У Європі віє "другим фронтом спецоперації": Сербія заявила про розвал мирного договору із Косово

Керівництво Косово намагається "втягнути" Сербію у збройне протистояння. Про це заявив міністр внутрішніх справ Сербії Александар Вулін. Президент Сербії Александар Вучич у свою чергу заявив про розвал мирного договору із Косово, пише Балканський оглядач.

Президент Сербії наголосив, що глава уряду Косово Альбін Курті вирішив "напасти на сербів", що він порушив Брюссельську угоду, і що, "згідно з його волею та волею тих, хто його захищає, Брюссельської угоди більше не існує".

Міністр Вулін підтримав президента Вучича та наголосив, що "виключивши сербів з інституцій Косово і Метохії, Курті знищив Брюссельську угоду, якої після цього рішення більше не існує".

"Президент Сербії Александар Вучич ввечері 24 березня звернулся із терміновим зверненням, в якому заявив про фактичне припинення дії Брюссельської угоди - договору, який у 2013 році досягли керівники Сербії та Косово за посередництва Європейського Союзу, і який був дорожньою картою із нормалізації відносин Белграда та Приштини. Вучич повідомив, що Судова рада в Приштині відсторонила голову Головного суду Митровиці Ліляну Стеванович за те, що вона за два дні до того була присутня у Белграді на зустрічі президента Сербії з представниками сербів з Косово і Метохії. Також, за його словами, на ранок 25 березня підготовлено звільнення сербських поліцейських, які напередодні брали участь засіданні Ради національної безпеки Сербії", - пише Балканський оглядач.

На думку Вуліна, рішення Приштини - "перший крок до втягування Сербії у збройні конфлікти в Косово і Метохії, які шиптари (образлива назва албанців – Ред.), очевидно, готують".

"Якщо Європейський Союз, який є покровителем Брюссельської угоди, негайно не скличе зустріч у Брюсселі і не припинить будь-які насильницькі дії, спрямовані проти сербів у Косово і Метохії, то ми можемо з повним правом сказати, що атака Курті не прийшла з його ненавистю отруєної голови, - наголосив глава МВС. - Що б не принесли найближчі дні, безсумнівно, Сербія зробила все, щоб зберегти мир і що вся відповідальність за стабільність регіону тепер на Європейському Союзі, KFOR (миротворчих силах НАТО в Косово) і Курті".
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення