Україна посіла третє місце за кількістю катувань з боку правоохоронців в Європі (відео)

Україна потрапила у топ-трійку країн за кількістю програних у Європейському суді прав людини справ щодо катування людей правоохоронцями. Про це в ефірі телеканалу «Дом» заявив начальник департаменту Офісу Генпрокурора у кримінальних провадженнях про катування та інших серйозних порушень прав громадян з боку правоохоронних органів Юрій Бєлоусов.

Від здобуття незалежності Україна програла майже 300 справ у Євросуді. У цих справах суд підтвердив той факт, що позовник став жертвою з боку правоохоронця.

Зазначається, що більше ста справ, які розглядав Євросуд, в Україні взагалі не розслідували.

За словами Бєлоусова, у випадку, коли українські правоохоронці відмовилися приймати заяву постраждалого, ЄСПЛ не зміг встановити чи були там дійсно катування, але вони встановили, що Україна порушила права людини, відмовившись розслідувати справу. Цього достатньо для Євросуду, щоб визнати позовника правим і присудити йому виплатити компенсацію.

На даний час на контролі Ради Європи знаходиться ще близько 70 подібних справ, де українські поліцейські або прокурори відмовилися порушувати справу проти своїх колег.

«Індивідуальна виплата потерпілому може сягати приблизно 40-50 тисяч євро, і не було випадків, щоб держава не сплатила їх», – говорить Бєлоусов.

Рік тому в українській Генпрокуратурі створили відповідний підрозділ із розслідувань катувань. За цей час кількість заяв на порушення прав людини з боку правоохоронців суттєво збільшилася порівняно з двома попередніми роками.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення