У Дніпрі під жалобний гімн Майдана "Пливе кача" прощаються з убитими курсантами, які знущались над товаришем по службі (відео)

У Дніпрі сьогодні прощаються із загиблими під час розстрілу на державному підприємстві "Південний машинобудівний завод" військовими. Прощання розпочалося о 10:00 у ДК "Машинобудівників".

Попрощатися з чотирма військовими та співробітницею "Південмаша" приїхало багато людей. Серед них друзі, родичі та товариші по службі загиблих. На прощання прийшов також міський голова Дніпра Борис Філатов. Як відомо, 28 і 29 січня у Дніпрі оголосили жалобу через трагедію на заводі.

У соцмережах з’явилось відео початку церемонії прощання. Тіла загиблих дніпровських курсантів занесли у приміщення дніпровського палацу культури під поминальний мотив лемківської траурної народної пісні "Пливе кача", яка у 2014 році стала піснею-символом розстріляної у Києві на Майдані "Небесної сотні".

"Дніпро Оперативний" з місця події веде пряме включення.

Нагадаємо, що в ніч на 27 січня у Дніпрі на території заводу "Південмаш" солдат строкової служби Артемій Рябчук під час видачі зброї пострілами з автомата Калашникова розстріляв караул НГУ, після чого втік зі зброєю. 5 осіб загинули (четверо військовослужбовців і одна цивільна жінка), ще 5 осіб отримали поранення. О 9:30 четверга солдата-вбивцю затримали поліцейські, він сам здався правоохоронцям.

Нардеп Юлія Яцик повідомила, що два місяці тому Рябчук попередив бійку між солдатами і повідомив про інцидент керівництво. Останні не вжили жодних заходів, визнали його "стукачем" і почали з нього знущатися.

Також спливла інформація, що командування військової частини Національної гвардії у Дніпрі, де сталось масове вбивство, доводило строковиків до самогубства. Голова громадської організації "Міжнародний центр допомоги" Сергій Косяк повідомив, що командири військової частини систематично гнобили "незручних" – давали накази начальникам молодшої ланки, щоб ті налаштовували колектив один проти одного, під страхом звільнення. Фізична розправа, погрози, психологічний тиск, скалічене життя і здоров'я солдата було нормою. Неугодних примусово закривали у психіатричній лікарні, підробляли документи, незаконно звільняли. ДБР проти керівництва Нацгвардії відкрило провадження за фактом службової недбалості, що призвела до трагедії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення