертності від коронавірусу.

Кумар підкреслив, що зараз він знаходиться в Делі, де діє жорсткий локдаун - відкриті тільки аптеки і продуктові магазини. 13 травня вірус виявили всього лише у 10,5 тис. осіб - хоча ще два тижні тому було 25 тис. в один день, але Індії зарано розслаблятися.

"Але справи все одно ще дуже погані. Я пов'язаний з медициною - і теж захворів, лежав у лікарні. Мені було страшно від того, що я там бачив. В очікуванні допомоги люди лежали в проходах, біля входу - було схоже, що йде війна і люди поранені. Багато бігали з однієї лікарні в іншу і не могли знайти або ліжко, або балон від кисню. Багато таким чином втратили своїх рідних, тому, що в лікарнях не було місць або кисню. Зараз зберігається проблема з киснем для хворих в Делі . Але Делі - це столиця, усі очі дивляться на Делі. А якщо говорити про інші міста, про маленькі села, про які не пишуть в газетах і не говорять в ЗМІ, то там ситуація ще гірше", - розповів громадянин Індії в спілкуванні з журналістами.

Як стверджує Кумар, у віддалених районах медики пишуть діагноз "черевний тиф", оскільки не знають справжню причину захворювання. У маленьких містах немає тестів і центрів для тестування населення. Населення відмовляється робити тести, оскільки бояться почути діагноз "корона".

"І вони бояться йти в лікарню, тому що вони чули, що ті, у кого є "корона", ті помирають. Психологічно люди не готові робити тест. І тільки коли стан погіршується, настає остання стадія, вони бігають по лікарнях - і там не можуть їм допомогти, тому що стає занадто пізно", - продовжив він.

Дефіцит ліків, кисню і лікарів привели до великих втрат серед населення, оскільки на кладовищах не було місць і не вистачало дерев, щоб спалювати тіла. Як додав громадянин Індії, країна просто виявилася не готова до нової хвилі коронавірусу і мутованого штаму.

"Не було місць на кладовищах, не було дерев, щоб спалювати тіла. Люди цілодобово спалювали небіжчиків біля входу на кладовища, щоб поховати рідних. Індія взагалі не була готова до цього. Наші міністри думали, що ми все перемогли, були дуже горді собою. Потім почалися вибори, свята, люди почали збиратися на вулицях - і у нас з'явилася друга хвиля. Я втратив трьох людей - бабусю, чоловіка моєї двоюрідної сестри і ще одного родича", - резюмував Кумар.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення