Відсутні частини тіла: Росія повернула останки закатованого волонтера з Британії, але його колега досі у полоні

Після більш ніж півтори місяці переговорів Росія передала Україні тіло британського волонтера Пола Урі, якого з кінця квітня окупанти утримували в полоні в Донецьку. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Російські пропагандисти у липні повідомляли, що чоловік помер "внаслідок хвороби та стресу", проте численні порізи та відсутні частини тіла говорять про те, що волонтера жорстоко катували.

Другий затриманий разом із Урі його колега волонтер Ділан Гілі досі в полоні.

"Як Омбудсман, я вже сьогодні я можу відповідально казати про те, що така смерть була насильницька. Людина просто не може витримати такі катування. Я бачив фото тіла загиблого і сумнівів не залишається. Вбивство волонтера Пола Урі через катування - воєнний злочин, який стане ще одним доказом під час трибуналу над російським політичним та військовим керівництвом. Доказом в трибуналі для Путіна", - зазначив Лубінець.

Остаточно причину смерті Пола Урі підтвердить судмедекспертиза, в належний спосіб поінформовано Посольство Великої Британії в Україні.

Голова правління в ZMINA. Центр прав людини Тетяна Печончик нагадала, що 45-річний британець потрапив у полон 25 квітня разом з іншим волонтером Діланом Гілі на блокпосту поблизу Запоріжжя.

"Вони хотіли евакуювати матір з двома дітьми з населеного пункту, що знаходиться південніше Запоріжжя й опинився під обстрілами. Росіяни зупинили їх на блокпосту, після чого про долю чоловіків довго не було нічого відомо. Бойовики так званої "ДНР" звинуватили Урі та Гіла у найманстві попри те, що обидва є волонтерами. Дружина Пола Урі казала, що її чоловік має діабет І типу і потребує інсуліну", - повідомляє Печончик.

У Пола залишились діти. Його колега волонтер Ділан Гілі досі в полоні та звинувачується псевдореспублікою у найманстві.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення